Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Alternativ. De seneste fem år har Naturstyrelsen haft eneret på at udpege Danmarks bedste mountainbikespor med listen 'De 10 Spir'. Nu bryder Politiken monopolet med en alternativ kåring af ruter og områder.
Foto: Sune Højrup Bencke

Alternativ. De seneste fem år har Naturstyrelsen haft eneret på at udpege Danmarks bedste mountainbikespor med listen 'De 10 Spir'. Nu bryder Politiken monopolet med en alternativ kåring af ruter og områder.

Ferie i Danmark

Her er Danmarks bedste mountainbikespor

10 personer fra mountainbikemiljøet har udvalgt landets bedste mtb-steder.

Ferie i Danmark

Når man ser mængden af mountainbikere i de danske skove og hører om antallet af solgte cykler, er det ikke til at tro, at sportens første rigtige spor først blev anlagt i 2000 i Hareskoven nord for København.

I dag er der mountainbike-ruter over hele landet, hvor frivillige sporbyggerlaug knokler med at bygge udfordrende nye spor og vedligeholde de eksisterende – ofte i samarbejde med Naturstyrelsen. Derfor virker Naturstyrelsens liste over Danmarks bedste mountainbikespor, ’De 10 Spir’, fra november 2011 i dag allerede forældet.

Politiken har derfor lavet en alternativ liste over Danmarks bedste mountainbikespor og områder, baseret på subjektive holdninger til mountainbikekørsel fra 10 personer i mountainbikemiljøet – ryttere, sporbyggere og bloggere. Rækkefølgen på listen er tilfældig.

Klik på de 10 tal herunder og se de udvalgte ruter/spor.

Grafik: Jens Mørch

»Rigtig mange henviser til ’De 10 Spir’, når nybegyndere spørger efter spor at køre på. Men der er mange andre smukke og gode steder i Danmark, hvor du kan køre mountainbike. Jeg synes, det er fint, at der kommer nogle gode bud, som ikke er på ’De 10 Spir’ – en liste, som i øvrigt aldrig har været opdateret, siden den blev lavet«, siger Lars Bachmann, der står bag mtbx.dk, et onlinemagasin drevet af frivillige mountainbikere.

Han bakkes op af Erik Skovgaard Knudsen, der er sporbygger og med i Silkeborg MTB. Udfordringen med ’De 10 Spir’ er, at listen kun reklamerer for spor, der ligger på statens områder.

»Kun 18 procent af de danske skove er statsejede, så det er særdeles relevant at kigge bredere end ’De 10 Spir’. Potentialet til gode oplevelser ligger i høj grad i private skove«, siger Erik Skovgaard Knudsen.

Ingen opdatering

Ideen med ’De 10 Spir’ var i sin tid at samle de bedste ruter, som Naturstyrelsen kan tilbyde mountainbikeudøverne, og samtidig skabe et produkt, som turismen kunne drage nytte af. At der skulle være tale om såkaldte spir, var direkte inspireret af Skotland, hvor man har ’7 Stanes’.

Selv om antallet af mountainbike-spor i Danmark nu er så højt, at ingen rigtig har overblik over det egentlige antal, giver det ikke Naturstyrelsen anledning til at revidere ruterne på ’De 10 Spir’.

»Vi ændrer ikke på, hvilke ruter der er med, men vi arbejder på at skabe en fællesafmærkning af mountainbikeruter over hele landet. Men det er en fremtidsvision«, siger Lars Bendixen, der er manden bag Naturstyrelsens ’De 10 Spir’.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Sune Højrup Bencke eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce