Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Forårsduft. Om foråret er Brejningen Skoven fuld af ramsløg, som kan bruges, når vandrefolket holder frokostpause.
Foto: Poul Husted

Forårsduft. Om foråret er Brejningen Skoven fuld af ramsløg, som kan bruges, når vandrefolket holder frokostpause.

Ferie i Danmark

Tag på fynsk vandretur med natur og kultur som følgesvend

Øhavsstien er et 220 kilometer langt net af vandreruter i Det Sydfynske Øhav. Rejser har testet 10 kilometer af stien på Tåsinge.

Ferie i Danmark

Lugten af ramsløg river i næsen, men Nordens hvidløg bliver snart erstattet af et dekorativt tæppe af gåseurt.

På venstre hånd mod nord nær stranden skimtes Askehøj mellem træerne, mens Ravnshøj mod sydvest ligger mere uforstyrret. Den eneste lyd denne forårsdag i Bregninge Skoven på Tåsinge er fuglesang.

Stien er stadig en smule smattet, selv om solen nemt trænger igennem trækronerne på den 15 kilometer lange rute mellem Svendborg og Lundby på Tåsinge. Vandreturen er en del af Øhavsstien i Det Sydfynske Øhav, hvis totale længde er 220 kilometer fordelt på 21 ruter fra Falsled vest for Faaborg til Søby på Ærø.

Rejser vandrede 10 af den 15 kilometer lange Tur 11 eller Svendborg-Lundby-rute med enkelte afstikkere til stiens attraktioner.

Mens fuglene kvidrer forårslystent, bevæger vi os langs med Thurø Sund mod landsbyen Troense med bindingsværkshuse og stokroseidyl. Troense er i dag en velhaverforstad til Svendborg, men sådan har det ikke altid været, fortæller vores guide, historikeren Nina Brandt Jacobsen.

I middelalderen bestod området af to småbebyggelser ved naturhavnen Pilekrogen og den nuværende Grønnegades sydlige del. Baronen på det nærliggende Valdemars Slot, Niels Juel, nedlagde omkring 1750 gårdene mellem de to bebyggelser og byggede huse med store grunde til fattige husmænd, fiskere og enker, så de kunne dyrke frugt.

LÆS ARTIKEL

Nina Brandt Jacobsen fortæller, at haverne oprindeligt var fra 3.000 til 9.000 kvadratmeter, og at beboerne dyrkede alt spiseligt. De fleste er hegnet ind på grund af dådyr.

»Ved I for resten, at en indbygger på Tåsinge kaldes en tøsing. Bageren i Vindeby sælger sågar en bolle, han kalder en tøsing«.

Frugtavlen blev en succes, og på kysten til Svendborgsund blev der bygget skibe, som fragtede frugten til hovedstaden og andre byer. Troense udviklede sig til en søfartsby, og før 1850 sejlede skibe på langfart til Amerika og Asien fra landsbyen. Storhedstiden sluttede omkring 1860, da motorskibe og jernbaner udkonkurrerede sejlskibene.

Fordrukken horebuk

Efter at have studset over husnavne som ’Striglerhus’ og ’Verdens Ende’ forlader vi Troense ad Præstealleen og går forbi Valdemars Slot, og Nina Brandt Jacobsen supplerer beretningen om den initiativrige Niels Juel.

»Baronen etablerede også en klædefabrik, hvor Grønnegade bliver til Præstealleen, som dog aldrig blev til det helt store. Det samme gælder den sukkerfabrik, han lavede«.

Turen fortsætter forbi slottet, opført i 1639-1644 af Kong Christian 4. til sønnen Valdemar Christian, og ind i Nørreskoven med skoven på den ene side og Lunkebugten på den anden. Et par gode afstikkere fra Øhavsstien er Ormerenden omkring halvanden kilometer inde i skoven. Ormerenden er en gravet kanal. Funktionen er ukendt, men den menes at have været brugt til at transportere byggematerialer i forbindelse med et fæstningsbyggeri.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dybere inde i skoven er mindestenen over det tragiske kærlighedspar, linedanserinden Elvira Madigan og den svenske løjtnant Sixten Sparre. I 1889 skød løjtnanten først Elvira og derefter sig selv. Tåsinge Museum kan udlevere et kort, så man kan finde stedet. Lettere er det at finde parrets grav på Landet Kirkegård, hvor brude viet i Landet Kirke lægger deres brudebuket ved Hedvig Jensens – Elvira Madigans rigtige navn – grav for at give hende den buket, hun aldrig nåede at få.

Endnu lettere er det at tage en slapper under Ambrosius Egen tæt på krydset mellem Nørreskovvej og Jydevej opkaldt efter digteren Ambrosius Stub (1705-1758). Stammen har en omkreds på 7,3 meter og er cirka 400 år gammel. Fra 1739 til 1752 var Stub ansat som huspoet og håndskriver hos Niels Juel på Valdemars Slot.

»Ambrosius var en fordrukken horebuk, men det så man igennem fingre med på slottet på grund af hans digterkunst. Ambrosius kom ned til egen i sine klare øjeblikke og digtede løs«, beretter Nina Brandt Jacobsen.

Klare øjeblikke må der dog have været en del af, for ifølge Den Store Danske Encyklopædi kendes ikke færre end 119 af Ambrosius Stubs digte.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce