Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Naturmad. Kongebrogaarden ligger ikke alene i et naturskønt område ved Lillebælt, men naturens egne produkter som tang serveres også på tallerknerne.
Foto: Morten Langkilde

Naturmad. Kongebrogaarden ligger ikke alene i et naturskønt område ved Lillebælt, men naturens egne produkter som tang serveres også på tallerknerne.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ferie i Danmark: Her kan du spise som Madonna og Paul McCartney

På Kongebrogaarden ved Lillebælt nyder de store rockstjerner den gode mad med tang og de luksuøse omgivelser.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Siden 1584 har Kongebrogaarden ved Middelfart været overfartssted for kongen og hans følge, når han skulle til Jylland og Preussen. Her kunne kongen slappe af og indtage et måltid, som var en majestæt værdigt, inden sejladsen over Lillebælt.

Det 21. århundredes hotel Kongebrogaarden byder også på gourmetmad. Hvis det ikke er en konge værdigt, så nyder i hvert fald rockstjerner som Madonna og Paul McCartney Kongebrogaardens mad.

LÆS OGSÅ

Kongebrogaarden har en lang fortid som gæstgiveri, skovridergård, sommerrestaurant og udflugtssted, inden det nuværende hotel blev opført i 1994 tegnet af arkitekt Søren Juul, efter at det gamle var brændt ned til grunden. Kongebrogaarden ligger ikke alene ud til naturskønne omgivelser i form af vand og skov, men maden er også på et højt niveau.

»Vi fokuserer på gastronomi og de bløde værdier. Vi eksperimenterer hele tiden med lokale råvarer, for der er mange ildsjæle på Fyn som Gyldensteen Gods, Torup Bakkegaard og Løgismose. Michelin burde kigge uden for København og Sjælland. I disse år flytter nordisk gastronomi grænser med tilberedningsmetoder. Vi eksperimenterer hele tiden, men ikke bare for at eksperimentere«, fortæller hotelchef René Dueholm Caspersen.

Tang på tallerkenen
Hotellet har en havbiolog, Søren Larsen, tilknyttet, fordi køkkenet også anvender »havets grøntsag, tang, som er en kendt ingrediens i mange kulturer og har et højt fiberindhold, i mange retter«, som hotelchefen formulerer det.

I Restaurant Dannebrog får Rejser selv smag for sagen eller rettere tangen. Den første forret består af fjordrejer med asparges, dild, ristet brød og sprød tang. Ved forret nummer 2 må havbiologen også have haft en finger med i spillet.

Den består af hjemmerøget laks med vagtelæg og strandurter, sort og grøn tang samt fuglegræs og kvædefrugter, mens torsk med blåmuslinger, asparges og nye kartofler udgør hovedretten.

Hvis Michelin ikke vil komme forbi Kongegaarden, så gør vor tids konger i form af rockstjerner, når de har optrådt i Horsens.»Madonna har boet i Konge- eller Poul Kjærholm-suiten nummer 220. Paul McCartney ville ikke bo blandt Poul Kjærholms lædermøbler, fordi eks-Beatlen er vegetar og forkæmper for dyrs rettigheder. Derfor måtte vi installere McCartney hos Arne Jacobsen i suite nummer 230«, siger René Dueholm Caspersen.

Lillebælts dronning

Den franske konditor Cedric Clerici har fremstillet en af sit hjemlands desserter, clafoutis med solbær, crème anglaise og tuille, som vi sammen med kaffen tager med ned på kajen. Her venter skipper Hans Østergaard og letmatros Christian Guldbrandt med Lillebælts dronning alias turbåden ’M/S Mira III’ og er parat til at sejle ud under den gamle Lillebæltsbro og gennem Snævringen hen imod Skansen på Hindsgavl-halvøen, mens solen synker ned i vest.Vi er på jagt efter marsvin. Engang var Middelfart kendt for sine marsvinjægere, men den lille hval blev fredet i 1967, og vi jager da også kun med kameraet. Flere gange dukker marsvin op i bæltet, men man skal være hurtig for at få andet end den trekantede rygfinne og det på lang afstand.

LÆS OGSÅ

Hans Østergaard er et eksempel på, at journalistik kan føre til alt. Han arbejdede 30 år som pressefotograf, inden han i 2011 købte ’Mira III’, som har plads til 65 passagerer og har en lille salon til 30, hvis vejret skulle blive dårligt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Mira blev bygget på Frederikssund Skibsværft og sejlede fra 1915 som turbåd på Øresund. I 1966 kom hun til Middelfart, og i 2011 overtog jeg skibet. Vi er på vandet hele året, og foruden marsvinture arrangerer vi fiske-, vin-, hygge-, kæreste-, virksomheds-, fødselsdags- og bryllupsture – ja, alle slags bådture.

Vi arrangerer også begravelser, hvor folk ønsker at få deres aske kastet ud i Lillebælt. Jeg har faktisk fire forudbestillinger.Det er med at være i god tid«, ler Hans Østergaard, mens han holder et vågent øje med Fænø Kalv, som er en lillebitte ø på 4,3 hektarer vest for selve Fænø, inden han sejler ind i Fænøsund.

Politiken var inviteret af Destination Fyn.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden