Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Morten Langkilde
Foto: Morten Langkilde

japansk. Haven er en stillehave anlagt efter japanske regler. Inden man går ind i den, skal man derfor også rense sig ved at vaske hænder og skylle munden.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nej, det er ikke Japan, men Birkegården nordøst for Slagelse

Birkegårdens Haver på Vestsjælland er fem haver fra næsten alle verdenshjørner.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sabrina Lawrence og Risshi Shan stammer fra Sri Lanka, bor i Holbæk og får taget deres bryllupsbillede på Birkegården nordøst for Slagelse.

»Bryllupsfesten varer i to dage, men vi har taget en lille pause i festlighederne for at få taget bryllupsbilleder i Birkegårdens Haver, fordi her er smukt«, siger Risshi Shan med sjællandsk dialekt, og det er ikke så mærkeligt, for han er født på disse kanter.

»Vi skrev til Merry for at få tilladelse til at blive fotograferet i haven«, oplyser han.

Merry er Merry Sørensen, som sammen med sin mand, Finn, og datteren Annett Sander driver de 33.000 kvadratmeter store Birkegårdens Haver. Merry Sørensen fortæller, at mange nygifte kommer for at få foreviget deres bryllupsdag i en af de fem haver, som udgør Birkegårdens Haver.

Selv holder Merry Sørensen også så meget af den dansk-engelske have, at hun vil begraves i haven i et hjerteformet buksbombed »ved siden af min yndlingshund, Jack«, der er far til gårdhunden Nicky, som hele tiden følger efter os.

»Jeg har fået Kirkeministeriets tilladelse. Min mand vil ligge på kirkegården, for han vil ikke brændes«.

Skildpadden giver langt liv

Selv om både Merry og Finn Sørensen har rundet de 70, har de stadig masser af planer med deres haveprojekt, som er et af de populæreste udflugtsmål på Vestsjælland med 41.000 besøgende sidste år.

Forudsætningerne for et langt liv er til stede, for en af de fem haver er japansk, og ude i en lille sø ligger en stensætning formet som en skildpadde:

»Skildpadden symboliserer et langt liv, og når man går over den, skulle man blive sikret et langt liv«, forsikrer Merry Sørensen, hvilket straks får Politikens udsendte til at gå frem og tilbage et par gange.

En zigzagbro driver onde ånder væk, for onde ånder kan kun gå ligeud, men Merry Sørensen siger, at det også sker, at mennesker falder i søen, fordi de går for hurtigt over. Sådan er den japanske have fyldt med symbolik overalt.

I 2000 var Merry Sørensen i Japan for at få inspiration, og hun følger mange af reglerne for japanske haver. Inden man går ind i haven, skal man derfor også rense sig ved at vaske hænder og skylle munden. I haven er der masser af tempeltræer, hjertetræer og koreakorneller suppleret med små vandfald og en sø med karper, »som hejren desværre tager, fordi søen ikke er dyb nok«.

Overalt hænger lygter importeret fra Japan, for »det skal være de rigtige«, mens havens sten er hentet fra bøndernes mergelgrave inden for to kilometers afstand, betror Merry Sørensen os.

Gå ud på prærien

Mens den japanske have er en stillehave beregnet til meditation, er klosterhaven fra middelalderen en sanse- og dufthave, hvor 16 højbede med krydder- og lægeurter er indrammet af en ellebladet bærmispel-hæk med indgang gennem pergolaer fra alle fire verdenshjørner.

»Prøv stevia eller japansk sukker. Den smager lidt af lakrids og tager sliktrangen«, forsikrer Merry Sørensen og byder på spansk kørvel, der smager som kongen af Danmark-bolsjer – altså anissmag.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lige ved siden af ligger prærien, og vi er stadig på Vestsjælland, selv om sletten breder sig foran os med udsigt over marker og det omkringliggende landskab. Præriehaven er designet af planteeksperten Finn Bruun.

»Nordamerika har de tørre græshaver, og vores prærie er fyldt med tørketålende stauder, som især blomstrer i juni«, fortæller Merry Sørensen og peger på solhat og selvfølgelig indianermynte.

Birkegårdens femte have viser både tilbage og frem i tiden. Permahaven er en selvforsyningshave, som er inspireret af permakulturen, som kan oversættes til ’vedvarende kultur’. Her tilgodeses menneskers behov, mens der samtidig drages omsorg for natur og dyr og arbejdes med en fair fordeling af ressourcerne. I permahaven er der høns, kaniner, ænder og bistader, som sammen med frugttræer og spiselige planter skal demonstrere, hvordan en familie kan blive bæredygtig med begrænsede ressourcer og energi.

»Jeg har planer om at anlægge små kolonihaver, hvor gæsterne kan bo primitivt og leve af det, de selv dyrker i permahaven i en uge. Der skal også anlægges en svømmesø til glæde for børnene«, drømmer Merry Sørensen. Hun har allerede opført et halmhus i permahaven, som er CO2-neutralt, og som hun »flytter ind i, hvis Finn bliver rigtig tosset«.

Sille og Øffe elsker grovpasta

Permahavens dyr er ikke de eneste på Birkegården. Det tamme dådyr Jane lader sig gladelig klappe, og det samme gør æslerne Buster og Dario. Mohairgederne og camerounfårene er lidt mere tilbageholdende, men lader sig lokke af grovpasta, som tilsyneladende er en rigtig dyresnack.

Dyrene lokker børnefamilierne til, og der er også sørget for legepladser. Merry Sørensens foretrukne dyr foruden gårdhunden Nicky er dog hængebugsvin. Kærligheden er gengældt, for Sille og Øffe kommer stormende, så snart de ser Merry Sørensen, eller måske er det grovpastaen, som trækker.

Birkegården har alle bondegårdens dyr på nær en ko, og det skyldes Finn Sørensen.

»Jeg malkede min første ko som 10-årig, og på et tidspunkt havde vi 100. Den sidste ko røg ud i 2002, og jeg skal ikke malke flere«, fastslår ægtemanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Finn Sørensen er også indirekte årsag til, at Birkegården blev omlagt til havebrug. Da han fyldte 50 i 1992, ønskede han sig en sø, og der skulle selvfølgelig være planter omkring. Så kom der en guldfiskedam, en gravhøj, og et sumphul blev til en japansk have, dernæst en engelsk have, og så begyndte folk at spørge, hvorfor Merry og Finn Sørensen ikke gav offentligheden adgang.

»3. juli 1996 åbnede vi Birkegårdens Have, og i løbet af tre måneder havde vi haft 10.000 gæster uden så meget som en brochure eller nogen form for publicity«, siger Merry Sørensen, mens Finn peger op på en flok højstjerter – hvide duer – som letter fra deres dueslag i den dansk-engelske have. Køer vil Finn Sørensen ikke have, men duerne er hans passion og til stor glæde for de besøgende.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Poul Husted eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden