Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ferie. Tænk ud af boksen når rejsen går rundt i Danmark.
Foto: Foto: Finn Frandsen

ferie. Tænk ud af boksen når rejsen går rundt i Danmark.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bus, bil, tog eller fly: Det koster det at rejse på ferie i Danmark

Det kan altid det betale sig at undersøge alternative transportformer.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Foran dig ligger ferien, den forlængede weekend eller familiebesøget i den anden ende af Danmark.

De fleste vil formentlig gøre det, de plejer. Tage bilen eller toget. Hvis du er en af dem, bør du overveje at tjekke alternativerne. Har du for eksempel tjekket, hvad det koster at tage flyet?

Det kan nemlig betale sig at undersøge andre muligheder for at komme frem, når man skal krydse Danmark. Alt efter hvor i landet man bor, hvor mange man er af sted og trafikforbindelserne til den by, man skal besøge, kan der både være tid og penge og spare.

Det viser et pristjek mellem en række af Danmarks største byer, Politiken har foretaget. Vi har undersøgt, hvad det koster transportere sig mellem København og fem byer – Aarhus, Aalborg, Sønderborg, Karup og Billund i henholdsvis bus, tog, lejebil, fly og egen bil.

Og pristjekket viser eksempelvis, at det for en person er meget billigere at flyve til Karup fra København, end det er at tage turen i egen bil.

Fly er hurtigere og billigere

Det er netop flyet, som Lisbeth Hollerup fra Viborg vælger, når hun skal til København for at besøge familien. Toget tager for lang tid, og bilkørsel er for trættende, mener Lisbeth Hollerup.

»Flyet er både billigere og hurtigere. Selv hvis togbilletterne var billigere, ville jeg stadig vælge flyet på grund af transporttiden«.

En flyrejse fungerer godt for hende, fordi der kun er godt 25 kilometer mellem Viborg og Karup, og fordi forbindelserne med offentlig transport videre fra Københavns lufthavn er god, fortæller Lisbeth Hollerup. Selv om man ofte kan være heldig at finde billige flybilletter mellem København og Karup, er det dog ikke det eneste, der styrer hendes valg.

Per Homann Jespersen, trafikforsker på RUC, genkender Lisbeth Hollerups argumenter. Ifølge ham kan flyrejsen i Danmark, næstefter rutebusserne, sagtens være både det billigste og hurtigste alternativ.

»Man skal huske på, at de billige flybilletter oftest er købt i meget god tid og derfor er billige«.

Men det er altså ikke i alle tilfælde, at flyet er den billigste og bedste løsning. Skal man rejse mellem København og henholdsvis Aarhus og Aalborg viste pristjekket, at bussen er billigst. Men er man eksempelvis en familie på fire, der skal til Aarhus i en weekend, koster en lejebil 2.452 kroner, altså 613 kroner per person. Prisen er inklusiv leje, benzin og bro-afgift. Den løsning er altså en anelse billigere end bussen ved fire personer. Hertil kommer komforten ved, at man med bil modsat bus kan køre direkte til sin destination eller tage et stop på vejen, hvis man ønsker det.

Er man fire personer er egen bil altid billigst, men er man alene vil udgiften i flere tilfælde overstige prisen på bus, tog og i flere tilfælde fly. Skal man for eksempel mellem København og Aalborg, kan det dog betale sig at undersøge flypriserne, da det både kan være billigere og ikke mindst tidsbesparende.

Trafikforsker, Per Homann Jespersen, mener, at togoperatørerne herhjemme kunne lære noget af de billige flybilletter.

»DSB burde overveje nogle billettyper i forskellige prisklasser, alt efter i hvor god tid, man køber dem«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han mener generelt, at udvalget af transportmuligheder herhjemme er blevet forøget. Ikke kun er der kommet nye muligheder som firmaet Go More, der tilbyder samkørsel og udlejning af private biler, men også rejsekort og apps gør det nemmere for forbrugeren at finde den rette billet.

»Det er blevet mere tilgængeligt og bekvemt«, siger Per Homann Jespersen.

LÆS OGSÅ

Se i skemaet herunder, hvad de forskellige transportformer koster, alt efter transportmiddel og destination. Og husk, at billig pris ikke nødvendigvis er et facit for, hvad man bør vælge. Nogle kan måske bedst lide komforten ved at tage toget, selv om det ikke er den billigste, mens andre synes fly er besværligt, selv om det er hurtigere.

I skemaet herover er buspriserne fundet hos Abildskou, men også selskabet rødbillet.dk kører frem og tilbage mellem nogle af de valgte byer. Og det til priser som 396 kroner retur mellem København og Sønderborg og 320 kroner retur mellem København og Aarhus. Sidsnævnte rute går via Storebælt, hvilket gør turen en time længere.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden