Gæsterne på en af byens michelinrestauranter, Frederikshøj, kan svælge i guld ude i den grønne skov. Stjernekok og indehaver af restaurant Frederikshøj, Wassim Hallal, har – langt om længe, vil nogen mene – fået sin michelinstjerne. Men Wassim er ikke alene om at gøre Aarhus til en attraktiv gastronomisk oplevelse. Substans og Gastromé fik i samme omgang en michelinstjerne, og to lidt billigere spisesteder fik hver en ’lille michelinstjerne’, en såkaldt Bib Gourmand.
Ud over disse restauranter er der mange andre, som hver især er et fint univers af smagsoplevelser. Så man behøver ikke at holde sig til michelinguidens anbefalinger. Gå hellere efter de lokale råd og det, dine sanser lokker dig til.
Aarhus er ikke mindst i foråret en nydelse for alle sanser, fra de nyåbnede Væksthuse med eksotiske planter og dufte over kunstmuseet Aros med urtehave på taget til Risskovs ramsløgsduftende bøgeskov og nyt havneareal med en ’blandingsskov’ af byggerier.
FREDAG
1. Klokken 15: Matematisk madglæde
Tusindvis af studerende tager ikke fejl! Matematisk kantine på Aarhus Universitet har med god grund stjernestatus blandt mange af byens over 45.000 studerende. Desværre lukker kantinen allerede klokken 15.30 om fredagen, men en sen frokost kan man lige nå. Slut som mange af de 2.000 daglige gæster af med et stykke hjemmebagt kage og en kop økologisk specialkaffe. Den samlede pris er på den SU-venlige side af 100 kr. Med i prisen er chancen for et par tips til bylivet fra kantinens stamgæster.
Matmatisk Kantine, Ny Munkegade 116, Bygning 1530
2. Klokken 17: Fyraftensfad
Slå et smut gennem universitetsparken, og nyd de udsprungne bøgetræer og rododendron-buske. Følg så de studerende og andre med smag for specialøl, som strømmer mod Fermentoren, Aarhus’ nyeste ølbar. Her løber øl i 22 varianter ud af de lige så mange haner, og sprang du over kantinekaffen, kan du passende vælge en Coffee IPA fra prisbelønnede danske Mikkeller. I hvert fald lige nu, for der er konstant nye øltyper på fadene. Det er en del af dealen og charmen, at når man endelig har drukket sig frem til sin favorit, findes den ikke ved næste besøg. Fast føde er til gengæld ikke på programmet. Men der er små glas, du kan få smagsprøver i, så du kan holde promillen nogenlunde under kontrol.
Fermentoren, Nørregade 24
3. Klokken 20: Klassisk fransk kvalitet
På Restaurant ET (fransk for ’og’) støder man – i hvert fald af og til – på L.O.C., enkefru Karin Salling og andre aarhusianere med kunst og penge mellem hænderne. Men man skal komme for maden og ikke mindst vinen. Kvaliteten er så god, at flere madeksperter har undret sig over, at ET ikke er nævnt i michelinguidens nye Nordic Cities. Heldigvis fortsætter ET med at servere franske klassikere og nyfortolkninger af fransk og dansk køkken – til meget rimelige priser. Tre retter koster 348 kr. – og hvor mange steder får man rillette af franske kaniner med grillet brød, kylling ’Danoise’ med aspargeskartofler, rabarber og hovedsalat og en cheesecake med bl.a. vanilje og æblekvæde-sorbet i det prisleje?
Restaurant ET, Åboulevarden 7
4. Klokken 23: Designerdrømme
Montana-møbler og Hästens-senge byder sig til, når man træder ind på sit værelse på Hotel Oasia. Manden, der forvandlede Hotel Oasia til byens første ’designhotel’, var den berømte Aarhus-kok René Knudsen, der også har gjort sig som hotelkonge. Da han blev konkursramt, fik Oasia ny ejer, men det rene design og sansen for gode ’råvarer’ er fulgt med. Oasia tilbyder gourmetophold, og har du booket sådan ét, står der en halv flaske cava og en lille æske chokolade klar til dig.
Hotel Oasia, Kriegersvej 27
LØRDAG
5. Klokken 8: Marked for morgenfriske
»Det her er et stykke kulturhistorie. Mine børns oldeforældre havde et gartneri uden for byen og tog herind. Det må være 50 år siden«. Det forklarer Mette, mens hun langer et stykke fransk landbrie over disken fra Torve Osts lastbil. Hun står trofast på Ingerslev Torv hver lørdag og onsdag formiddag året rundt. Blomstermanden ved siden af har angiveligt været med i 70 år. Siden hans barndom er der kommet røde øko-mærker på mange af varerne, man kan få en cortado fra små cafeer, og trækvognene med sild er skiftet ud med fiskebiler med køl og tjek på hygiejnen. Men essensen er den samme: her bombarderes syn- og lugtesansen af blomster, grøntsager, frugt, fisk, slagtervarer og andet godt, og det kan sagtens tåle sammenligning med Middelhavslandenes markedsoplevelser.
Køb ind til en god frokost. Nu er det tid til at finde en bycykel på Harald Jensens Plads (i den vestlige ende af pladsen) og sætte kurs mod Botanisk Have.
Ingerslev Torv, Ingerslevs Boulevard
6. Klokken 10: Botaniske bobler
Sort-gule sommerfugle flakser rundt mellem bananpalmer og bambusbuske, og luftfugtigheden og temperaturen gør sit til at skabe illusionen om et jungleeventyr. Den største ’boble’ i de nyåbnede væksthuse i Botanisk Have er et miniunivers, hvor man kan drømme sig langt væk fra det ustadige skandinaviske forårs- og sommervejr. Resten af væksthusene byder på middelhavsklima, australsk ørkenstemning m.m. Mens man bevæger sig gennem klimazonerne, kan man på små skærme læse om kaffebønner, teblade, olivenolieproduktion og risdyrkning. Flere af de eksotiske råvarer indgår i menuen i den indbydende cafe.
Væksthusene, Botanisk Have
7. Klokken 12: I isbjergets skygge
I østen stiger solen op, og mod øst stiger også det ene prestigebyggeri efter det andet op i Aarhus’ nye bydel. Aarhus Ø er det mundrette navn for ’de havnenære arealer’ på byens gamle containerhavn. Målet er at skabe en ny bydel, der åbner Aarhus mod havet og giver plads til 7.000 indbyggere og 12.000 arbejdspladser. Mest markant er Isbjerget med sine blå gennemsigtige altaner og skæve vinkler. I skyggen af bjerget – eller et sted i solen mellem nybyggerierne – kan du brede picnictæppet ud og skue ud over havet.
Aarhus Ø, www.debynaerehavnearealer.dk