Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
ENGEL JANUS
Foto: ENGEL JANUS
Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyt dansk Unesco-sted oplever rekordtilstrømning

Stevns Museum har haft mange besøgende i år. Også Vadehavet melder om god sommer.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det rykker, når man bliver udpeget som verdens naturarv af Unesco.

Sådan lyder det i hvert fald fra Stevns Klint, der sammen med naturområdet ved Vadehavet blev optaget på den eftertragtede liste i juni måned.

Stevns Museum har haft en stigning på 78 procent i antallet af besøgende sammenlignet med samme periode året før, og der forventes cirka 34 procent flere biler på parkeringspladsen ved Stevns Klint i år sammenlignet med 2013.

Hvor stor en del af forklaringen det stigende antal besøgende, der skyldes Unesco-blåstemplingen, er dog svær at vurdere, da det ikke er blevet decideret undersøgt. Men forvaltningen bag Østsjællands Museum foretog i sommer en brugerundersøgelse blandt besøgende på Trampestien langs Stevns Klint.

I den svarede 31 procent af de adspurgte, at udnævnelsen som verdensarv havde stor betydning for, at de besøgte området. Det er da også museumsdirektør Tove Damholts vurdering, at verdensarvs-mærkatet har trukket mange til.

»Jeg tror, mange spontant har taget beslutningen om at besøge Stevns Klint efter udnævnelsen. De har måske været her som børn, og så har de tænkt, at nu hvor stedet er blevet verdensarv, vil de besøge klinten igen, hvis de alligevel er i nærheden«.

Det er museumsdirektørens fornemmelse, at andre turister har haft en plan om at besøge eksempelvis Louisiana i Nordsjælland, men har ændret planer og er taget til Stevns i stedet, efter de fandt ud af, at området er blevet gjort til verdensarv.

Udsolgte vadehavsture

Der er endnu ingen tal på, hvor mange flere besøgende, der har fundet vej til Vadehavet efter udnævnelsen for knap fire måneder siden. Og det er i sagens natur svære at måle besøgstallet på en lang naturstrækning, der ikke kræver entre og som dermed giver en klar mulighed for registrering.

Men det har været en god sommer, slår Thomas Holst Christensen, sekretariatsleder i Nationalpark Vadehavet, fast.

»Ud fra de tilbagemeldinger som turismeaktørerne i området er kommet med, har det set ganske fornuftigt ud i år. Det kan formentlig tilskrives det gode vejr og udnævnelsen som verdensarv. Men hvor meget, det er det ene eller det andet, kræver et længere sigt for at vide«, siger Thomas Holst Christensen.

Tilbagemeldingerne har blandt andet været, at østersture, vadehavsture og arrangementer for at se sort sol har haft stor deltagelse i år og mange gange været udsolgt, forklarer Thomas Holst Christensen.

Indtil nu har Vadehavet blandt andet promoveret sin nye status via pressemeddelelser, markedsføring på Facebook, via sit magasin og ved arrangementer som The Tall Ship Races i Esbjerg i juli måned, hvor nationalparken var repræsenteret på havnen og fortalte besøgende om verdensarvsudnævnelsen.

Thomas Holst Christensen håber, at den nyvundne titel betyder, at gæster fra flere lande vil besøge den danske naturområde. Indtil nu har der primært stået 'tysk' og 'dansk' i de besøgendes pas.

Spørgelystne besøgende

Ved Stevns Klint har Tove Damholt bemærket en ny type besøgende, som hun karakteriserer som »oplevelsesjægere«.

»De er meget spørgelystne og vil gerne vide en masse om området og om, hvorfor Stevns Klint er blevet verdensarv, og hvad det egentlig er«, forklarer Tove Damholt.

Hun tilføjer, at Østsjællands Museum i samme uge, som Unesco satte stedet på sine liste, åbnede en lille udstilling om Stevns Klint som verdensarv.

Østsjællands Museum har sammen med blandt andet Stevns Kommune iværksat en række planer for udvikling af området. Det gælder ikke mindst et besøgscenter samt bedre skiltning ved Stevns Klint.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden