Bid. Endnu en lystfisker har været dygtig og landet en af Danmarks eftertragtede fisk.
Foto: Thomas Borberg

Bid. Endnu en lystfisker har været dygtig og landet en af Danmarks eftertragtede fisk.

Ferie i Danmark

Fødevareministeren støtter planer om indsats for fisketurisme

Lystfiskere omsætter årligt for 2,9 milliarder kroner i grej, både, spisning og overnatninger.

Ferie i Danmark

De danske fisk i søer, åer og hav skal trække flere lystfiskerturister til landet.

Derfor inviterede fødevareminister Dan Jørgensen (S), der også er fiskeriminister, i lørdags til en uformel konference i Vejle for at få tips, input og gode råd fra cirka 200 privatpersoner inden for lystfiskeri samt formændene for sportsfiskerne, fritidsfiskerne og erhvervsfiskerne foruden diverse oplægsholdere.

Og baggrunden for mødet var ganske klar, fortæller Dan Jørgensen.

»Lystfiskerturismen har et ret stort potentiale herhjemme. Vi har selv en halv million lystfiskere, og der er allerede mange turister, der benytter muligheder for at fiske i Danmark, når de alligevel er her«.

Fødevareministeren henviser til undersøgelser, der viser, at forskellige danske fisk - gedde og havørred - er mere værd for samfundsøkonomien, når en lystfisker fanger dem, end når en erhvervsfisker får dem i nettet for at sælge dem videre.

Desuden viste en analyse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i 2010, at der årligt omsættes for 2,9 milliarder kroner i fiskegrej, fiskebåde, restaurantbesøg og overnatninger i forbindelse med lystfiskeri herhjemme.

Ifølge Dan Jørgensen er der på Fyn alene 60.000 overnatninger årligt knyttet til lystfiskeri. På Fyn har man desuden vedtaget at gøre en indsats for fiskebestandene og dermed lystfiskeriet. Og det mener Dan Jørgensen er et eksempel til efterfølgelse.

»Man kunne forestille sig at kigge på, hvordan man har gjort det på Fyn, hvor man har fredet en række områder og begrænset mulighederne for garnfiskeriet for på den måde at skabe et bedre lystfiskeri«.

Kig på USA

Det er en ide, som Gordon P. Henriksen er med på. Han er projektleder og kommunikationsansvarlig for Fishing Zealand, der er igangsat af Danmarks Sportfiskerforbund og adskillige kommuner på Sjælland med det mål at udvikle bæredygtig lystfiskerturisme og forbedre fiskemulighederne i hele regionen.

Han var også med på konferencen i weekenden blandt andet med oplægget 'Bæredygtigt lystfiskeri og vækst'.

Gordon P. Henriksen mener, at man bør skele til, hvordan man arbejder med lystfiskeri og bæredygtigt fiskeri i USA, hvor man har indset, at der er større økonomisk potentiale i at gøre nogle fisk til 'sportsfisk' i stedet for 'spisefisk'.

»Amerikanerne er helt klar over den store samfundsmæssige værdi, som nogle fiskearter har, og derovre bliver de fiskearter fisket på et bæredygtigt grundlag. Det giver meget mere mening end at have erhvervsfiskere, der fisker dem hårdt ned og tærer på ressourcerne«.

Gordon P. Henriksen henviser til Danmarks Sportsfiskerforbund, der foreslår et såkaldt omsætningsforbud - det vil sige et stop for erhvervsfiskeri - på fisk som gedde, aborre, sandart, ørred og laks. Han mener, at vi bør undersøge om dette ikke også kan være vejen frem i Danmark.

Fødevareministeren vil ikke her og nu afsløre, hvordan han vil arbejde videre med ideerne fra lørdagens møde.

»Som der var en, der sagde på konferencen, har vi snakket om det her i 20 år, så vi kender godt potentialet. Jeg sætter det i gang, så hurtigt jeg kan«, lyder det fra Dan Jørgensen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce