Torvehallerne. På Israels plads er der gode råvarer og fin fyraftensstemning, og på den modsatte side af Frederiksborggade er der skabt liv med boldbaner, forsænkede arealer og nicher med træer og bænke. Foto: Monika Dinek
Foto: Monika Dinek/Monika Dinek

Torvehallerne. På Israels plads er der gode råvarer og fin fyraftensstemning, og på den modsatte side af Frederiksborggade er der skabt liv med boldbaner, forsænkede arealer og nicher med træer og bænke. Foto: Monika Dinek

Ferie i Danmark

Sådan holder du weekend som københavnerne

Sommeren er på vej, og så bruger københavnerne broer, havnefronter og pladser som deres forlængede dagligstue. Udforsk hovedstaden med forfatteren til 'Turen går til København'.

Ferie i Danmark

København har vokseværk. Tunnelboremaskiner og gravkøer gøder jorden, for at endnu flere kan flytte til Skandinaviens hovedby.

Frem af byggepladser skyder boligkomplekser, havnebroer, rekreative områder og metrostationer.

Frem til år 2025 vil byen vokse med ca. 100.000 nye indbyggere, som skal bruge 45.000 nye boliger, forudser Københavns Kommune i en prognose.

Senere års store nordiske madrevolution har medvirket til at skabe fornyet interesse for gastronomi i bred forstand.

Og foruden en fortsat knopskydning af topklasserestauranter sætter det sig positive aftryk i form af bl.a. gode cocktailbarer, nye madmarkeder og spisesteder, der løfter bundniveauet.

En række af byens fremmeste madambassadører åbner nye aflæggere, cykel- og gangbroer knytter byen endnu bedre sammen og tidligere industriområder og hidtil ubeboede arealer udvikles til nye bykvarterer. Også tv-serier som ’Borgen’, ’Broen’ og ’Forbrydelsen’ har stimuleret interessen for Danmarks hovedstad.

Oplev nogle af Københavns mest interessante byrum og udviklingsområder.

FREDAG I KØBENHAVN

1. Klokken 16: Fyraften på Israels plads

Torvehallerne er en af de bedste gaver til københavnerne i årevis. Fødevarekomplekset, skabt af arkitekten Hans Peter Hagens i 2011, består af to haller med godt 120 udbydere – slagtere, fiske- og ostehandlere i den ene hal og grønthandlere, bagere og konditorfolk i den anden. Særlig livligt er sommerhalvåret, hvor Tange Grill, Petit Paté, Cava bar m.fl. tiltrækker tørstige fyraftensfolk mellem staderne, mens andre nyder solen på den sydlige del af Israels Plads. Her har bl.a. tegnestuen COBE og Birk Nielsen Landskabsarkitekter skabt liv med boldbaner, forsænkede arealer, og nicher med træer og bænke. Pladsen ligger smukt mellem statelige bygninger bag Nørreport St.

Torvehallerne, Frederiksborggade 21, 1360 København K.

2. Klokken 18: Daseliv på Dahlerups bro

36.000 cyklister passerer dagligt Dronning Louises Bro mellem Nørrebro og Indre By. Den smukke granitbro, som er opført i 1887 af Vilhelm Dahlerup og navngivet efter dronning Louise (1817-98), er dog mere end blot en trafikåre. Efter udvidelse af fortov og cykelsti er broen blevet et mødested. På solskinsdage og sommeraftener er der rift om bænke, fortovsplads og rækværk, og medbragte drikkevarer skylles ned til lyden af trafikstøj eller musik fra et anlæg på en ladcykel. Også de grønne anlæg mod Sortedam Sø (øst) og Peblingesøen (vest) inviterer til, at man bliver hængende. Broen munder ud i Søtorvet, hvis bygninger fra 1870’erne er skabt som palæer i fransk inspireret renæssancestil. Afsøg også området rundt om dosseringen. Her i Ravnsborggade og Blågårdsgade puster gallerister, restauratører og antikvitetshandlere nyt liv i kvarteret.

Dronning Louises Bro, 1371 København K.

3. Klokken 19: Global legeplads

Fortsæt ad Nørrebrogade til Superkilen – en farverig bypark designet af kunstgruppen Superflex, Bjarke Ingels Group og de tyske landskabsarkitekter Topotek1 som en del af Københavns Kommunes kvarterløft af Ydre Nørrebro. To tredjedele af beboerne i Mimersgadekvarteret – et kvarter, hvis gadenavne er opkaldt efter skikkelser fra den nordiske mytologi – er indvandrere. Boligområdet, der ligger et stenkast fra Nørrebro St. og bag Nørrebrohallen, er en del af byen, som de fleste kun kender fra mediernes sjældent videre positive beskrivelse, men dette byudviklingsprojekt hylder Nørrebros mangfoldighed og er fyldt med symboler, der repræsenterer de flere end 50 nationaliteter, som bor på Nørrebro.

Superkilen, Heimdalsgade, 2200 København N.

4. Klokken 20: Fra hash til haute cousine

Jægersborggade var tidligere herostratisk berømt som hashcentral, rockergade og åsted for bandeopgør, men med knofedt, pionerånd og viljestyrke har iværksættere, små entreprenører og handlekraftige andelsboligforeninger givet gaden et bedre ry. Butikslokaler og høje kældre bebos nu af værksteder, hvor designere, fotografer og kunstnere udfolder sig, og her er specialbutikker fyldt med gourmetkaffe, god mad, vin og tøj. I det åbne køkken på Relæ – en af byens billigste Michelin-restauranter – skabes skiftende, udogmatiske menuer, der også tilgodeser vegetarer. Teamet bag Relæ står også bag Manfreds & Vin på modsatte side af gaden. Naturvine og god mad skabt af råvarer fra bl.a. Kiselgården og Grambogaard.

Relæ, Jægersborggade 41, 2200 København N.

LØRDAG I KØBENHAVN

5. Klokken 10: Hæng ud på Sønder Boulevard

Med hjælp fra SLA Landskabsarkitekter og den franske byplanlægger Jean-Pierre Charbonneau er Sønder Boulevard forvandlet fra gennemfartsvej domineret af trafik og gadeprostitution til et sjældent vellykket byrum, hvor folk elsker at være. I sommerhalvåret udnyttes midterrabattens grønne bånd til bordtennis og take away rundt om boulevardens naturlige samlingspunkt, Kihoskh – en af byens mest velassorterede købmænd. På Café Dyrehaven, et gammelt værtshus omdannet til chik café, hvor kronhjortene på væggen og bardisken fra 1960’erne er bevaret, er der god mulighed for at møde Vesterbros mest inkarnerede hipstere m/k. Færgekaffen er ikke for kræsne sjæle, men her er øko-bajere og husets Eggs Benedict er blandt byens bedste.

Kihoskh. Sønder Boulevard 53, 1720 København V.

6. Klokken 12: Carlsberg under forvandling

Et af disse års store byudviklingsprojekter er Carlsberg Bryggeriernes gamle industriområde. Foruden opførelse af boliger og erhverv genanvendes gamle tappehaller, garager og fabriksbygninger til en række kulturelle formål. De nye lejere tæller gallerier, atelierer, tegnestuer og andre kreative virksomheder. Med beliggenheden mellem Vesterbro og Søndermarken tegner det til at blive et af byens nye attraktive kvarterer. Følg opførelsen af Byggeafsnit 8 – et 82.000 kvadratmeter stort byggeri, der skal huse uddannelsesinstitution, detailhandel, erhverv og boliger, herunder et 100 meter højt boligtårn. Cykelstier, en ny bro over jernbanen og Carlsberg Station, der forventes at stå klar i 2016 er også undervejs. Den fredede del af bygningsværket De Hængende Haver vender ud mod storbyoasen J.C. Jacobsens have. For små og store legebørn er Klatreskoven og Boblepladsen populære destinationer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

J.C. Jacobsens have, Pasteursvej, 1778 København V. Carlsbergbyen

7. Klokken 14: Frokost på promenaden

Det Kongelige Teaters skuespilhus, opført af arkitekterne Boje Lundgaard og Lene Tranberg, er ikke forbeholdt teatergæster. Foyeren lokker med caféservering og strålende udsigt til Københavns havn, og den egetræsbeklædte gangbro, der løber rundt om huset og forbinder Nyhavn med Kvæsthusbroen, er et smukt byrum. Et stenkast væk er Almanak, Studio og Verandah navnene på de kulinariske hjørnesten i restaurant- og forlystelseskompleks The Standard. Fordelt på flere etager i en 75 år gammel art deco-bygning med havneudsigt kan man få både ny nordisk mad og indisk gourmet, mens en nyligt anlagt promenade byder på aktivitetsmuligheder for børn og voksne.

Skuespilhuset, Sankt Annæ Plads 36, 1250 København K.

8. Klokken 16: Livet på Bryggen

Tidligere var Islands Brygge præget af tung industri og højtråbende sjakbajser, i dag er Bryggen et folkeligt tilløbsstykke med en havnefront, der byder på cafeer, havnebad og promenadeliv. Kør også en tur mod Nokken på den sydlige del af bryggen – et levende museum for alternativ bykultur, der opstod i 1930’erne, da en række fiskere bosatte sig ved vandet. I dag har klondikemiljøet fået selskab af byudviklingsprojektet Havnevigen og vartegnet lejlighedstårnene med de organiske former, der ændrer sig fra etage til etage.

Havnevigen, 2300 København S.

9. Klokken 18: Lækkerier i Kødbyen

Dissing+Weitlings fint svungne Cykelslange forbinder Bryggen med Vesterbro. Sæt kursen mod Kødbyen, kronen på værket i den byfornyelsesproces, der på 20 år har transformeret Vesterbro fra gammelt arbejderklassekvarter til et familievenligt område med plads til kreative sjæle. Slagtehaller er omdannet til natklubber, leverpostejsfabrikker blevet til tapasbarer, fryserum er forvandlet til gallerier og slagterbodegaer genopstået som barer. Den hvide Kødby huser et meget stort antal spisesteder, og på Flæsketorvet og i Høkerboderne sørger steder som Warpigs, Gorilla, PatéPaté, Fiskebaren og Kul for gode madoplevelser. Hver lørdag i sommerhalvåret er her udendørs marked med gademad og salg af gode råvarer. Om dagen kan man se kunst i Galleri V1 og det 700 kvadratmeter store Galleri Bo Bjerggaard.

Kødbyen, 1711 København V.

SØNDAG I KØBENHAVN

10. Klokken 10: En tur på citysavannen

Start dagen med en cykel- eller løbetur på Amager – et stenkast fra Bryggens nyopførte citylejligheder vrimler, kribler, krabler det med sjældne krybdyr, spændende planter, summende insekter og kvidrende fugle. En helt særlig oplevelse er det at stille sig på Affaldsbjerget og kigge over mod Ørestads skyline, der har forvandlet byens profil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Amager Fælled, Ørestads Boulevard, 2300 København S.

11. Klokken 14: Frokost på Papirøen

Indtil foråret 2014 var Papirøen (Christiansholm) ukendt for de fleste. Den kunstigt skabte ø, der i mange årtier var hjemsted for Dagbladenes Papirlager, er i dag hjemsted for Copenhagen Street Food, et madmarked, der medvirker til at fremme det globale gademadskøkken. Under højloftede haller kan man fra trailere og food trucks få stillet sulten i kimchi, pulled pork, pasta og pad thai, og fra lænestolen er der formidabel udsigt til Nyhavn og Skuespilhuset. Det nye Københavns møde med det gamle.

Copenhagen Street Food Hal 7 & 8, Papirøen, Trangravsvej 14, 1436 København K.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce