Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her får du noget af Danmarks bedste dykning

Dykning i Lillebælt er ikke for begyndere, for strømmen kan være lumsk. Men under overfladen venter smukke overraskelser.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi skal ned til Væggen.

Jeg tager et skridt ud og gyser, da jeg mærker det kolde vand krybe ind under min halvtørdragt. Det er en blæsende og overskyet dag, og vandet er mørkeblåt med et strejf af brunt og ikke særligt indbydende. Men der er ingen vej udenom.

Jeg hanker op i afbalanceringsvesten, BCD’en, der sammen med iltflasken tynger på mine skuldre. Mine fodaftryk synker godt ned i det grå sand, mens jeg baglæns trasker længere ud i Lillebælt.

Der lyder en slæbende »plask, plask«, efterhånden som jeg forsigtigt tripper længere og længere ud.

Lillebælt skulle være et af de mest interessante steder at dykke i Danmark, og vi befinder os ved Søbadet i Middelfart, som er et af områdets attraktive dykkerspots. Dykkere kommer her for at opleve væggen – en skrænt et stykke ude i vandet, som er omdrejningspunktet for planter og fisk.

Nervøsiteten føles som om min mave er i gang med at centrifugere. Jeg har et stykke over 100 loggede dyk bag mig, men det er nogle år siden sidste dyk, og jeg plejer at stikke hovedet under vand under mere eksotiske himmelstrøg end Danmark. Steder, hvor vandet er klart, og temperaturen som minimum lun.

Det kan man ikke just karakterisere det danske farvand som, og mine forventninger tipper i retning af dårlig sigt, hundestejler og kulde.

Nervøsiteten denne morgen blev ikke yderligere dæmpet ved udsigten til, at der er meget strøm i vandet – omkring 1 knob. Da vi ankom til Søbadet, stod den gule bøje ret op som et rankt flag et lille stykke ude i vandet. Da vi har fået al udstyret på og trasker ned mod vandkanten, ligger bøjen vandret. Der er med andre ord godt gang i gryden derude.

Dyb indånding

På med mundstykket, en dyb indånding, og jeg synker langsomt tre-fire meter ned til fornemmelsen af tryk i ørerne og det kolde vand, der indrammer ansigtet.

Væggen ligger omkring 25 meter ude og går parallelt med stranden, og da vi kommer ud til den, falder dybden dramatisk. Strømmen har et godt tag i min krop, og det hjælper ikke at kæmpe imod den, så jeg lader mig flyde og forsøger at trække vejret dybt og være rolig til trods for, at stærkere kræfter end mine egne svømmerfødders slag styrer retningen. Det kan føles ubehageligt at blive taget med af strømmen. Den kan gå i alle retninger, også op og ned.

Dykning her i Lillebælt kan være udfordrende, og man bør sætte sig godt ind i forholdene før et dyk og stige ned under overfladen med nogen, der kender området godt. Der sker alvorlige ulykker blandt dykkere i Lillebælt. I perioder sker det hver sæson og i nogle tilfælde desværre med døden til følge.

Omvendt er det netop også strømmen, der er årsag til de gode forhold i Lillebælt, der inden for et lille område har adskillige glimrende sites. De gode betingelser for livet under vand skyldes, at store mængder vand presses igennem bæltet, der visse steder er ret smal og dyb. Det skaber strøm, som giver gode livsvilkår for planter og dyr, der er mere forskelligartede end andre steder i Danmark.

Alt efter held og skarpt blik kan man støde på blandt andet stenbiddere, ålekvabber, buskhoveder, tudsefisk, tangnåle, torsk, tangrejer, koraller, søanemoner og forskellige arter af tang. Og variationen ændrer sig med årstiden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Du ved aldrig helt, hvad du kommer til at se. Vi har al maritim liv her fra små nøgensnegle til hummere«, siger Ulrik Westphal inden turen under vand.

Han har flere tusind dyk bag sig og arbejder freelance blandt andet som naturvejleder ved Hindsgavl Slot, vært på TV 2 Øst og undervandsfotograf. Herudover flankeres jeg af Stefan Brandt, der er dykkerinstruktør hos Fyns Dykkercenter og har over 600 dyk bag sig.

Bladtang, havkarusser og krabber

Tilbage under vand er vi nået til den bevoksede mur, og ved den går det lodret ned i dyb grumsede intethed. Jeg vænner mig mere til strømmen og finder ind til den helt enkle nydelse, det er at svæve vægtløs af sted akkompagneret af mit slæbende Darth Wader-åndedræt og klukkende vand.

Vi når ned til omkring 20 meters dybde og svømmer helt tæt ved væggen og lader øjnene vandre. Intet er stillestående. Hundestejler svømmer forbi, to havkarusser titter frem i en hule i væggen. Krabber pibler rundt, og lang grøn bladtang bevæger sig organisk frem og tilbage med strømmen. Det er en boblende fornemmelse at være tilskuer til det liv, der udfolder sig her, og som man normalt ikke kommer tæt på.

Skidt med, at der ikke er farver a la fisken Nemo, store og farvefulde koraller eller 20 meter sigt, og at det unægtelig er et lidt større sus at mærke vandtrykket fra en djævlerokkes bevægelser i klart blåt vand end at blive overhalet af en mudderfarvet hundestejle. Det er specielt alligevel, fordi det er dansk, og skønhed behøver ikke iklæde sig stærke farver for at gøre indtryk.

Dykkerinstruktør Stefan Brandt forklarede forinden, at en del af det, der gør dykningen her fantastisk, er at følge årstiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Om vinteren ser man nøgensnegle, panserulk og stenbidder, og det er oftest på den tid af året, hvor der er bedst sigt. Om foråret begynder tangplanterne at gro, og ålekvabber kommer ind og føder levende unger. Om sommeren er der et væld af liv og yngel, små og store fisk fra tangrejer til hummere«.

Vi runder et hjørne og kommer i ly for strømmen. Sigten er på omkring fire meter, og det er en berusende fornemmelse at lade øjnene vandre forbi små sprækker og under sten og få øje på et af havets beboere. Det slår mig, at det smukke også kan være gråt og småt.

Politiken var inviteret af Visit Middelfart.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden