Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

POPULÆRT. Stevns klint kom sidste år på UNESCO's liste over verdensarv.
Foto: Morten Langkilde

POPULÆRT. Stevns klint kom sidste år på UNESCO's liste over verdensarv.

Ferie i Danmark

Turistchefer: De nye kystprojekter vil tiltrække flere turister til Danmark

Både i Ringkøbing, Gilleleje og på Stevns hilser man de nye kystprojekter velkomne.

Ferie i Danmark

Strandhoteller, ferielejligheder, oplevelsescentre, campingpladser, butikker, restauranter og mange andre attraktioner vil i de kommende år skyde op langs de danske kyster, hvis regeringens planer om 10 forsøgsprojekter bliver til virkelighed.

Der bliver dog ikke tale om lutter badelande og ferieboliger, men også om kulturelle institutioner som et besøgscenter ved Stevns Klint, der er på Unescos liste over Verdensarv. Foreløbig er der dog kun tale om planer, idet finansieringen ikke er på plads.

SE BESKRIVELSE AF DE TI PROJEKTER

Geolog og direktør for Østsjællands Museum Tove Damholt er imidlertid begejstret for projektet, fordi de vil give besøgende en endnu større oplevelse.

»Klinten er blevet verdensarv, fordi den har en historie, som er vigtig for mennesker at kende. Historien er svær at afkode. Det er nemmere med eksempelvis pyramiderne, hvor man øjeblikkelig kan konstatere: ’Hold da op, hvor er de store’. Når man står ved klinten, tænker man uvilkårligt, hvad er det lige, der er verdensarv. Derfor skal vi skabe en ramme, så når folk har været på besøg i centret og kommer ud til klinten tænker: ’Jesus, hvor er det vildt det her’«, siger Tove Damholt.

Besøgscentret kommer til at ligge i Boesdal Kalkbrud ved Rødvig. Foruden centret skal der skabes en bedre adgang til klinten med trapper, stier, udsigtspunkter og landsgangsbro. For at tiltrække flere børnefamilier bliver der også anlagt en naturlegeplads, som også skal bidrage til at fortælle historien om klinten.

»Kernen er tilgængelighed både fysisk og mentalt«, siger Tove Damholt. Inden udnævnelsen til verdensarv besøgte omkring 100.000 personer Stevns Klint årligt, men efterfølgende steg antallet med 25 procent. Det forventes, at det ny besøgscenter vil tiltrække op mod yderligere 50.000 turister årligt, selv om Tove Damholt understreger, at der kun er tale om prognoser og at tal skal tages med et gran salt.

Badelandet i Vestjylland

På vestkysten har direktøren for Ringkøbing Fjord Turisme, Sebastian Schaper, svært ved at få armene ned, efter at Ringkøbing Skjerne Kommune er kommet med på listen med udviklingen af Søndervig Feriepark. Parken bliver Nordeuropas største badeland.

Ringkøbing-Skjern er i forvejen Danmarks fjerdestørste turistkommune efter København, Aarhus og Aalborg med en turismeomsætning på 2,7 milliarder kroner, 5 millioner overnatninger og 2.800 arbejdspladser. Direktøren forventer, at investeringen på 750 millioner kroner i Søndervig Feriepark vil give en årlig stigning på op mod 620.000 udenlandske overnatninger.

»Vores hovedmålgruppe er udenlandske turister og især tyskere, men jeg tror også, at ferieparken vil tiltrække danske og skandinaviske turister. Vores målgruppe er både børnefamilier og voksne par, hvor børnene er flyttet hjemmefra, og som tiltrækkes af wellnessfaciliteter«, siger Schaper.

LÆS REPORTAGE

Schaper er ikke enige med kritikerne i, at ferieparken og andre badelande vil ødelægge kyststrækningerne, fordi selve kyststrækningen fortsat vil være uberørt:

»Kører du bare tre kilometer nord for Søndervig, har du den fuldstændig uberørte kyst, hvor du kan gå på stranden uden at møde et øje. Danmark har så mange uberørte og lange kyststrækninger, at Søndervig og de andre godkendte projekter er på så korte strækninger, at det ikke ødelægger noget. Til gengæld vil det skabe vækst og bedre forhold for turisterne og lad os så bevare de andre 98 procent af kyststrækningerne uberørte, som de altid har været«.

I området er der i forvejen 5.000 sommerhuse, men kun halvdelen er til udlejning. Derfor er Sebastian Schaper glad for, at der nu bliver bygget yderligere 500 feriehuse alle til udlejning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Strandhotel i Nordsjælland

Badelande og ferieparker går ikke hånd i hånd i Nordsjælland. Her satser man på at opføre et nyt strandhotel i Gilleleje med havbad, anlæg af badebro og bredere sandstrand. Projektet forventes at tiltrække 30.000-40.000 flere gæster til området årligt.

Projektchef i VisitNordsjælland Bettina Kampmann fortæller, at man i tre år har kørt et EU-projekt, hvor man har undersøgt, hvad byerne i Nordsjælland kan og har at tilbyde i forhold til andre destinationer.

»Visionen er, at Nordsjælland har potentialet til at blive Skandinaviens foretrukne badeattraktion eller Den Danske Riviera. Der er heller ikke langt fra kysten til kulturen, og vi har gode råvarer. Vi tiltrækker købestærke turister, som er villige til at betale, men så skal tingene også være i orden. Derfor opstillede vi visioner for hele området og hver enkelt by. Konklusionen var, at Gilleleje er en badeby, som lever hele året, mens f.eks. Tisvildeleje mere er en sommerdestination«, siger Kampmann og tilføjer, at derfor får Gilleleje en mere primær rolle.

Orkanen Bodil var hård ved området, og derfor skal kystlinjen også sikres bedre og eksisterende havnemoler forstærkes.

Bettina Kampmann understreger, at der er tale om visioner. Man begynder ikke at bygge i morgen, og først skal pengene findes.

Flere aktiviteter

VisitDenmark hilser også de 10 projekter velkomne og forventer, at de kan tiltrække flere udenlandske turister og øge omsætningen i lokalområderne. Direktør Jan Olsen oplyser i en pressemeddelelse, at turisterne efterlyser flere aktiviteter ved de danske kyster:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»De vil gerne bruge naturen aktivt i form af cykling, lystfiskeri og kajak. Og de vil gerne have mulighed for et måltid mad i forbindelse med deres tur på stranden. De 10 nye projekter giver på hver deres måde mulighed for at tilbyde turisterne nye aktiviteter. Lad os håbe, at der kan findes finansiering til at realisere disse gode projekter«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Poul Husted eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce