Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

7 kilometer hæk, 11.000 tulipaner og tre plager: Besøg Fyns næststørste turistattraktion

Tag på havevandring på Egeskov Slot og oplev blandt andet fuchsiahaven, urtehaven og Livets have.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Turister må ikke spise grøntsagerne, men godt gå på græsset. Forbudsskiltet står i urtegården på Egeskov Slot på Fyn, mens opfordringen gælder overalt på plænerne.

Slotsgartner Peter Bonde Poulsen må dog erkende, at ikke alle respekterer forbudsskiltet i urtegården:

»På Egeskov har vi tre plager: påfugle, harer og dåvildt. For dem er urtegården paradisets have, og de spiser løs af purløg, bønner og kål. Derfor er en del urter og grøntsager også overdækket«.

De forslugne dyr er dog langtfra det vigtigste i Bonde Poulsens gartnerliv.

Urtegården er økologisk, og gødes med komøg fra en økologisk besætning, fordi økologi for gartneren »er det vigtigste i hele verden, hvis vi skal overleve. På Egeskov kan vi vise vejen, og jeg så gerne, at hele Fyn blev økologisk akkurat som Samsø«.

Den økologiske salgstanke vil tiltale Egeskovs direktør, Henrik Neelmeyer, som fastslår, at »slotte i dag ikke kan overleve uden et stort landbrug eller turisme«.

Egeskov er Fyns næststørste turistattraktion med 200.000 besøgende fra april til oktober.

Derfor har slottet masser af aktiviteter med leg, læring og underholdning, som Nordeuropas største skovlegeplads, veteranbilmuseum og arrangementer som Heartland Festival, der løber af stablen for første gang den kommende weekend med deltagelse af bl.a. forfatteren Suzanne Brøgger, sangeren Anne Linnet, arkitekten Bjarke Ingels og mad kreeret af kokke som Per Hallundbæk fra Falsled Kro.

7 kilometer hæk

Bonde Poulsen har forståelse for det kommercielle, men »det skal gøres med de gode gamle dyder«, fastslår gartneren, som hævder, at han er født i en have.

»Min far var gartner på Fredensborg Slot i 43 år. Selv har jeg også lavet have for dronning Ingrid på Fredensborg, dengang der var tale om et rigtigt gartneri og ikke en paradehave«.

I 21 år har Bonde Poulsen hersket på Egeskov, og han kom med en »plan om at lave det hele om, og det har jeg næsten nået«.

Vi 20 besøgende fra Countryside Break Fyn-gruppen, som er på rundtur til de fynske haver og førsteklasses overnatningssteder, kan så glæde os over slotsgartnerens landvindinger.

»Næh!« og »ih!«, lyder det da også, da vi går ind i den første af Egeskovs mange udstillingsvinduer, fuchsiahaven. Da vi besøger haven, er det afslutningen for tulipansæsonen. 11.000 tulipaner er fordelt på 72 sorter i 72 bede.

Hvert år i slutningen af maj kan private haveejere hente de opgravede løg gratis i det såkaldte ’Tulipanløb’. Tulipanerne erstattes så af 875 forskellige slags fuchsiaer.

Et kollektivt »puha!« lyder fra de besøgende haveejere, når Bonde Poulsen fortæller, at Egeskov har 7 kilometer hæk fra 12 centimeter til 8 meter i højden. Oprindelig tog det 1.200 timer at klippe hækkene, men slotsgartneren har opfundet en maskine, så det kan gøres på en tredjedel af tiden.

Så er 200 meter hæk hjemme på parcellen pludselig ikke noget at brokke sig over.

På slottets bagside ligger renæssancehaven formet som en fransk lilje omgivet af formklippede buksbomfigurer som egern og påfugle.

Opgaven med at klippe figurerne til med maskine og en lille saks tilfalder gartnereleverne, og den skrappe chef konstaterer smilende, at »påfuglene er blevet lidt fede og ligner snegle, men ellers er figurerne flotte«.

Livets haver

Livets have er det nyeste anlæg på Egeskov fra 2015, som Peter Bonde Poulsen har udtænkt sammen med greve Michael Ahlefeldt.

Livet er opdelt i fire haverum. Vinteren er følesansernes have med stinkende og bløde planter. Foråret er synets, mens sommeren er smagens have med spiselige planter. Efteråret er repræsenteret ved duftens have. I midten står Piet Heins solur omgivet af forskellige instrumenter, vindspil og raslende græsser.

Livets have på japansk findes også på Midtfyn nærmere betegnet i landsbyen Vøjstrup, hvor ægteparret Anne og Peter Dalsgaard åbnede De Japanske Haver i 2007.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her illustreres livets gang af åløb, som snor sig gennem havelandskabet skiftevis med vandfald og rolige løb og slutter i en skovsø med det evige liv.

Dertil er ægteparret Dalsgaard heldigvis ikke nået, men er fortsat fyldt med japanske ideer til haven, som den gartneruddannede Peter Dalsgaard drømte om i 25 år.

»Min drøm var at anlægge en japansk have. Derfor har jeg to gange studeret havekultur i Kyoto. Først tog jeg dog på jordomrejse i 4 et halvt år, hvor jeg arbejdede hos gartnere, der alle havde japanske haver. Undervejs mødte jeg Anne, som jeg inviterede til Japan for at overbevise hende om min idé«, fortæller Peter Dalsgaard.

I 2000 købte de et håndværkertilbud i Vøjstrup. Begge ægtefæller havde job og sparede op, mens de ryddede grunden og etablerede seks haver med 800 tons sten, hvoraf de 770 er lokale, mens de sidste 30 tons kom fra Sverige.

De svenske sten er placeret i tempelhaven, hvor man skal komme ind i ’det tomme rum’, ens indre. Når ens indre er i balance, er man i stand til at træffe de rigtige beslutninger.

Det kræver koncentration, og et skilt forkynder da også: »Dette er haven, hvor man skal være stille. Tak fordi du viser hensyn«.

Alt ånder fred og ro, når man går rundt blandt de små søer med karper, rislende vandløb og kvidrende fugle. Man nænner næsten ikke at gå på de smukt revne gange, især ikke når man hører Peter Dalsgaard:

»Jeg starter hver morgen klokken 6 med at luge, blæse affald ud og rive gangene, så alt er parat, til vi åbner klokken 10. Om aftenen dyrker jeg min hobby med at beskære træer og buske. Vi har åbent 5 måneder om året, og så er jeg guide for et rejsebureau i 1 måned i Japan«.

Drømmenes evighedsmaskine

Livets gang betragter to af de haveinteresserede deltagere også i deres egen have i Vanløse.

Psykolog Kirsten Brüel så en annonce i magasinet Haven for Countryside Break Fyn og overtalte sin mand, læge Per Andersen, til at tage med på en tur.

»Det er en blanding af haver, sjove oplevelser og luksus med mad og overnatning på Falsled Kro«, siger Kirsten Brüel, som har været på andre haveture.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg har en engelsk have , som skal se vild ud, men ikke er det. Vi har været på haveudflugt i England og Irland, hvor vi så tre-fire haver på en dag«, siger Kirsten Brüel, hvis mand er »mere resultatorienteret« og tager sig af køkkenhaven.

»Man drømmer om, hvordan haven kan blive. Så bliver det tørke, og drømmen stopper. Næste år kan man så begynde forfra. Haven er drømmenes evighedsmaskine«.

Det er den også for gartnerne på Egeskov og i De Japanske Haver.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Poul Husted eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden