Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
HUSTAD KATINKA
Foto: HUSTAD KATINKA

Krydstogtturisme. Skagen får en ny krydstogthavn, der kan tage imod flere og større skibe. Billedet her er dog fra et skib, der har været på besøg i København, der sidder på langt størstedelen af krydstogtturismen.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny kaj skal tidoble antallet af krydstogtgæster i Skagen

Mens Skagen lokker flere gæster til, daler antallet af krydstogtbesøgende i København.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den 28. maj lægger årets første krydstogtskib til kaj i Skagen og skyder dermed sæsonen i gang.

Men 2015 er ikke som tidligere år, for i år indvier den nordjyske by sin nye krydstogtkaj med forbedrede faciliteter og en kaj på 250 meter.

I alt forventes godt 23.500 besøgende i år. Det tal er beregnet ud fra de skibe, der har meldt deres ankomst. Og det er over 200 procent flere krydstogtgæster end sidste år, viser tal fra Wonderful Copenhagen, der indsamler tallene.

»Med den nye kaj kan vi tage 80 procent af de krydstogtskibe, som sejler i dag. Indtil nu har vi kun kunnet tage imod relativt små skibe«, siger Anne Sofie Rønne Jensen, der er cruise manager i Skagen.

Den trange plads i havnen før udvidelsen har betydet, at over 95 procent af skibene, der lagde vejen forbi Skagen, måtte ligge udenfor havnen og sende gæster til land med små både. De forhold har fået nogen rederier til at droppe Skagen, fortæller Anne Sofie Rønne Jensen.

Jens Hausted er direktør i udviklingsselskabet Dansk Kyst- og Naturturisme, der skal fremme den danske kystturisme. Han mener, Skagens udvikling er positiv - hvis altså det viser sig, at byen snupper det øgede antal skibe og gæster fra udenlandske havne og ikke fra andre danske havne.

Han anbefaler, at Skagen analyserer, hvilken type gæster, der kommer og gør noget ud af at forberede tur-programmer, der passer til dem - hvad enten det er amerikanske Europa-rejsende eller tyske børnefamilier, der ankommer med skibene.

»Det er vigtigt, at Skagen har de rigtige varer på hylden, så man give krydstogtgæsterne det turistprodukt, de er interesseret i«, siger Jens Hausted.

80.000 gæster om fem år

Samtidig mener han, det kræver en indsats fra hele byen at tage godt imod gæsterne. Lige fra at have medarbejdere, der kan tale forskellige sprog til en indsats fra souvenirbutikkernes side i at tilbyde kunderne souvenirs og varer, der er af god dansk kvalitet, og som passer til de forskellige typer gæster.

Jens Hausted påpeger desuden vigtigheden i, at Skagen får fremhævet sine kendetegn.

»Området skal vise det frem, som man ikke kan opleve alle andre steder og give rederiernes gæster et godt ophold. Ellers gider de ikke komme igen«, mener Jens Hausted.

Og det arbejde er i gang, forsikrer Anne Sofie Rønne Jensen. Blandt andre er der møder med butikker, attraktioner og busoperatører om at lægge planer for at tage godt i mod gæsterne, så eksempelvis butikkerne er åbne, når skibene med de mange gæster lægger til kaj.

Det er ikke fordi, Skagen får voldsomt flere skibe i år. 15 har meldt deres ankomst i løbet af sæson 2015, og det er fem flere end sidste år. Men de skibe, der lægger til, er større end tidligere år, og det giver den voldsomme forøgelse i antallet af gæster. Otte skibe kommer hver med 2.500 passagerer, fortæller Anne Sofie Rønne Jensen. Hertil kommer, at i alt knap 9.000 besætningsmedlemmer, vil benytte fritiden til at besøge byen og området.

Målet er ambitiøst: Om fem år skal Skagen haver 40 anløb årligt, der til sammen bibringer 80.000 krydstogtgæster.

Samtidig erkender Anne Sofie Rønne Jensen, at byen ikke skal oversvømmes af krydstogtgæster. Der er sat en grænse for, at skibe med maksimum 3.500 gæster kan lægge til kaj per dag i højsæsonen.

»Der bor godt 8.000 i Skagen, og i højsæsonen er der 50.000 til 60.000 mennesker i byen hver dag. Så går det ikke, at vi hælder mange flere tusinde ind. Der skal være plads til alle«.

Københavns fremgang stagneret

Mens der altså er fremgang at spore i Skagen, ser det mindre overbevisende ud i København, der tiltrækker langt størstedelen af krydstogttrafikken til landet. Mens København i 2010 tog i mod 662.000 gæster, tog tallet et spring op ad to år senere til 840.000. Sidste år dalede det igen til 740.000 besøgende. Også det niveau forventes også i år.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

313 skibe lagde til i hovedstaden sidste år, og det var det mindste antal siden siden 2008, hvor tallet lå på 301. I år har 280 skibe meldt deres ankom. Dog er antallet af krydstogtgæster, der besøger København, ikke faldet så drastisk, og det skyldes tendensen med større skibe, der medbringer flere passagere.

København har blandt andet har mistet skibe til Malmø, hvor de har valgt at lægge til i stedet for. Det fortæller Claus Bødker, der er krydstogtschef for Cruise Copenhagen Network - der er et netværk under Wonderful Copenhagen, som har til formål at tiltrække internationale krydstogtgæster til Danmark.

Claus Bødker tilskriver den generelle nedgang de seneste par år i København med en øget konkurrencesituation med de øvrige havne i Østersøen. Flere lande ønsker nemlig at satse på krydstogter.

»Vi må blot konstatere, at krydstogtskibene ikke længere kommer af sig selv, da der er flere og flere destinationer, som gør opmærksom på sig selv, så København og Danmark er nødt til at tale højere for at få sin stemme hørt«, siger Claus Bødker.

I 2016 forventes en lille stigning til 760.000 gæster i København.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden