Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Sommerferie. Turister svigter de danske kyster - især tyskere og svenskere. Ny kvalitetsordning skal gøre danskerne bedre til service.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyt kvalitetsmærke skal få turistbranchen til at arbejde mere med service

Turister svigter Danmark - ny ordning skal sætte fokus på service og kvalitet.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udenlandske turister svigter det danske sommerland. Mellem 2007 og 2012 har Danmark oplevet en tilbagegang i turismen, mens resten af Europa er gået frem.

Som en del af et forsøg på at kikcstarte turismen skal branchen have en ny og frivillig certificeringsordning. Formålet er at løfte kvalitet og service i turistbranchen, for undersøgelser har vist, at i turisternes øjne har kvalitet og pris ikke altid stået mål med prisniveauet, når de har ferieret i Danmark.

Bag initiativet står regeringen, der for knap to uger siden blev enige om en vækstplan for dansk turisme, og Dansk Standard har fået opgaven med at føre det ud i livet. Dansk Standard er en privat standardiseringsorganisation, der varetager national såvel som international standardisering.

Men initiativet om certificeringsordningen fik for nylig hårde ord med på vejen af flere aktører i turistbranchen, som ikke mener, det er vejen frem i forhold til at løfte serviceniveauet.

»...Vi er så velforsynede i branchen med fine systemer allerede og evalueres på sociale medier som Tripadvisor. Jeg tvivler på, nogen vil bruge det, og at det vil blive slagkraftigt«, sagde Dorthe Barsøe, underdirektør for brand og kommunikation i Tivoli blandt andet.

Men Niels Madelung, der er chefkonsulent i Dansk Standard, appellerer til, at turistaktører slår koldt vand i blodet.

»Der er ikke noget nyt stjernesystem på vej«.

Ingen prygelknapgenstand

Niels Madelung mener, at de kritiske røster, der blev fremført af blandt andet direktøren for Horesta, Direktøren i VisitAarhus samt altså Tivolis underdirektør, bunder i en misforståelse af, hvad certificeringsordningen kommer til at indeholde.

»Jeg kan godt forstå, at de er bange for, at det vil være en prygelknabe-standard, de får i hovedet. Sådan kommer det ikke til at blive i praksis. Man kan ikke sætte service på formel, og det er heller ikke intentionen«, siger Niels Madelung.

I praksis bliver certificeringsordningen et mærke, der skal signalere, at turiststedet - det kan for eksempel være en given restaurant eller en attraktion - løbende har fokus på og arbejder med service og kvalitet.

»Det bliver ikke rigide krav om, at man kan blive certificeret, hvis man har et menukort på tre sprog. Men det vil være et krav, at man har gjort sig overvejelser om, hvilke sprog det giver mening at trykke kortet på«.

Præcist hvilke punkter certificeringsordningen kommer til at indeholde er dog endnu ikke klarlagt. Den skal udvikles i fællesskab med Dansk Standard samt aktører og interessenter i turistbranchen.

Men det handler i bund og grund om at få sat service herhjemme bedre i system, forklarer Niels Madelung og giver et eksempel:

»Det kan være en restaurants rutiner omkring borddækning eller rengøring, der ikke fungerer. Du og jeg kan som gæster ubevidst blive mærket af, at vi ikke får tjenerens opmærksomhed, hvis han og en kollega går og skælder hinanden ud eller dækker bord. Det skader kvaliteten. Kan det sættes mere i system, vil medarbejderen have mere overskud og gæsten få en bedre oplevelse«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vigtigt at inddrage forskellige aktører

Henrik Halkier, turismeforsker og professor ved Institut for Kultur og Globale Studier på Aalborg Universitet, siger, at det er svært at vurdere projektet, før der er noget mere konkret på bordet om, hvordan ordningen kommer til at se ud.

Men han påpeger, at den bør indrettes på en måde, så de forskellige grupper i turistbranchen kan bruge den, for der er en stor forskel på at være en forlystelsespark og ejer at et ishus. Desuden har dele af branchen har allerede systematiske programmer om kvalitetsudvikling, for eksempel hoteller og campingpladser - så hvor stor en forskel vil sådan en ordning gøre for dem, spørger Henrik Halkier.

Fårup Sommerland er et af de turiststeder, der har megen fokus på at oplære medarbejderne i at være servicemindede. Serviceproblemerne ligger i højere grad de mindre steder, siger Henrik Halkier:

»Det handler om at hæve niveauet på de mindre steder, hvor der kan være grundlæggende problemer med servicen. Nogle steder står de og passer biksen på egen hånd, og hvordan kan du så kontrollere, hvad der foregår? Så hvis der kommer en certficeringsordning, er det vigtigt at de forskellige typer af aktører, så de kan bruge den til noget. Jeg misunder ikke Dansk Standard opgaven. Løser de problemerne, er det en fantastisk nyhed«.

Niels Madelung fra Dansk Standard fortæller, at man vil skæve til Canada og Skotland, der har lignende standardiseringsordninger, for inspiration. Han vurderer, at først udkast til den danske ordning vil være udviklet om et års tid.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden