Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Morten Langkilde/Morten Langkilde
Foto: Morten Langkilde/Morten Langkilde

Turistkusk. Klaus Perkild og hestene Thyra og Christian kører rundt med turister på Sejerø. Selv drømmer kusken om at køre til Nordkap med hestevogn.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oplev Sejerø med hestevogn

Sejerø ud for Sjællands nordvestkyst byder ikke alene på masser af smuk natur, men også spændende øboere.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klik-klak, klik-klak, klik-klak«, lyder det fra Thyra og Christians hove.

De to stovte jyder traver stille og roligt op mod fyret på nordspidsen af den lange, smalle Sejerø ud for det nordvestlige Sjælland. Himlen er næsten skyfri, og duften af kornmarker kildrer i næsen. En flok fasaner skogrer højt og larmende i rabatten og forsvinder skyndsomt ind i kornmarken. På ny kan vi kun høre hesteskoenes »klik-klak, klik-klak«.

Kusken Klaus Perkild har givet de to jyske heste seletøjet på hjemme ved gårdbutikken Tynebjerg Mohair, som drives af hans kone, Karin Thomsen, og spændt de tålmodige heste foran den gamle, smukke charabanc.

»En charabanc er en træningsvogn med bænke langs hver af vognens to sider, så folk sidder med front mod hinanden. Den er godt affjedret, så ligegyldig hvor bumpet vejen er, mærker I det ikke«, forklarer Perkild, som er ejer syv hestevogne og fem jyske heste og har én i pleje.

Christian og Thyra lader sig hverken påvirke af Holger, som passerer på cykel og råber »Godaw«, en dame på rulleski eller forbipasserende biler. De tunge, men smukke dyr er vant til larm trods det stille liv på Sejerø.

Fyrpasserens fortælling

Klaus Perkild kvittede et job i Københavns Lufthavne for 28 år siden og flyttede til Sejerø. Han driver firmaet Sejerø Multi Service, der, som navnet antyder, beskæftiger sig med lidt af hvert, f.eks. at sætte huse i stand. For 10 år siden købte han den første hest, men forsvor, at han nogensinde ville køre med turister. Landboforeninger og turistorganisationer lokkede imidlertid, og siden 2013 har Perkild kørt med over 500 gæster.

Det er familien Hansen fra Varde glad for. Den har valgt at opleve den nordlige del af Sejerø i hestevogn. Familien består af børnene Thea og Marcus samt mor og far, Lene Grau-Hansen og Peter Steen Hansen. Normalt tilbringer familien tre uger i sommerhus på Mols, men så kom Thea med forslaget om at tage til Sejerø.

»Jeg så i et program på tv, at man kunne bo i husbåd i Sejerby havn, og så snakkede vi om det derhjemme«, fortæller Thea.

Hansen-familien tilbringer en uge i den lille husbåd og har medbragt masser af bøger og spil. Peter Steen Hansen, som til daglig er hjertelæge, fortæller, at husbåden har køkken, toilet og håndvask plus fire senge og så det allerbedste: »Tagterrassen er øens bedste Bezzerwizzer-sted. Vi spiller hver dag, mens solen går ned«.

Tid bliver der dog også til udflugter og strandbesøg hver eftermiddag.

»Prrr«, lyder det fra kusken, for vi er nået frem til dagens første stop, Sejerø Fyr.

Knud Hammeken er ikke alene fyrpasser, men også urmager og reparerer antikke ure. Nu har han imidlertid skiftet til fyrpasseruniform og beretter lidenskabeligt om fyret, som han også har skrevet en bog om, ’Historien om Sejerø Fyr fra 1848 til 2004’.

»På en klar dag kan man se til øen Hjelm ved Ebeltoft og sågar Moesgaard Museum. Fyrmesterarbejdet består i, at jeg hver aften skal kigge ud ad vinduet i mit værksted for at tjekke, om lyset i fyret er tændt. Det er det som regel, for det er computerstyret. Når jeg er bortrejst, holder en kvinde skærpet udkig«, beretter fyrmester Knud Hammeken.

Fyrfortællingen må dog stoppes, for Christian og Thyra bliver utålmodige i varmen og vil gerne hjem til belønningen – lidt korn – inden de igen kan nyde græsset på engen. Vi passagerer skifter fra charabanc til bil og kører til næste attraktion, Sejerø Kulturhus og Købmandshandelsmuseum.

Præsten spiller ’Åbent landskab’

Kulturhuset er en udstillingshal tegnet af arkitekten Otto Weitling med skiftende udstillinger. Årets sommerudstilling havde fernisering 27. juni og er Pernille Bøggild og Charlotte Bergmann Johansens ’Skibet og døden’. Ved siden af Kulturhuset ligger Købmandshandelsmuseet, der er indrettet i Anna og Aksel Jensens gamle butik og noget af en raritet.

Det var ægteparret også ifølge Kulturhusets formand, Lisbeth Enevoldsen. De to drev forretningen fra 1954 til 1978 og døde barnløse. Derfor testamenterede de huset og deres formue – en million i værdipapirer – til en fond, som skulle drive deres butik videre som museum.

Nøjsomhed og sparsommelighed er de to ord, som går igen, når man går rundt i det tidligere købmandshjem.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Anna og Aksel gemte alt, selv gamle menstruationsbind, som blev vasket og lagt til side. Brugte hæfteplastre og gamle aviser blev også gemt. I butikken har vi ældgamle produkter som kaffeerstatningen Rich’s og Peters Sommerdrik. Sidstnævnte er intakt, men vi tør ikke åbne drikken, vi er bange for, at den eksploderer«, siger Lisbeth Enevoldsen.

I butikken var der ikke alkohol, og det stærkeste, Anna og Aksel solgte, var sherrysild. De frivillige på museet har dog fundet en flaske bitter af mærket Landsoldaten, men det har nok været en gave, og så var det jo medicin.

Anna og Aksel Jensen tilbragte ikke deres fritid på kroen, for de var missionske. Derfor er det meget naturligt at fortsætte turen i kirken, selv om de to nok foretrak missionshuset.

Sognepræst Jørgen Petterson lader glædens budskab komme til orde denne aften i kirken, hvor Sejerø Spillemændene med præsten selv på kornet spiller op til sangaften. Repertoiret spænder vidt fra salmer af B.S. Ingemann til den svenske forfatter og rockmusiker Ulf Lundells ’Öppna Landskab’, på dansk ’Åbent Landskab’, som violinisten og forsangeren Henry Larsen introducerer med ordene:

»Sangen passer godt til Sejerø, fordi vi lever i pagt med naturen. Derfor plejer jeg at kalde Lundells sang for ’Øboernes trosbekendelse’«.

De små forførere

Det er en trosbekendelse, som Kurt Pedersen sværger til. Han er rundviser og storyteller og elsker Sejerøs flade landskab.

»Sejerø bestod oprindelig af syv holme, og derfor er den så flad«, fortæller Pedersen og skifter fluks emne: »Jeg blev født på Kongstrupvej 22 en kold vinterdag i 1942, og i dag bor min kone Jytte og jeg på en udstykning fra min oldefars gård. Træerne her på Ryevej kaldte vi for de små forførere. Nu er de begyndt at falde ligesom os, der i sin tid kom her med pigerne«.

På sine rundture fortæller Kurt Pedersen ikke alene om livet på øen før og nu, men også om dens natur. På en seks kilometer lang vandretur klokken seks om morgenen på øens sydlige spids passerer vi Nordre Klinter, som er en del af en række høje og klinter med fællesnavnet Bieret. Bier er det sejerøske ord for bjerg, og på øen har de en tendens til at kalde bakker for bjerge – dog ikke øens højeste punkt Kongshøj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»På Nordre Klinter holder den lille alkefugl tejsten til. Den yngler i huller i skrænten. Jeg har engang talt 245 tejster her«, siger Kurt Pedersen begejstret.

Der er ikke noget at sige til, at han er begejstret, for tejsten yngler ikke mange steder i Danmark bortset fra Sejerø og Samsø.

Digesvaler, stære, alliker, præstekraver og en enkelt rødben synger også morgenstund har guld i mund, mens en flok ryler suser hen over Revet, som er en tre kilometer revle, der zigzagger ud i Sejerøbugten. På en stubmark ikke langt derfra æder en rå den sidste morgenmad.

I modsætning til Sejerøs befolkningstal øger rådyrene deres antal. I 1997 blev tre råer og en buk sat ud, og i dag anslås der at være omkring 450 rådyr på øen. I modsætning til mennesket forstår dyret at værdsætte ølivet.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden