Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
EXCENTRIKER. Erotiske scener var en del af Richard Winthers repertoire og kan ses i hans hus.
Foto: Louise Alkjær

EXCENTRIKER. Erotiske scener var en del af Richard Winthers repertoire og kan ses i hans hus.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Drop udkantsfordommen og oplev Lollands kultur, natur og mad

En weekend på Lolland er meget bedre end sit rygte, mener bevægelsen 'Lolland-Falster Lovestorm'.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bevægelsen ’Lolland-Falster Lovestorm’ blev dannet, fordi øboerne blandt andet var trætte af det negative udkantsstempel. En af bevægelsens målsætninger er at fokusere på de positive sider af landsdelen. Vist er der sociale problemer, men der er også Østersøens lange, hvide badestrande og store naturområder, der egner sig til vandre- eller cykelture.

Lolland har gourmetrestauranter, hvor det er de lokale – gerne økologiske – råvarer, der er i centrum. Råvarer, som er så berømte, at michelinkokke kommer valfartende fra hele verden for at smage på lækkerierne. Frugtplantager, økologiske landbrug og godser har gårdbutikker med egne varer.

Museer og udstillinger kan snildt tilfredsstille selv den kræsne kulturforbruger, det lollandske landskab er fyldt med gravhøje og jættestuer, og nogle af de mange godser og herregårde er åbne for publikum. Og så er der på Lolland et utal af små landsbykirker.

Øen har seværdigheder og aktiviteter til meget mere end en weekend, men på et par fridage er det stadig muligt at nå både mad, natur og kultur.

Fredag

1. Klokken 18: Tjek ind på søbredden

Maribo ligger midt på Lolland og er et godt udgangspunkt for weekendens oplevelser. Det samme er det netop renoverede Hotel Maribo Søpark, der har den store Søndersø og Maribo Domkirke som nærmeste naboer. Fra hotellet tager det kun fem minutter at spadsere til torvet midt i byen. Maribo Søparks værelser er rummelige og pæne, og nogle af dem har jacuzzi. Bestil gerne et værelse med altan og søudsigt – så kan du også høre nattergalen synge om morgenen.

Morgenmadsbuffeten mætter langt op ad dagen, og hotellet har også en fremragende restaurant.

Hotel Maribo Søpark, Vestergade 29.

2. Kokken 19.30:Idyl og mormormad

Det høje, græsklædte dige beskytter området Hummingen mod Østersøens bølger, der historisk set har skyllet ind over det flade land flere gange og lagt alt øde. Over for diget ligger den idylliske digegård, et gammelt, stråtækt bindingsværkshus, som i dag huser en hyggelig restaurant. Søde servitricer serverer veltilberedt mormormad i rigelige portioner og til moderate priser.

Prøv for eksempel de stegte ål med nye kartofler og persillesovs eller den tallerkenstore wienerschnitzel, komplet med dreng, grønne ærter, brasede kartofler og sovs. Gå en aftentur på diget eller stranden bagefter for at fordøje. Bordbestilling er nødvendig, særlig i sommermånederne.

Den Gamle Digegaard, Diget 1, Dannemare.

Lørdag

3. Klokken 10: Leonora Christinas gravsted

Domkirken, som i maj 2016 kunne fejre 600-års jubilæum, ligger på kanten af Søndersø. Oprindelig var kirken en klosterkirke omgivet af et nonne- og et munkekloster. Klostrene er næsten forsvundet i dag, men nogle få ruiner af nonneklosteret kan stadig ses på kirkens vestlige side.

Da Christian IV’s datter Leonora Christina efter 22 års fangenskab i 1685 blev løsladt fra Blåtårn, flyttede hun til Maribo og bosatte sig i klosteret, som på dette tidspunkt var omdannet til et jomfrukloster for adelige kvinder. Leonora Christina er begravet i Maribo Domkirke. Kirkerummet er mægtigt og har tre næsten lige store skibe. Ud over gudstjenester er der ofte arrangementer i kirken med for eksempel korsang og koncerter. Det er også værd at spadsere lidt rundt i de smalle, brostensbelagte gader omkring domkirken og måske drikke en kop kaffe på torvet.

Maribo Domkirke, Kirkestræde 6.

4. Klokken 12:Frokost med udsigt

Det gamle og fine badehotel i den lille by Bandholm er trådt ind i en ny æra og er blevet restaureret på yndigste vis fra kælder til kvist. I den umådelig populære restaurant kan frokostgæster med udsigt til Smålandsfarvandet og den lille Bandholm Havn spise klassisk dansk smørrebrød, saftige frokoststeaks med sprøde pommes frites, tapas, dagens fisk og meget andet. Frokostkortet er stort, men ikke uoverskueligt, og betjeningen i top. Mange af råvarerne er økologiske og kommer fra landbrug og godser i lokalområdet. Det er også det lokale bryggeri på godset Krenkerup, der leverer øl til Bandholm Hotel. Bordbestilling er nødvendigt.

Hvis vejret tillader det, er det muligt at spise udendørs, og er vejret helt i top, er der kun få skridt fra hotellet og ned på den nyanlagte, hvide sandstrand.

Bandholm Hotel, Havnegade 39, Bandholm.

5. Klokken 13.30:Mytiske stenstøtter

Musikken når ikke helt ned i skovbrynet, selv om de næsten otte meter høje stenstøtter med alvorlige ansigter hugget i tung granit kan ses på højdedraget længere fremme. Her i Ravnsby Bakker – et fredet istidslandskab, der i folkemunde kaldes de lollandske alper – skal der med tiden trone hele 12 af disse stenstøtter i en kreds, der får den besøgende til at tænke på urgamle myter, magi, svundne tider og Stonehenge.

Skulpturerne er omgivet af hav, marker, gravhøje fra sten- og bronzealderen og den dystert stemningsfulde musik, der synes at komme fra skulpturerne selv. Komponisten Gunner Møller Pedersen er ophavsmand til musikken og fortællingen om lolerne, der kom langvejs fra og bosatte sig på Lolland. Billedhuggeren Thomas Kadziola er manden bag skulpturerne.

Gå ad stien gennem skoven fra Kragenæsvej (her kan der også parkeres).

Dodekalitten, Glentehøjstien, Torrig L.

6. Klokken 14.30:Den excentriske kunstner

Den flisebelagte havegang leder gennem en tilgroet have op til et stort hus i æstetisk forfald. Et yngre par måtte i begyndelsen af 1990’erne opgive at omdanne det oprindelige alderdomshjem til et bed & breakfast, og kunstneren Richard Winther købte i stedet huset. Her boede han fra 1993 til sin død i 2007, omgivet af kunstværker – både egne og andres – ting, han samlede på, for eksempel gamle kameraer, dyreskeletter, skulpturer fremstillet af pap fra den lokale brugs, bøger og lollandske roer formet i keramik.

Richard Winther levede asketisk og var notorisk nærig, selv om han var en ganske holden mand, der bl.a. havde været ansat som professor ved Kunstakademiet og var modtager af Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. Han dekorerede dele af vægge og lofter i husets underetage med malerier, mange med mytiske motiver. Hvert år er der særudstilling med udgangspunkt i Richard Winthers værker i stueetagen, mens andre kunstnere udstiller på førstesalen.

Richard Winthers Hus er åbent april-oktober på lørdage og søndage kl. 14-17 og i sommermånederne også om onsdagen kl. 17-19. Kontakt evt. Birthe Hvarre, der kan arrangere en omvisning (kan klart anbefales!) på 30 61 03 01.

Richard Winthers Hus, Marrebæksvej 6, Vindeby, Horslunde.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

7. Klokken 16:Landets næstlængste badebro

Dyp fødderne, tag en svømmetur, eller nøjes med at nyde udsigten og naturen. Fra den lille sandstrand Hestehovedet er der udsigt over Nakskov Fjord med de mange små og store øer. Hestehovedet er populær som badestrand – og kan bl.a. fremvise den næstlængste badebro i Danmark – en nødvendighed på den lavvandede strand, hvis hele kroppen skal under vand.

Hele området er en naturpark, og fra stranden er der ikke ret langt til den lille ø Kuddeholm. Der er ishus på stranden og en nærliggende restaurant.

Hestehovedet, Nakskov.

8. Kl.okken 20:Verdenskendt mad i Onsevig

Både de, der bor lige rundt om hjørnet, og de, der kommer fra den anden side af Jorden, finder vej til det gule hus i skoven i Onsevig. Her styrer værtsparret Carl og Hanne Madsen restauranten Den Fuldkomne Fisker, hvis renommé når langt ud over Lollands grænser.

Et nøje udvalgt personale arbejder ud fra en række maddogmer, såsom en sæsonbestemt menu, så vidt muligt tilberedt med lokale og økologiske råvarer. Prøv lopas-menuen, som er lokale, lollandske tapas med fisk, vildt, ost. Også en fuldkommen fantastisk cheesecake kan anbefales. Du kan drikke vin eller øl til maden, selv om du skal køre bil – overnatning er nemlig mulig i hytte på den lille naturcampingplads i tilknytning til restauranten eller i et nærliggende trætop-hus.

Den Fuldkomne Fisker er åben marts-december fra kl. 18 alle dage undtagen mandag. Frokost kl. 12-15 kun efter aftale. Bordbestilling samt reservation af campinghytte eller trætophytteer nødvendigt.

Den Fuldkomne Fisker, Byskovvej 42, Onsevig, Horslunde.

Søndag

9. Klokken 10:Økologi og øfferi

Nyd formiddagen på det helt igennem økologiske gods Knuthenlund i naturligt selskab med sortbrogede pattegrise, røde kalve, får, lam og måske ejer Susanne Hovmand-Simonsens livlige jack russell terrier Luna. Gæsternes hunde må gerne komme med, men skal dog holdes i snor. Besøg staldene, og gå også en tur på markerne, hvor de i øvrigt sjældne sortbrogede grise øffer rundt eller ligger og snuer. Knuthenlund producerer bl.a. bacon, ost efter gamle opskrifter, mel fra egen mølle, mælk, yoghurt og pølser.

I gårdbutikkens café bliver der hver dag året rundt serveret bl.a. egen fåremælksyoghurt og økologisk granola, fladbrød, frokosttallerken med ost og charcuteri, romkugler med jamaicarom og økologiske drikkevarer. Du kan også bestille en picnickurv og tage på skovtur i det grønne. Cykler kan lejes på Knuthenlund.

Åbent året rundt kl. 10-17.

Knuthenlund, Knuthenlundvej 7, Stokkemarke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

10. Klokken 14:Fuglsang Kunstmuseum

Mellem guldalderens landskaber, modernismens selvportrætter, skulpturer og værker på papir er det pludselig en række sovende får, der fanger opmærksomheden på Fuglsang, Lollands store kunstmuseum af international klasse. Museumsbygningen blev indviet i 2008, men museets historie har rødder tilbage til 1890’erne og brygger Carl Jacobsen. Dengang lå museet et helt andet sted og havde et andet navn, men i den nye bygning er der panoramavinduer ud mod det store naturområde Skejten. Her fungerer en stor fåreflok som levende græsslåmaskiner, og ofte ligger fårene og hviler sig lige uden for de store vinduer. Efter museumsbesøget bør man gå en tur i herregårdsparken med voldgrave, plæner og de store tujatræer, der danner en mystisk hule.

Åbent kl. 11-17 alle dage undtagen mandag. Juli og august åbent alle dage. Onsdage til kl. 20.

Fuglsang Kunstmuseum, Nystedvej 71, Toreby L.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden