Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
UDFORDRENDE. Det 22 kilometer lange mountainbike-spor i Svinkløv Klitplantage er et af landets bedste og har betydet vækst i turismen i området.
Foto: Sune Højrup Bencke

UDFORDRENDE. Det 22 kilometer lange mountainbike-spor i Svinkløv Klitplantage er et af landets bedste og har betydet vækst i turismen i området.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Roadtrip på fede dæk: Oplev dansk natur med mountainbike

Nordvestjylland og Fyn satser benhårdt på mountainbike-turisme.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Saltlugten kommer ind fra Vesterhavet sammen med regnen, der siler stille ned. Der dufter af lyng fra klitterne og af hyben fra krattet. Men det knaser også fra kæden og gearsystemet, der som en anden skærveknuser trækker sandet fra mountainbike-sporet med rundt, mens de brede grove dæk kæmper for at finde fæste på det fedtede underlag.

Politiken befinder sig et sted ude på et 22 kilometer langt mountainbike-spor i Svinkløv Klitplantage i Nordvestjylland. Sporet betragtes af mange som et af Danmarks bedste og trækker derfor besøgende til fra både ind- og udland.

»Så I den musvåge?«, lyder det fra Esben Hauerbach Kronborg. Han er en senet 37-årig spirrevip med en kondi, der gør, at han ubesværet kan tale, mens vi kører – ikke blot om potentialet for mountainbike-turisme på Feriecenter Slettestrand, hvor han er aktivitetsleder og mountainbike-instruktør, men også om områdets enestående natur.

Sammen med Naturstyrelsen Thy har han etableret det spor, der har vendt op og ned på den lille flække ved Vesterhavet. For mindre end 10 år siden var der meget, meget stille på Feriecenter Slettestrand, når sommeren var forbi, og vinteren lå på lur med kulde, mørke og ensomhed ude på kanten af Danmark.

Men så etablerede Esben Hauerbach Kronborg et mountainbike-spor, som folk efterhånden kom langvejs fra for at køre på. Nu har stedet kun lukket jule- og nytårsaften.

»Folk syntes, det var fedt, det, vi havde lavet. Så vi begyndte at udvikle og tilbyde teknikundervisning og guidede ture. Nu er det 6. sæson, vi gør det«, fortæller Esben Hauerbach Kronborg om succesen. I dag har Feriecenter Slettestrand 4 fastansatte mountainbike-instruktører.

Trækplaster hele året

Selv på en regntung mandag i juni måned er det tydeligt, at Feriecenter Slettestrand lige så godt kunne hedde Slettestrand Mountainbike-center. To par er på vej ud på ruten med hver sin instruktør for at få teknikundervisning. I receptionen kan gæster købe reservedele, energibarer eller stedets grå-orange specialdesignede cykeltøj.

Esben Hauerbach Kronborg fortæller, at den lokale børnehave sandsynligvis ikke ville eksistere, hvis ikke mountainbike-sporet havde trukket ansatte til byen. Desuden både køber og lejer folk sommerhuse i området på grund af sporet.

Og nordmænd med mountainbike kommer til i store grupper, ligesom også tyskere, skotter, schweizere og sydafrikanere. Mange danske mountainbikere, der vil prøve noget andet end eksempelvis de overbefolkede spor i hovedstadsområdet, har også gennem årene skrevet sig ind som gæster.

Esben Hauerbach Kronborg er ikke i tvivl om, at Feriecenter Slettestrand har fået fat i et område med potentiale.

»13 millioner tyskere kører mountainbike. 68 procent af dem vil gerne køre mountainbike i deres ferie. Dem kan vi godt bruge nogle af«.

Betalingsspor for nørder

Mulighederne i mountainbike-turisme ses også af godsejer og direktør på Langesø Gods på Fyn Hans Berner. Han har investeret i 20 kilometer mountainbike-spor i godsets private skov.

For 100 kroner om dagen kan man få lov til at cykle på sporet, som kan give de fleste danske mountainbikere åndenød af glæde. Der er nørderi som drops, berms, kickers og vilde nedkørsler. Og flere sektioner er markeret med dødningehoveder.

Da Politiken tester ruten, er der skammeligt mange steder, vi må springe over på grund af manglende teknik og frygt for tab af førlighed. Men der er også passager i den grønne skov, hvor der akut-jubles over fede hop og saftige nedkørsler.

År tilbage havde godsejeren store problemer med mountainbikere, der på uautoriseret vis kørte på kryds og tværs i skoven og blandt andet skræmte vildtet til gene for jagten på stedet. Det gav ham ideen til at styre cyklingen ved at anlægge et egentligt spor frem for at jage mountainbikerne væk.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der tænker jeg nok lidt anderledes«, siger Hans Berner.

Efter konsultation af den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening om stillezoner for dyr og særlige fredningsområder åbnede MTB Langesø i 2013.

»Jeg ser et stort potentiale for godset i det her. Vi kan konstatere, at folk gerne betaler for at køre på et spor, der har en tilpas længde, så man ikke behøver køre den samme sløjfe mange gange, og som er udfordrende for ryttere på alle niveauer«, siger Hans Berner.

Ud over sporet har godsejeren indrettet to store lejlighedsområder på slottet, hvor folk kan overnatte i store grupper. Her kan rytternes cykler blive vasket i et stort rengøringsområde og blive låst inde om natten. Men her stopper planerne ikke, fortæller Hans Berner.

»I restauranten ved vores golfbane vil vi lave et område til mountainbikere, hvor de kan bestille mad og drikke på mobilen eller i en luge og på den måde undgå at gå ind i restauranten med mudrede sko og svedigt cykeltøj«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden