Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vagthund. Vægter Niels Steenfeldt passer hver tirsdag i juli måned på Kerteminde og viser turister rundt. Vægteren passerer bl.a. den gamle materialhandel og dens lidt gammeldags reklame-slogans.
Foto: Morten Langkilde

Vagthund. Vægter Niels Steenfeldt passer hver tirsdag i juli måned på Kerteminde og viser turister rundt. Vægteren passerer bl.a. den gamle materialhandel og dens lidt gammeldags reklame-slogans.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Kerteminde passer nattevægteren stadig på byen

Siden 2008 har den tidligere skoleinspektør Niels Steenfeldt arbejdet som historisk nattevægter og guide.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når søfolkene i Kerteminde skulle på langfart, gav de nattevægteren et par skilling, for at han skulle holde øje med konen.

Efter 14 dage gav konen så vægteren et par skilling, for at han skulle kigge den anden vej. Når sømanden kom hjem efter fire-fem måneders langfart, spurgte han vægteren: »Så du noget?«.

Hertil svarede vægteren: »Nej, og det er sandt«. Og det var det jo, for vægteren kiggede den anden vej«.

Niels Steenfeldt har været nattevægter i Kerteminde siden 2008, men passer også på indbyggerne i Odense, hvor han deler vagttjansen med to kolleger. Helt tilbage i 1992 debuterede han som vægter i Ringkøbing. Hver tirsdag klokken 20 i juli måned kan turister og andre interesserede følge vægteren og få en guidet rundtur i Kerteminde. Under Kirsebærfestivalen 18.-20. juli har Steenfeldt også den fornøjelse at følge kirsebærdronningen fra havnen til torvet.

LÆS OGSÅ

I Kerteminde begynder tirsdagsturen i Langegade ved Farvergården, som oprindelig var en gammel købmandsgård opført i 1630. Vandreturen fortsætter til Trollegade ved museumsbutikken ’Høkeren’, hvor vægteren tænder Kertemindes eneste originale gadelampe.

Nattevægteren er bevæbnet med en morgenstjerne, som er et drabeligt våben bestående af et langt håndtag og et pigbesat hoved, en fløjte til at tilkalde andre vægtere med og en førerkæde, som er en slags håndjern.

Desuden bærer han på en lanterne og naturligvis et horn til øl, for vægteren kan nemt blive tørstig på de lange vandringer. Ikke mindst fordi morgenstjernen vejer fem-seks kilo, og sammen med den tunge frakke, som er en kopi af en vægteruniform fra omkring 1850, er der nok at slæbe på i de fynske sommeraftner.

En levende forestilling
Faktisk er Steenfeldts fulde titel ’historisk nattevægter’:

»I virkeligheden handler det om guidning. Som nattevægter skal man have den gode historie med i baglommen. Vægteren skal være interesseret i historie og finde de historiske seværdigheder og begivenheder, som folk finder spændende. Vægteren er en levende forestilling eller historieforelæsning«.

Og Steenfeldt er en god og engageret fortæller, hvilket måske ikke er så underligt, eftersom han har en fortid som skoleinspektør. Ganske vist er han uddannet matematik- og musiklærer, men det historiske har altid haft hans interesse. En gang imellem kan man godt komme til at gyse lidt, som når vægter Steenfeldt fører os ned ad trappen og ind i Skt. Laurentius Kirken:»Trappen ned til døren skal symbolisere, at man står på gravens rand. Kerteminde har også et Skipper- og Ligbærerlaug, som skal møde op, hver gang en sømand dør. Lauget går helt tilbage til 1737. Svenskekrigen 1658-1660 (Anden Karl Gustav-krig, red.) gik hårdt ud over Kerteminde, da 1.500 svenskere var indkvarteret i byen og skulle brødfødes. Det var hårdt for så lille en by, og svenskerne opførte sig bestemt ikke godt. I kirken hænger et par støvler og en kårde under hvælvingen i koret ikke langt fra altertavlen. De tilhører en tapper dansk landsoldat, som dræbte 13-14 svenske officerer, inden han selv måtte lade livet«. Danmarks ældste skænkestue

Ude igen i aftensolen passerer vi over Langebro og hilser på granitstatuen ’Amanda’, hvor vægteren selvfølgelig synger revyvisen ’Min Amanda var fra Kerteminde’. Den forhenværende skoleinspektør har sunget for til morgensang mange gange, kan man høre.

LÆS OGSÅ

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fra Langebro kigger vi over på Lillestranden, som kunstmalerne aldrig blev trætte af på grund af lyset. På Lillestranden boede også de fattige fiskere. I dag er der kun to fiskere tilbage, Hans Boesen & Søn, som sælger frisk fisk – i Fiskergade naturligvis.

Vægter Steenfeldt har sit horn med øl, men vi medfølgende turister kan også godt blive tørstige af at vandre rundt i Kertemindes smalle gyder og stræder. Derfor holder vægteren en pause i Skænkestuen fra 1829, som siges at være Danmarks ældste skænkestue. Værtshusets knap 40 kvadratmeter, hvor der ryges tæt, er placeret i bindingsværksidyllen Muusgården, der er en gammel købmandsgård. I Skænkestuen kan man nyde sin madpakke til en dram – vi nøjes med det sidste – mens vi lytter til guitaristen og sangeren Peder Viby.Tørstige behøver deltagerne under ingen omstændigheder slutte rundturen i Kerteminde, for lige inden den halvanden time lange vandreturs afslutning ringer Steenfeldt til Restaurant Rudolf Mathis for at »meddele, hvor mange vi kommer – typisk 75 til 100 – for så plejer Rudolf Mathis at give et glas vin«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden