Tegning: Philip Ytournel

Tegning: Philip Ytournel

Ferie i Danmark

På ferien kobler vi af, men »hvad er koden til wi-fi?«

Sommerhuse bliver i højere grad booket, hvis de har wi-fi. Prøv grænser for netforbrug af, råder ekspert.

Ferie i Danmark

Tiendegaarden ligger på landet i Borre på Møn med udsigt til bølgende grønne marker og gårde.

Når man booker et ophold på slægtsgården, der som B&B udlejer 10 værelser, hører man ikke motorvejsstøj eller anden gadelarm. Her er bagtæppet fuglekvidder, og man har alle muligheder for at trække vejret dybt ned i maven, finde ro og slappe af.

Det gør gæsterne formentlig også. Men de kapper ikke den usynlige snor til omverdenen. Det fortæller Susanne Nøhr, der ejer og driver Tiendegaarden. Når hun har budt velkommen til nye gæster og spurgt lidt ind til deres rejse, og om de har været på Møn før, er det første, gæsterne siger stort set altid det samme:

»Hvad er koden til wi-fi?«.

Lige netop muligheden for at være på er de senere år blevet et meget vigtigt parameter, når danskerne holder ferie. Faktisk så vigtigt, at feriehuse rundt om i Danmark »væsentlig« oftere bliver udlejet, hvis de har wi-fi sammenlignet med feriehuse uden internetadgang. Det fortæller Philip Hoeg Kildegaard, der er salgschef i udlejningsbureauerne Dansommer/Novasol.

»Det er mere og mere afgørende for kunderne, at husene har internet. Børnene vil bruge tablets, og forældrene vil holde sig orienteret«.

En ny undersøgelse fra Hotels.com blandt 5.000 adspurgte i 28 lande viser også, at på top fem over de vigtigste hotelfaciliteter, som gæsterne efterspørger, er gratis wi-fi.

Vi nøjes ikke med ét apparat længere

Samme tendes bekræftede Feriehusudlejernes Brancheforening for nylig over for branchesitet Take Off. Her nævnte direktør Carlos Villaro Lassen også, at feriegæsterne ikke bare stiller krav til, at de kan gå på nettet, men også til hastigheden. Ligesom gæsterne ikke bryder sig om, at deres mobiler ikke kan være online i og omkring feriehuset.

At det optager de ferierende, illustrerer flere sager omkring klager over internet i Ankenævnet for Feriehusudlejning også.

Susanne Nøhr fra Tiendegaarden fra Møn fortæller, at hvor gæsterne for år tilbage havde deres mobiltelefon med under deres ophold, har mange i dag også en tablet og en bærbar computer med i ferietasken.

»Så hvert værelse har fra én til fem ting på nettet. Det kræver, at vores trådløse routere kan håndtere de mange apparater. Selv om jeg hele tiden udvider, kan jeg ikke følge med«, siger Susanne Nøhr, der har en forbindelse med 30 Mbit hastighed til rådighed.

Og da hun ikke kan få en tilstrækkelig hurtig internetforbindelse, må hun ty til alternative løsninger. Hun ejer en anden ejendom i området, og her har hun fået sat en antenne op og sender så signalet til Tiendegaarden.

Philip Hoeg Kildegaard fortæller, at Dansommer/Novasol står for udlejningen af knap 11.000 sommerhuse i Danmark til primært danskere og tyskere. Af dem har 75 procent internet. For blot nogle år siden lå tallet på omkring 40 procent.

I dag kan kunder hos Dansommer/Novasol booke huse med 'Internet Plus', hvilket giver adgang til fri internet med ubegrænset forbrug.

»De huse, der tilbyder Internet Plus, har væsentlig flere bookinger end huse uden«, lyder det fra Philip Hoeg Kildegaard, der dog ikke kan sætte et tal på, hvor mange flere bookinger der generelt er tale om.

Eksperiment: Kobl af fra mail i ferien

For de danskere, der vælger at hive stikket og tage på ferie uden at kunne koble sig til nettet, er det et aktivt valg.

Det mener Søren Schultz Hansen, der er foredragsholder og ekstern lektor ved Institut for Interkulturel Kommunikation og Ledelse på CBS. Han forsker i og har skrevet en bog om de såkaldt 'digitalt indfødte' - unge mellem 18 og 28 år, der er vokset op med smartphones, Facebook og så videre.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»I år 2015 er det et ekstremt aktivt valg, hvis vi tager på ferie uden forbindelse til internettet. Det er på niveau med at tage på ferie uden komfur og i telt«, siger Søren Schultz Hansen og tilføjer:

»Det er vigtigt for os, fordi vi via nettet planlægger ture, hvilket museum vi skal se, tjekker vejrudsigten og måske skal bestille B&B til det næste sted, vi skal overnatte. Derfor gør vi det virkelig svært for os selv, hvis vi ikke har adgang til internettet«.

Ferie handler vel netop om at 'trække stikket' og koble af fra hverdagen. Er det en bekymrende tendens, at vi ikke kan lade være med at være online på ferien?

»Bekymring er et dårligt ord. Når det er sagt, er det en oplagt idé at prøve at være utilgængelig for andre og tale sammen i familien om at prøve andre grænser af lige i ferien. På ferien er det for eksempel realistisk at prøve at lade være med at tjekke arbejdsmail. Det er det ikke på samme måde i dagligdagen«, siger Søren Schultz Hansen.

Men det kan også være godt at have mulighed for at være på nettet, mener Søren Schultz Hansen. Han nævner de unge, der bliver revet ud af deres sociale sammenhæng i ferien.

»Ved hjælp af tablets og smartphone kan de pludselig være sammen med vennerne i ferien og dele deres oplevelser med andre end irriterende småbrødre«, siger Søren Schultz Hansen

Tvivler på stor modbølge

Han mener, at vores behov for at være koblet til net- og mobildækning er steget eksponensielt i takt med smartphones og tabletternes indtog.

Tror du, at vi vil se en modbølge med danskere, der vil på holde ferie uden at være på nettet?

»Vi har set modbølger med for eksempel unge eller cafeer, der vælger at gøre det, så ja, det kan jeg godt forestille mig. Men det vil være et lille skvulp i forhold til den bølge, der går den anden vej«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Susanne Nøhr fra Tiendegaarden på Møn konstaterer om det store netforbrig, at »sådan er tiden«.

»Man skal tænke på, at adgang til internet ikke behøver at være et stort forbrug af sociale medier og mail, men at man tjekker for eksempel, hvilke restauranter der har åbent. Det er virkelig vigtigt, især på øde steder«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce