Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Morten Langkilde
Foto: Morten Langkilde

Havneliv. Erik Rasmussen (tv.), Johnny Krog og Trunte tager en slapper foran fiskerbåden ’Duddi Krog’.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Få 3 andre oplevelser på det vestlige Lolland

Fiskerihavn på Langø. Skibs- og Søfartsmuseet i Nakskov. Og lokal mad på restaurant Den Fuldkomne Fisker i Onsevig.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fiskeri: Langø er en havn

Langø – det lyder som navnet på en ø, men det er det ikke, og man kan snildt køre dertil ad landevejen.

Ved de store digeanlæg i 1870’erne blev Langø, som indtil da havde været en ø med fire gårde, en del af Lolland. I dag huser landsbyen omkring 350 indbyggere og Vestlollands største fiskerihavn samt en lystbådehavn.

På Langø Havne Café kan turister være heldige at møde havneformand Erik Rasmussen og fisker Johnny Krog. De to er absolut ikke optimister på fiskeriets vegne.

»Der er kun seks både, som fisker fuldtids. Da der var flest, var vi oppe på 25. Man skal virkelig brænde for det at fiske. Det er en livsstil«, siger Erik Rasmussen.

Johnny Krog brænder for fiskeriet, men spørgsmålet er, hvor længe. Klokken tre om natten sejler han og makkeren ud med ’Duddi Krog’ – Duddi var konens kælenavn som barn – og kommer tilbage ved middagstid.

»Vi er kun to på båden. Hver båd har sin kvote, og indtjeningen går ned, hvis vi skal have en ekstra mand om bord. Vi skal være mange dage på vandet for at få det til at løbe rundt. De store trawlere løber med gevinsten, og vi kystfiskere er endda langt mere miljøvenlige. Selv håber jeg dog at fortsætte til pensionsalderen, men mine børn får ikke lov til at tage over efter mig«, siger den 48-årige fisker.

Fisker Krog begræder også tabet af kystfiskeriet på turisternes vegne, for snart kan de ikke længere opleve idyllen i de små fiskerihavne.

Søfart. Skibe går i havn på museum

De færreste museer har udstillet en kulklump, men det har Skibs- og Søfartsmuseet i Nakskov.

»Kulklumpen er hjembragt fra Columbia af en overstyrmand i ØK, Torben Brem Petersen. En hel del af vores udstillingsgenstande er hjembragt af lokale søfolk, som har været på togt. De er så kommet forbi og har spurgt, om det har interesse«, fortæller museets bestyrelsesformand Mogens Andreasen.

Formanden har en fortid som klejnsmed på Nakskov Skibsværft, og værftets skibe dominerer meget naturligt museet. 234 skibe blev det til fra grundlæggelsen i 1916 til lukningen i 1987.

Galionsfigurer i form af kong Neptun, maskintelegrafer, uniformer, olieplatforme, skibsmalerier, sekstanter, kompasser, skibsklokker og meget andet udstyr kan nok sætte fantasien i gang hos en sølysten pige eller dreng.

LSÆ OGSÅ

Museets og nok også værftets stolthed er hospitalsskibet ’Jutlandia’, som blev bygget i Nakskov i 1934, men vendte tilbage til værftet i 1951 for at blive ombygget, så det kunne fungere som hospitalsskib under Korea-krigen 1950-1953. Skibet blev malet hvidt med et rødt kors på siden. Hun sejlede under tre flag: Dannebrog, Røde Kors’ og FN’s. Museet har en meget flot model af ’Jutlandia’.

En anden af museets attraktioner er ’Skoleskibet Danmark’ bygget i 1933 også på Nakskov Skibsværft. ’Skoleskibet Danmark’ afløste ’Skoleskibet København’, som forsvandt sporløst under en sejlads mellem Buenos Aires og Adelaide i 1928. En aldrig opklaret tragedie.

Lokal mad. Den Fuldkomne Fisker er en restaurant

Ingen er fuldkommen, men torsketournedoen på restaurant Den Fuldkomne Fisker i Onsevig på det nordvestlige Lolland er perfekt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hanne og Carl Madsen driver foruden Onsevig Camping restauranten med det besynderlige navn, som er opkaldt efter Isaac Waltons lystfiskerlitteraturens klassiker, ’The Compleat Angler’, fra 1653.

Ægteparret serverer lokale og om muligt økologiske retter, men stærkt inspireret fra de varme lande. Hvert år tager de sydpå for at få inspiration. I mange år var det Sydfrankrig og Spanien, men de seneste år har det været Marokko og den vestlige del af Sahara, hvor tuaregerne bl.a. har lært parret at lave tagines på ørkenmaner. Selv kalder Hanne og Carl deres kokkeri for et fusions- eller tålmodighedskøkken.

»Vi realiserer det, vi selv synes er godt, og lader naivitet og fantasi spille med uden at vide, hvor vi havner«, fortæller Carl Madsen.

Denne aften er parret kommet sikkert i havn med en treretters menu plus seks salater og dessert til 350 kroner. Foruden torsketournedos med æblekapers og ingefærsennepssauce serverer parret ribbenssteg med syltede stikkelsbær og hed sort peber. Derefter kommer sous vide inderlår fra en herefordkalv. Dessertvalget består af solstiktærte med hjemmelavet is eller kirsebærtærte.

Carl Madsen siger rosende om sin hustru, at hun »maler billeder inde i munden på folk«, og det har han så evigt ret i. Ikke nok med det – Hanne Madsen maler også smukke billeder.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden