Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Kilde: Politiken

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bo som Tarzan og Jane i en trætophytte på Sjælland

Under et luksusophold i trætoppene i skoven på Ryegaard Gods kommer gæsterne helt tæt på naturen.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Me Tarzan, you Jane«, har man lyst til at råbe, når man sidder i en trætophytte 6 meter over jordoverfladen med sit livs udkårne.

Også selv om hytten ligger i Ryegaard Dyrehave mellem Roskilde og Holbæk og ville have chokeret Tarzan, men sikkert glædet den forvænte Jane Porter med al sin luksus.

Tarzan kunne tilbyde Jane et leje af grene og blade, men i trætophytten på Ryegaard sover bøgeskovens beboere i en behagelig dobbeltseng og kan vælge mellem to dyner eller dobbeltdyne. Med glas i både loft og vægge kommer man næsten lige så tæt på naturen som Tarzan og Jane.

Stjernehimlen over loftsvinduerne er med til at give et romantisk skær i trætoppene. Et par slåbrokker og badetøfler gør det også nemmere at besøge toilettet ved trætophyttens fod. For nattissere ville det dog være rart med en gammeldags natpotte.

Den 40 kvadratmeter store hytte er udstyret med køleskab, og nabohytten, som benyttes af de lokale spejdere to gange om ugen, har også køleskab, komfur og service, så man ikke som Tarzan behøver at gå på jagt for at finde føde. Den anden hytte er ikke i brug, når hytte nummer 1 er udlejet til overnatning. I vores hytte er der også hyggekrog, et mindre bibliotek og spisebord. Hvis vejret tillader det, er den store terrasse mellem de to hytter dog at foretrække til måltider, hyggelæsning og naturiagttagelser.

To gange fuglekoncert

De to hytter er bygget på otte store jernben, og via en rampe går man op til hytterne. Konstruktionen med rampe, terrasse og hytter rører faktisk ikke ved træerne. Skoven og hytterne tilhører Ryegaard Gods, og godsejer Johan Scheel fortæller, at det tog 8 år at få tilladelsen, fordi området er fredet:

»Vi ville gerne bygge noget, som ikke var helt almindeligt. Derfor byggede vi to hytter a 40 kvadratmeter i trætoppene, som spiller sammen med omgivelserne i stedet for et Bilka-byggesæt på 80 kvadratmeter på jorden«.

Der er tre brugere: spejderne, konferencegæsterne og de overnattende gæster.

»Vi har sat prisen til 5.000 kroner, fordi vi tilbyder noget, man ikke kan få på et billigt hotel, og fordi vi ikke er interesseret i vilde fødselsdagsparties, men i gæster, som holder af den fredfyldte natur«, fortæller Johan Scheel.

500 kroner af beløbet går til Kultur- og Naturforeningen, som skal forbedre kultur- og naturværdierne på Ryegaard og Trudsholm Godser.

Kun morgenmaden er inkluderet i prisen. Overnattende i bil kan eksempelvis besøge en af Holbæks restauranter og spise aftensmad. På en lun sommeraften er det dog meget bedre at sidde på terrassen og nyde en marokkansk inspireret couscoussalat med grillet kylling skyllet ned med en Urlar pinot noir fra Gladstone i New Zealand, mens solen langsomt går ned over Isefjorden.

Under middagen går en fasankok under trætophytten uden at ænse de tobenede i luften. Lidt væk skriger en anden fasan. Der er nok andre kærlighedsreder i dyrehaven end den i trætoppen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Klokken 21.40 er solen gået ned, og fuglekoncerten stopper. Vi andre kryber også ind i reden og hygger os med svenske Leif GW Perssons seneste, ’Bombemageren og hans kvinde’. Koncerten begynder igen ved solopgang 04.39, men fuglefløjtene virker som en godnatvise, og 5 minutter senere lyder der igen sagte snorkelyde fra trætophytten. Lidt før klokken 8 trænger duften af frisklavet kaffe ind i trætophytten, og kort efter bliver den suppleret af lugten af stegt bacon.

En ansat er ankommet og i gang med at forberede morgenmaden i spejderhytten. Yoghurt, bacon, pølser, blødkogt æg, pandekager med blåbær, melon med skinke, finskåret frugt, chokolademuffins med jordbær, et fad med skæreost, camembert, chorizopølse og vindruer skyllet ned med kaffe og juice giver styrke nok til at svinge sig i lianerne eller i hvert fald en vandretur i Ryegaard Dyrehave.

I bad med myg

Først skal det dog gøre godt med en afskylning. Badeværelset under hytten har brusebad med koldt og varmt vand, men det udendørs brusebad ligeledes med varmt vand omkranset af buske er tillokkende – desværre også for andre. Deres udsendtes blegfede krop lokker myg til, og de udvælger sig et nemt og stort mål – den venstre balde. Av!

Myggene er skyld i en hurtig afvaskning, men følger heldigvis ikke med på formiddagens vandretur i dyrehaven. På førstedagen gik vi 13.202 skridt eller 8,44 kilometer. Turen blev længere end beregnet, fordi vi ikke havde noget kort og gik vild. Formiddagsturen går kun til det indhegnede areal, som afgræsses af kvæg for at holde trævæksten nede.

Gudernes Stræde – og smuk er den – kaldes stien hen til Dyrehavebakken, hvor vi lige er ved at havne i et gevaldigt slagsmål mellem to fasanpar. De tobenede virker tilsyneladende som kampleder, for fasanerne indstiller territorialkampen og forsvinder mellem buskene. Oppe under den gamle bøg på Dyrehavebakken står en rundbænk, hvor et ægtepar fra Hvalsø holder en vandrepause:

»Her er masser af naturskønne områder som Dejligheden, Bramsnæs Bugt og selvfølgelig Ryegaard Dyrehave. Her på bænken kan vi sidde i lang tid og nyde skoven og udsigten til Isefjorden«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Så sandt som sagt. Og selv om man ikke er nogen Tarzan, der svinger sig i lianerne, får trætophytten i Ryegaard Dyrehave og den omkringliggende natur selv en bybo til at føle sig som et rent naturmenneske.

Politiken var inviteret af Ryegaard Gods

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Poul Husted eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden