Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Morten Langkilde/Morten Langkilde
Foto: Morten Langkilde/Morten Langkilde

Vindblæst turist ved Holmslands Klit. Turister er blevet væk fra de danske kyster, bl.a. fordi de ikke syntes, at oplevelsen stod mål med pengene. Danmark er da også et af de dyreste steder i verden at være turist i. I 2011 lå prisniveauet i Danmark 42 procent over gennemsnittet i EU.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tyskerne gør comeback ved de danske kyster

Fremgang i turismen kan dog hurtigt tabes igen, påpeger turismeforskere.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Solen skinner - i hvert fald billedlig talt - over den danske kystturisme.

Tal fra VisitDenmark viser, at 1,2 mio. flere turister overnattede ved kysterne sidste år sammenlignet med 2014, og det gav en vækst på 6,9 pct. Samlet set var der knap 25 mio. udenlandske overnatninger, og det er højeste niveau siden 1998.

»Det er selvfølgelig en meget positiv udvikling. Samtidig ser vi, at det er kystturismen, der trækker den positive vækst. Det har stor betydning i forhold til at skabe omsætning og arbejdspladser i nogle områder, som har brug for en positiv udvikling,« siger adm. direktør i VisitDenmark, Jan Olsen, i en pressemeddelelse.

Tallene for kystovernatningerne skal dog tages med et lille forbehold, da fordelingstallene for overnatning i sommerhus geografisk set først offentliggøres i april måned. Men da antallet af feriehuse er meget lavt i storbyerne, regner VisitDenmark ikke med, at det vil ændre på billedet.

Mellem 1992 og 2012 tabte kystdestinationerne en fjerdedel af turisterne. Kurven blev dog vendt sidste år, og den fortsætter altså i år. Men om det er et generelt opsving, er for tidligt af sige, mener Jens Friis Jensen, forsker i turisme og viceinstitutleder på RUC.

»Vi ved ikke, hvor stabil kurven er, men det er opmuntrende og viser, at Danmark grundlæggende er et attraktivt turistland«, siger han til Politiken.

Kan være et tilfælde

Jens Friis Jensen tror, at en af årsagerne til det stigende antal turister er, at VisitDenmark har været bedre til at lave en prioriteret og fokuseret markedsføring i fx Tyskland. Netop tyske turister har altid været et vigtigt marked, men de ellers trofaste turister har valgt ferie i Danmark fra. Antallet af tyske overnatninger i Danmark faldt fra 15,7 mio. i 2000 til cirka 12,9 mio. i 2012.

Men noget tyder på, at de igen har fået den danske appetit igen. Antallet tyskere, der holdt ferie i Danmark sidste år – både i stoprbyerr og ved kysterne – steg med 6,7 pct. ift. året før. De danske kyster har ellers været i hård konkurrence med den tyske østersø-kyst, som tyskerne har investeret kraftigt i de senere år. Men 'nyhedens interesse' for ferie på den tyske kyst er muligvis dampet lidt af, lyder det fra Jens Friis Jensen.

»Samtidig tror jeg også, det betyder noget, at Danmark stadig er et sikkert land at være i. Hvis fx tyskerne er usikre på, hvor de skal rejse hen, og der er uro i Mellemøsten, så er det ikke er en mulighed, og så er Danmark et sikkert valg, ikke mindst for børnefamilierne«, siger Jens Friis Jensen, der også peger på en stærk tysk økonomi som medvirkende faktor til fremgangen.

Både Jens Friis Jensen og Anne-Mette Hjalager, professor og centerleder på Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet, mener, det er for tidligt at konkludere, at det er initiativer fra vækstplanen for dansk turisme, der kom for to år siden, som er slået igennem.

»Den har ikke nået at få fodfæste. Det er en flot fremgang, og det skal vi være glade for. Men vi skal også være opmærksomme på, at den hurtigt kan tabes igen, og at det kan være et tilfælde. For fundamentalt set er vores turismeprodukt ikke blevet bedre«, siger Anne-Mette Hjalager, der tilføjer:

»Vejrmæssigt var sommeren i 2014 fantastisk, og det har formentlig fået en del til at booke ophold i Danmark igen sidste år. Derfor er jeg spændt på at se, hvordan 2016 ser ud«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Anne Louise Leth eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden