Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Sune Højrup Bencke
Foto: Sune Højrup Bencke

Sving. Jens Mathiassen fra Explore MTB uden for Viborg underviser både nybegyndere og øvede i mountainbikecyklismens tricks og teknik.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stort cykelprojekt vil anlægge 100 kilometer mountainbikespor

Gigantisk sammenhængende mountainbikespor skal trække cykelentusiaster til Midtjylland.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Nu giver du den bare fuld gas og lægger lortet ned«.

Jens Mathiassen fra mountainbikevirksomheden Explore MTB vil sine gæster det bedste. Han råber sin dessin ud i et grantræsområde uden for Viborg, hvor et spor slynger sig igennem Bækkelunds spirende forårsskov. Svingene er konstrueret med såkaldte berms, små kurvede vægge, hvor mountainbikekørere kan smide cyklerne ind og udnytte centrifugalkraften til at komme hurtigt rundt og ud igen. Det er den øvelse, Jens Mathiassen sigter til, når han råber, at der skal fart (»gas«) på, og cyklen (»lortet«) skal lægges ned i svinget.

Når manden med den orange hjelm og limegrønne cykeljakke ikke hamrer rundt i skovbunden, holder han til i Explore MTB Center – en tidligere fabriksbygning 10 kilometer uden for Viborg, som virksomheden åbnede sidste efterår i samarbejde med byens største cykelhandler, Rolsted.

»Vi syntes, der manglede et sted, hvor mountainbikerne kan komme ind og teste det nyeste gear lige ud til sporet, få noget at spise og drikke, få kigget på cyklen, slappe af og vaske mudder af. Et sted, der også er et udgangspunkt for Explore MTB’s forskellige kurser. Et samlingspunkt«, siger Jens Mathiassen.

Hobby i vækst

Alle undersøgelser (cykelsalg, brug af skove, antal klubmedlemmer) peger på, at antallet af mountainbikere i Danmark er steget eksplosivt de seneste 10 år.

Men det er kun få steder i det ellers ret mountainbike-skøre land, der findes sådan et center tæt på sporene. At der er åbnet et i Viborg, er kun logisk, eftersom byen satser stort på netop mountainbike.

Sidste år meldte domkirkebyen ud, at man ville etablere et gigantisk sammenhængende mountainbikespor på i alt 100 kilometer. Målet var både at glæde byens egne cykelinteresserede borgere og at tiltrække besøgende fra ind- og udland. Det projekt kender Jens Mathiassen selvfølgelig godt.

»Vi har selvfølgelig haft det in mente, da vi åbnede vores center, at sådan et projekt kan være med til at få flere turister hertil«.

Derfor har Explore MTB også indgået et samarbejde med den nærliggende Niels Bugges Kro, der nu tilbyder gæster med interesse for både mountainbike og god mad konceptet ’Gastronomi & mudder’.

Her er Niels Bugges Hotel omdrejningspunktet for deciderede mountainbikeophold. Jens Mathiassens opgave er at tage gæsterne med ud på sporene, mens kroen sørger for efterfølgende forkælelse. Ambitionen er at ramme en helt særlig målgruppe, som sætter pris på mad, vin og fællesskab med andre mountainbikegæster, fortæller Mie Hansen, der er projektkoordinator på Niels Bugges Kro.

Sune Højrup Bencke
Foto: Sune Højrup Bencke

»Vi ved, at mountainbikesporten er i vækst herhjemme. Og vi ved, at de 100 kilometer spor kommer til at trække turister til. Vi går forrest med det her, synes vi«.

Specialdesignede spor

Siden udmeldingen sidste år har folkene bag projektet Viborg Mtb Spor knoklet med at skaffe penge hjem via fonde. Kommunen har allerede spyttet 1,5 millioner kroner i kassen, og Viborg Mtb Spor har netop fået støtte af Nordea-fonden med samme beløb.

Sammen med donationer fra andre fonde og lokale folk er der nu 4,4 millioner kroner at bygge mtb-spor for i Viborg og omegn, og der er ansat en decideret sporbygger, fortæller Thomas Olesen, der er projektleder af Viborg Mtb Spor. Han er glad for samarbejdet mellem Explore MTB og Niels Bugges Kro.

»Det har klart været en del af vores målsætning fra starten, at der skulle kommercielle aktører på banen. Det er med til at skabe udvikling i området«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En engelsk sporbygger har netop været i Viborg for at dele ud af sin viden, og folkene bag 100-kilometer-projektet går nu i gang med at etablere 10 kilometer mountainbikespor tre forskellige steder omkring Viborg.

Og man nøjes ikke med at fjerne et par grene og lidt mos i underskoven. Et spor skal designes sådan, at mountainbikerne får oplevelser hele tiden. Med sten at køre hen over, kanter at køre ud over, smukke udsigter, forhindringer og sving de rigtige steder, siger Thomas Olesen.

»Vi kan da sagtens markedsføre os med x antal kilometer spor, men hvis ikke de, der kører på det, får en god oplevelse, skyder vi os selv i foden«, lyder det.

Så i fremtiden vil Jens Mathiassens gæster have endnu flere muligheder for at give den fuld gas og lægge lortet ned.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Sune Højrup Bencke eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden