Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ostevender. Jørgen Hoff giver ifølge eget udsagn ostene på Gundestrup Mejere mere omsorg end fruen derhjemme.
Foto: Poul Husted

Ostevender. Jørgen Hoff giver ifølge eget udsagn ostene på Gundestrup Mejere mere omsorg end fruen derhjemme.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her kan du gå på jagt efter godbidderne i Danmarks have

Smag rygeost fra Vester Skerninge, vin fra Skaarup og chokolade fra Vester Aaby.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Smagen af Fyn er ikke alene navnet på et samarbejde mellem fødevareproducenter, men også en kulinarisk oplevelse.

Hist, hvor vejen slår en bugt ved Vester Skerninge, ligger Gundestrup Mejeri & Bryghus, som ifølge mejeritekniker og brygmester Jørgen Hoff er »verdens smukkest beliggende mejeri«.

Ikke nok med, at mejeriet ligger i et smørhul eller i ’Danmarks have’, som fynboerne selv ynder at kalde deres landsdel, men Hoff og hans medarbejdere har også leveret til flere af Danmarks bedste restauranter som de michelinbestjernede Noma og Geranium i København og sågar til kongehuset.

LÆS OGSÅ

»Vores oste kan dog også købes i supermarkeder og i Torvehallerne i København – ja, stort set alle vegne«, forsikrer den oste- og ølglade Hoff, mens han i forbifarten under en rundvisning vender et par Svendbo-oste på hver 10 kilo.

»Vi går og klapper ostene. Ostene får mere omsorg end fruen derhjemme«, siger Hoff og er for en gangs skyld alvorlig.

Gundestrup er nok mest berømt for sine rygeoste, og det er dem, som de spisende på toprestauranter og de kongelige sætter tænderne i. Mejeriet ryger omkring 2.500 oste om dagen. Det tager »tre dage at fremstille en rygeost, og vi er de eneste, som håndlaver rygeoste«.

»En rygeost skal være som en leverpostej – lige til at skære en skive af. Vi ryger både på halm og halmpiller. Med pillerne skal ostene ryges lidt længere. Lopper (kommen, red.) kommer vi kun på skummetmælksrygeost, fordi de ikke har så meget smag. I vores lille udendørs røgeovn tager selve rygningen cirka 10 sekunder, mens det i den store ovn inde i mejeriet kan gøres på 3-5 sekunder«, fortæller Hoff og anslår igen en munter tone:

»Vi har ingen rygepolitik, fordi vi ryger ost, og vi har ingen alkoholpolitik, fordi vi brygger øl«, siger Hoff og indtager brygmesterholdningen. Han foretrækker at drikke øl frem for vin til maden.

Ølproduktionen er også et bevis på Hoffs økonomiske sans, for øllet brygges på valle, som er et biprodukt af osteproduktionen. Valle har et højt sukkerindhold i form af laktose, men Hoff siger, at han har fundet en gærtype, som er i stand til at nedbryde laktosen og forvandle den til alkohol.

En smagsprøve på en Vallebock med 7,6 procent alkohol dokumenterer, at øl brygget på valle faktisk giver en særdeles frisk smag. Vallen stammer fra fremstillingen af Svendbo-osten, og Vallebocken går særdeles godt sammen med Svendboen.

Vinmageren
Ikke alle foretrækker som Jørgen Hoff øl til osten, men holder sig til vin. Det gør ægteparret Bente Rasmussen og Carsten Andersen på Skaarupøre Vingaard ved Skaarup.

Millionær bliver man ikke af vinproduktion i Danmark, og ægteparret er da også undervisere ved siden af. Selv har de taget kurser i vindyrkning, og Carsten Andersen fortæller, at han efter det første kursus var ved at give op, men så begyndte han at få styr på vinens mysterier i løbet af det andet kursus.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»I 2002 satte vi de første 100 vinstokke, både røde og grønne druer, men vi var ikke så vilde med smagen af Rondo-rødvinsdruen og besluttede at satse på hvidvinsdruerne Solaris fra Tyskland og ungarske Zalas Perle. Hvidvinsdruerne er nemmere at arbejde med, og vores sorter tåler det køligere klima lidt bedre. Undervejs planter vi flere stokke og er efterhånden oppe på 2.000«, fortæller Carsten Andersen.Vingården er en såkaldt økologisk cittaslow-virksomhed, som sætter »fokus på kvalitet, det gode liv og på at skynde sig langsomt«, siger Bente Rasmussen og tilføjer, at »i alle årene har vi arbejdet efter økologiske principper og sprøjter selvfølgelig ikke. Vi er økologer, og til næste år må vi sætte økomærket på flaskerne«.

Antallet af flasker afhænger af vejret. På en almindelig sommer kan Skaarupøre Vingaard producere 1.200-1.300 flasker, men eksempelvis 2012 var en møgsommer, og da blev det kun til 350 flasker.

Vinene har nordiske navne som Freja, Ydun og Sif, og flere af dem sælges i halvliterflasker for at adskille dem fra andre vinproducenters. De fleste af vingårdens produkter sælges i gårdbutikken, der er placeret i en gammel eddiketønde, hvor der er plads til en halv snes personer.

»Faktisk er der kun tale om en halv eddiketønde, som stammer fra havnen i Hamburg og er lavet af pommersk fyr. Tønden er nok mindst 200 år gammel. Der er ikke en knast i materialet, og eftersom den er imprægneret med eddike, flygter ormene langt væk«, mener Carsten Andersen. Chokolatieren

Hvert eneste stykke chokolade hos Konnerup & Co. i Vester Aaby skal smage som et stykke af himlen. Rejser har langtfra testet hvert eneste produkt hos konditor og chokolatier Henrik Konnerup, men flødebollen med rørsukkerskum og mandelcremebund er i hvert fald en himmelsk mundfuld.

Det samme gælder chokolakridsen og salmiaklakridsen, som begge har en meget kraftig og intens smag, hvilket ifølge Konnerup ikke er nogen tilfældighed.

»Vores lakrids produceres i Barcelona, og der er megen lakrids i, for den skal smage af noget. Derfor er der ikke mindre end 12 procent rålakrids i«. Henrik Konnerup og hustruen Mayetta har begge en lang karriere bag sig i restaurantbranchen, men da hun blev gravid omkring årtusindskiftet, flyttede de til Fyn. Chokoladevirksomheden begyndte i en garage i 2002, men er siden flyttet til kroen Pejsegården på Svendborgvej. Kroen, som i dag er chokoladefabrik og -butik med 10 ansatte, er malet i chokoladebrune farver med lidt hvidt, men butikken er faktisk bare et udstillingsvindue, fordi hovedparten af produkterne går til eksport.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»En gang imellem må jeg knibe mig selv i armen. Vi begyndte i en garage, og i dag eksporterer vi chokolade til så fjerne lande som Sydkorea«.

Hvordan holder du den slanke linje?

»Jeg spiser chokolade hver dag, både min egen og andre producenters. Jeg spiser mindst 100 gram om dagen, selv om jeg kun tager en enkelt bid for at smage på det. Jeg løber for at holde mig i form, for at vægten ikke skal tage overhånd«, siger Henrik Konnerup.

Politiken var inviteret af Travelling Heels.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden