Marked. På Ingerslev Torv er der hver lørdag og onsdag formiddag marked, der sagtens kan sammenlignes dem i Middelhavslandene.
Foto: Carsten Fenger-Grøndahl

Marked. På Ingerslev Torv er der hver lørdag og onsdag formiddag marked, der sagtens kan sammenlignes dem i Middelhavslandene.

Ferie i Danmark

Guide: Sådan skal du tilbringe en weekend i Aarhus

Aarhus har nu michelinmad, der fuldt fortjener sin stjernestatus. Men byen har også andre kulinariske stjerner til priser, hvor alle kan være med.

Ferie i Danmark

Gæsterne på en af byens michelinrestauranter, Frederikshøj, kan svælge i guld ude i den grønne skov. Stjernekok og indehaver af restaurant Frederikshøj, Wassim Hallal, har – langt om længe, vil nogen mene – fået sin michelinstjerne. Men Wassim er ikke alene om at gøre Aarhus til en attraktiv gastronomisk oplevelse. Substans og Gastromé fik i samme omgang en michelinstjerne, og to lidt billigere spisesteder fik hver en ’lille michelinstjerne’, en såkaldt Bib Gourmand.

Ud over disse restauranter er der mange andre, som hver især er et fint univers af smagsoplevelser. Så man behøver ikke at holde sig til michelinguidens anbefalinger. Gå hellere efter de lokale råd og det, dine sanser lokker dig til.

Aarhus er ikke mindst i foråret en nydelse for alle sanser, fra de nyåbnede Væksthuse med eksotiske planter og dufte over kunstmuseet Aros med urtehave på taget til Risskovs ramsløgsduftende bøgeskov og nyt havneareal med en ’blandingsskov’ af byggerier.

FREDAG

1. Klokken 15: Matematisk madglæde

Tusindvis af studerende tager ikke fejl! Matematisk kantine på Aarhus Universitet har med god grund stjernestatus blandt mange af byens over 45.000 studerende. Desværre lukker kantinen allerede klokken 15.30 om fredagen, men en sen frokost kan man lige nå. Slut som mange af de 2.000 daglige gæster af med et stykke hjemmebagt kage og en kop økologisk specialkaffe. Den samlede pris er på den SU-venlige side af 100 kr. Med i prisen er chancen for et par tips til bylivet fra kantinens stamgæster.

Matmatisk Kantine, Ny Munkegade 116, Bygning 1530

2. Klokken 17: Fyraftensfad

Slå et smut gennem universitetsparken, og nyd de udsprungne bøgetræer og rododendron-buske. Følg så de studerende og andre med smag for specialøl, som strømmer mod Fermentoren, Aarhus’ nyeste ølbar. Her løber øl i 22 varianter ud af de lige så mange haner, og sprang du over kantinekaffen, kan du passende vælge en Coffee IPA fra prisbelønnede danske Mikkeller. I hvert fald lige nu, for der er konstant nye øltyper på fadene. Det er en del af dealen og charmen, at når man endelig har drukket sig frem til sin favorit, findes den ikke ved næste besøg. Fast føde er til gengæld ikke på programmet. Men der er små glas, du kan få smagsprøver i, så du kan holde promillen nogenlunde under kontrol.

Fermentoren, Nørregade 24

3. Klokken 20: Klassisk fransk kvalitet

På Restaurant ET (fransk for ’og’) støder man – i hvert fald af og til – på L.O.C., enkefru Karin Salling og andre aarhusianere med kunst og penge mellem hænderne. Men man skal komme for maden og ikke mindst vinen. Kvaliteten er så god, at flere madeksperter har undret sig over, at ET ikke er nævnt i michelinguidens nye Nordic Cities. Heldigvis fortsætter ET med at servere franske klassikere og nyfortolkninger af fransk og dansk køkken – til meget rimelige priser. Tre retter koster 348 kr. – og hvor mange steder får man rillette af franske kaniner med grillet brød, kylling ’Danoise’ med aspargeskartofler, rabarber og hovedsalat og en cheesecake med bl.a. vanilje og æblekvæde-sorbet i det prisleje?

Restaurant ET, Åboulevarden 7

4. Klokken 23: Designerdrømme

Montana-møbler og Hästens-senge byder sig til, når man træder ind på sit værelse på Hotel Oasia. Manden, der forvandlede Hotel Oasia til byens første ’designhotel’, var den berømte Aarhus-kok René Knudsen, der også har gjort sig som hotelkonge. Da han blev konkursramt, fik Oasia ny ejer, men det rene design og sansen for gode ’råvarer’ er fulgt med. Oasia tilbyder gourmetophold, og har du booket sådan ét, står der en halv flaske cava og en lille æske chokolade klar til dig.

Hotel Oasia, Kriegersvej 27

LØRDAG

5. Klokken 8: Marked for morgenfriske

»Det her er et stykke kulturhistorie. Mine børns oldeforældre havde et gartneri uden for byen og tog herind. Det må være 50 år siden«. Det forklarer Mette, mens hun langer et stykke fransk landbrie over disken fra Torve Osts lastbil. Hun står trofast på Ingerslev Torv hver lørdag og onsdag formiddag året rundt. Blomstermanden ved siden af har angiveligt været med i 70 år. Siden hans barndom er der kommet røde øko-mærker på mange af varerne, man kan få en cortado fra små cafeer, og trækvognene med sild er skiftet ud med fiskebiler med køl og tjek på hygiejnen. Men essensen er den samme: her bombarderes syn- og lugtesansen af blomster, grøntsager, frugt, fisk, slagtervarer og andet godt, og det kan sagtens tåle sammenligning med Middelhavslandenes markedsoplevelser.

Køb ind til en god frokost. Nu er det tid til at finde en bycykel på Harald Jensens Plads (i den vestlige ende af pladsen) og sætte kurs mod Botanisk Have.

Ingerslev Torv, Ingerslevs Boulevard

6. Klokken 10: Botaniske bobler

Sort-gule sommerfugle flakser rundt mellem bananpalmer og bambusbuske, og luftfugtigheden og temperaturen gør sit til at skabe illusionen om et jungleeventyr. Den største ’boble’ i de nyåbnede væksthuse i Botanisk Have er et miniunivers, hvor man kan drømme sig langt væk fra det ustadige skandinaviske forårs- og sommervejr. Resten af væksthusene byder på middelhavsklima, australsk ørkenstemning m.m. Mens man bevæger sig gennem klimazonerne, kan man på små skærme læse om kaffebønner, teblade, olivenolieproduktion og risdyrkning. Flere af de eksotiske råvarer indgår i menuen i den indbydende cafe.

Væksthusene, Botanisk Have

7. Klokken 12: I isbjergets skygge

I østen stiger solen op, og mod øst stiger også det ene prestigebyggeri efter det andet op i Aarhus’ nye bydel. Aarhus Ø er det mundrette navn for ’de havnenære arealer’ på byens gamle containerhavn. Målet er at skabe en ny bydel, der åbner Aarhus mod havet og giver plads til 7.000 indbyggere og 12.000 arbejdspladser. Mest markant er Isbjerget med sine blå gennemsigtige altaner og skæve vinkler. I skyggen af bjerget – eller et sted i solen mellem nybyggerierne – kan du brede picnictæppet ud og skue ud over havet.

Aarhus Ø, www.debynaerehavnearealer.dk

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

8. Klokken 15: Skueretter under regnbuen

Den nye direktør på Aros, Erlend Høyersten, har valgt sine favoritter blandt museets næsten 10.000 værker, og de udstilles året ud under den samlede titel ’Out of the Darkness’. De er værd at se. Men prøv også at lave dit eget appetitvækkende udvalg. På 7. etage i udstillingen ’Fra Abildgaard til Kirkeby’ er der f.eks. Johan Laurentz Jensens opstilling med frugt og vildt og Wilhelm Marstrands dansesceneri i et osteri uden for Rom, begge fra 1840’erne, og P.S. Krøyers ’Et sardineri i Concarneau, Bretagne’ fra 1879.

AROS – Aarhus Kunstmuseum, Aros Allé 2.

9. Klokken 18: Wassims vidundere

Kombinationen af søpindsvin og kaviar eller af kammusling, selleri og guld (!) er nok ikke det, de fleste eksperimenterer sig frem til hjemme i deres eget køkken. Wassim Hallal og hans kogekunst er noget særligt. Wassims karriere begyndte på Molskroen, som under hans ledelse blev kåret som årets bedste restaurant i 2006. I 2012 fik Frederikshøj med ham bag gryderne samme titel, og vi er nogle, der er glade for, at vi nåede at opleve Frederikshøj, før Michelin-folkene kom til byen. Nu skal der reserveres bord et par måneder før. Så er der også tid til at spare op – en 3-retters menu med Frederikshøj-livretter koster 655 kr. (1.200 kr. med vinmenu), og deluxe-udgaven (den med guld) koster 2.500 kr. inkl. vinmenu.

Restaurant Frederikshøj, Oddervej 19-21

10. Klokken 23: Vin, viden og vellyst

S'vinbar (= Sabinas vinbar) åbnede for et halvt års tid siden, og har stort set siden (undtagen på lukkedagene søndag og mandag) været fyldt med folk, der vil smage på varerne og suge til sig af stemningen og af sommelier Sabina Drachmann Sunnes viden om vin. Sabina har mere end 200 forskellige vine på glas og viden om dem alle på lager. De fleste er ikke standard i supermarkedet. Har du f.eks. hørt om danske Stefan Juulsgaard-Jørgensens vine, som han dyrker i Chile så langt mod nord, at det egentlig blev regnet for umuligt at lave god vin der? Men det er det ikke.

S'vinbar, Klostergade 62

SØNDAG

11. Klokken 10: Boggnaskere

Der er folk, der indtager bøger, som var det deres primære næringsmiddel. På Løve’s Bogcafe er bøgerne den fælles passion for stort set alle stamgæster. Men de fleste supplerer de litterære kalorier med lidt koffein og kulhydrat. Morgentilbuddet med hjemmebagt brød med smør, ost og marmelade og en valgfri kop kaffe til 45 kr. er et sikkert hit. Ligger lørdagens menu stadig tungt i maven, kan du i stedet udse dig en bog og få en kop kaffe med i prisen.

Løve's Bog- og Vincafé, Nørregade 32

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

12. Klokken 12: Friluftsfitness

Nu går (cykel-)turen til Risskov, den mest bynære af Aarhus’ skove og et af byens mest populære fitnesscentre. En solskinssøndag er det næsten svært at se skoven for bare hundeluftere, barnevogne, kondiløbere og sluddervorne veninder. Men som regel er der et par ledige maskiner på den udendørs fitness-plads med udsigt til bl.a. Isbjerget. Lugten af sved bliver nok overtrumfet af den skarpe duft af ramsløg; Risskov vrimler med dem om foråret. Pluk evt. nogle bundter til at eksperimentere med nyt nordisk køkken derhjemme.

Risskov

13. Klokken 15: Kitsch og kebab

Okay, Aarhus er kommet på michelinstjernehimlen, men alt, hvad der glimter, er ikke guld. Meget af det er plastik, i hvert fald her i Bazar Vest, Aarhus’ store mellemøstligt inspirerede markedsområde. Det er kitschet og corny og charmerende. Du kan proviantere grøntsager, halalslagtet kød, hvinende søde sirupdryppende kager, vandpiber, friskbagt brød og asiatisk og arabisk modetøj. Slut evt. af med en omgang kebab – det er ikke michelinstil, men det er også (den gode) smag af Aarhus.

Bazar Vest, Edwin Rahrs Vej 32, 8220 Brabrand

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce