Afgang. Morgensolens tidlige stråler rammer Roskilde Fjord, Gershøj Havn og husbåden. Inden længe slippes fortøjningerne, og så sejler familien og hele ’sommerhuset’ videre mod nye eventyr på fjorden.
Foto: Gordon P. Henriksen

Afgang. Morgensolens tidlige stråler rammer Roskilde Fjord, Gershøj Havn og husbåden. Inden længe slippes fortøjningerne, og så sejler familien og hele ’sommerhuset’ videre mod nye eventyr på fjorden.

Ferie i Danmark

Sådan holder du ferie i et sejlende sommerhus

Når ferien foregår i en husbåd på vandet, får du den ultimative følelse af frihed.

Ferie i Danmark

Jeg tager et ekstra kig på søkortet, mens min 9-årige søn, Hannibal, tager roret og styrer husbåden sikkert forbi bøjerne, nøjagtig som han netop har lært. Båden sejler ikke specielt stærkt, og jeg tør trygt overlade den til selv en 9-årig kaptajn, så længe jeg holder godt øje.

Vi har lige indtaget vores nye hjem for en uge, som vi vil sejle fra Holbæk til Roskilde, og kursen er lagt mod første mål, Roskilde Fjords dybeste punkt, ’Hullet i Herslev’. Her har vi tænkt os at fiske efter makreller – direkte fra bagterrassen.

Min kone, Malene, steger pandekager i det lille, veludstyrede køkken, og mens hun skænker en kop friskbrygget kaffe, holder 6-årige Wilma øje med Walter på otte måneder, som bliver vugget i søvn af bølgerne nede i kahytten i bådens bagende. Det er ingen sag at flytte fra sted til sted, når sommerhuset med alt inventar flytter med i det øjeblik, man slipper fortøjningerne og tænder motoren.

Husbåden, der er 10 meter lang og 3 meter bred, minder om en flydende luksuscampingvogn. Hver en kvadratmeter er udnyttet: Der er et lille toilet med bruser, og med to ’sovehuler’ i stævnen og agter sover en familie på fem tæt, hyggeligt og trygt.

Mest tid tilbringer vi i selve kahytten. Her steger jeg hakkebøffer, mens ungerne småskændes om reglerne i Uno ved spisebordet, og Walter kravler trygt rundt på gulvet. Han trives tydeligvis ved hele tiden at have familien så tæt på – og det gør jeg også.

Når middagen er spist, opvasken taget (i hånden), og den mindste har fået sin godnathistorie, gør frisk havluft på agterdækket eller tagterrassen underværker, og de få kvadratmeter føles pludselig ikke så trange. Netop den friske luft for ikke at tale om udsigten er noget af det særlige ved at holde ferie på vandet.

Og modsat at bo i et sommerhus skifter udsigten fra vores flydende hjem hele tiden: solopgang over et stort, stille vandspejl ved Gershøj. En tordenbyge, der nærmer sig gennem sejlbådsmasterne i Orø Havn. Klart vand, blæretang og sandpletter på bunden i Lejre Vig.

Om vi ligger i en af Roskilde Fjords eller Isefjordens havne, sejler fra sted til sted eller driver med vinden, mens vi dypper fiskesnøren i vandet, har vi den skønneste havudsigt til alle sider. Båden er lille og kompakt, men vi har alligevel en konstant fornemmelse af åbenhed og frihed til alle sider.

Endnu er det ikke mange, der vælger en ferie på vandet, men direktør hos Visit Roskilde, Jens Müller, ser potentiale i husbådsferie:

»Jeg kunne ønske, der var mange flere end de to nuværende både. Så ville vi for alvor kunne give flere besøgende mulighed for at opleve fjorden fra vandsiden i dette fantastiske alternativ til udlejningssommerhuse, som vi desværre har meget få af i området. Jeg er overbevist om, at husbådene kan blive en populær ferieform – også i ydersæsonerne«.

Frihed på vandet

På en uge skal vi bare nå de 80 kilometer – eller ca. 40 sømil – der er fra Holbæk til Roskilde. Sejlede vi igennem, kunne vi overstå turen på 10 timer, men vi er heldigvis nede i et helt andet tempo og tager tingene en dag ad gangen. Vi overnatter på svaj, som det kaldes, når man lægger anker, eller i en ny havn hver aften, fuldstændig som det passer os. Vi tjekker flittigt søkort og vejrudsigter, når vi lægger nye planer fra dag til dag, og vil jeg fiske eller Malene læse en bog på dækket, er alt sammen lige i nærheden.

Foto: Gordon P. Henriksen

Det kræver hverken certifikat eller kursus på forhånd at sejle båden. Vi har lejet husbåden af ægteparret Sanne og Kenneth Svanholt, der driver det lille firma Fjordland, og som efter et lille lynkursus sender os trygt af sted, mens de vinker farvel fra Holbæk Havn.

Allerede efter den første korte sejltur til Orø føler vi os helt hjemme på båden. Wilma har indrettet sit lille soveområde med sengetøj, bøger og en lyserød bamse, og efter den første nat på havnen i Orø, hvor bølgerne skvulpede mod siden og båden gyngede roligt i fortøjninger, er vi dejligt udhvilede – og helt solgt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er en smuk formiddag og fuldstændig havblik, da vi sejler gennem den snævre passage ind til Kattinge Vig. Her skal Hannibal være vågen ved roret, da vandet er meget lavt til begge sider. Men bøjerne og den hvide sandbund afslører tydeligt, hvor vi ikke skal sejle. Herefter handler det om at finde den helt rigtige ankerplads inde i vigen, og det har alle i familien en mening om.

Vi vælger Wilmas forslag langs lerskrænten med alle fuglene, og til gengæld får Hannibal lov til at trykke på knappen, der sænker ankeret, mens vi ser kæden blive firet ned fra stævnen. Ankeret griber fint fat, og jeg hiver straks den lille gasgrill frem for at grille lammepølser, mens ungerne og Malene hopper i badetøjet, klar til en dukkert.

Når vi er i sommerhus, planlægger vi typisk en begivenhed hver dag. Og fra husbåden kan vi også sagtens besøge vikingemarkeder eller dyreparker på Orø, madmarkeder og restauranter i Nykøbing eller det lokale ølbryggeri i Herslev – hvad vi også gør. Men egentlig er det ikke nødvendigt med særlige aktiviteter hele tiden; mulighederne lige omkring vores flydende sommerhus skifter konstant alt efter, hvor vi sejler hen.

Makrelfangst fra ’bagterrassen’

Hannibal nyder sin rolle som kaptajn og koncentrer sig om at kigge på det elektroniske søkort på plotteren og ekkoloddet, der viser vej til ’Hullet i Herslev’, og som tydeligt markerer de stejle skrænter under vandet. Hullet er 35 meter dybt med en ferskvandskilde i dybden, og det tiltrækker et væld af fiskearter.

På ekkoloddet kan vi se tydelige markeringer af fiskestimer. Om det er sild, makrel eller aborre, finder vi forhåbentlig ud af, når vi har kastet linen ud. Hannibal og Wilma råber ivrigt, hver gang der er noget, der ligner fisk, på ekkolodskærmen.

Ungerne sænker hver sin fiskestang med makrelforfang fuld af kroge med glimmer på ned i vandet. Inden længe krøller Hannibals stang helt sammen. Wilma står hurtigt klar med nettet, og vi bevæger os forsigtigt ud på den lille platform bag på båden.

Malene sidder indenfor ved bordet med sin kaffe og holder øje med os gennem vinduet og med Walter, som nu er faldet i dyb søvn på madrassen i agterkahytten. Tre store makreller kommer op til overfladen, Wilma får dem i nettet, og stoltheden lyser ud af begges øjne. Så er der frokost på grill i morgen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto: Gordon P. Henriksen

Men i dag er det torsdag, og et af de få ufravigelige punkter på den ellers meget fleksible sejlplan er at overnatte denne aften i Gershøj Havn. Her serverer kroen nemlig stegt flæsk og persillesovs ad libitum, og dét er værd at sejle efter. Kroen er hyggelig, det dufter af flæskesvær fra lang afstand, og der er proppet med mennesker på terrassen.

Vi tager flæsken to go og spiser den på vores egen terrasse omgivet af svaner, fiskebåde og Roskilde Fjord. Tættere på vandet kommer man ikke.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce