Foto: Stine Daugaard
Ferie i Danmark

Få Danmarks glemte perle for dig selv

Vil du helt ned i gear og opleve fantastisk natur, der ikke findes andre steder i Danmark? Så tag til Anholt lige nu, hvor sæsonen synger på sidste vers.

Ferie i Danmark

Der er en verden til forskel på Danmarks mest isolerede ø, Anholt, om sommeren og om vinteren. Når solen skinner, og ferietiden rammer, mangedobles øens almindelige befolkning på cirka 160 mennesker til op mod 6.000 om dagen. Juli er den måned, hvor øen forvandler sig til en stor fest.

Holder man ferie på Anholt uden for sæsonen, er øen døsig og affolket. Vil man have nogle af Danmarks smukkeste strande for sig selv og vandre i den øde ørken, så vil Anholt med garanti straks gå lige i hjertekulen på de fleste.

Øen er kun cirka 22 km2 og en særdeles overkommelig feriedestination. Den indbyder til hygge, afslapning og komme-ned-i-gear – for det er nærmest umuligt at stresse på øen.

Det er i hvert fald ikke trafikken, som driller, for på nær to asfalterede veje fra havn til by er alle øens veje grusbelagte, og antallet af biler stærkt begrænset. Så lad de fire hjul blive på fastlandet og tag i stedet på eventyr til fods, på cykel eller med en af øens to taxaer.

Her er 10 oplevelser, du ikke må snyde dig selv for på Anholt:

LÆS OGSÅ:

1. Øen rundt til fods

Takket være Anholts størrelse, er det muligt at trave hele øen rundt langs kysten på én dag. Det tager en syv-otte timer, så pak madkurven og tag af sted fra morgenstunden af. På nordøst-spidsen af øen ligger fyrtårnet og sælkolonien. Det yderste stykke af øen er fredet af hensyn til sæler og fugle, der yngler her. Men man kan med fordel gå turen ud til fyrtårnet. Her er der sat en kikkert op, så man alligevel kan få et kig på sælerne.

LÆS OGSÅ:

2. Solopgang fra klitterne

Tidligt op og ferie harmonerer måske ikke umiddelbart, men stil alligevel vækkeuret til lidt før solopgang en morgen (eller hold festen kørende fra aftenen før) og nyd den nærmest zen-agtige stemning i morgendiset, lige før solskiven bryder gennem horisontens linje. Husk badetøjet, for en vaks dukkert i det morgenstille hav er en forrygende måde at vågne på.

LÆS OGSÅ:

3. Jomfruhummere og fiskefrikadeller

Havet spiller en betydelig rolle for menuen på Anholt, og fiskefrikadellerne på Molevitten, som ligger lige ved havnen, er nærmest legendariske. Rørt på torskefilet og spæk og serveret med saftigt rugbrød og sprød remoulade er en spise, man nemt kan indtage flere gange i løbet af ferien. I sæsonen er øens udvalg af jomfruhummere også et must. Molevitten serverer dem i store bunker med fedtede fingre og stor fryd til følge. Molevitten lukker ned lørdag den 29. august. Også Anholt Kro serverer fisk og skalddyr. Den holder åbent størstedelen af året.

LÆS OGSÅ:

4. Udforsk ørkenen

Anholt er hjemsted for Europas største ørken, men forvent på ingen måde Sahara-lignende forhold. I stedet venter et bevokset månelandskab med et sandt eldorado af interessant flora og fauna, som i mange tilfælde ikke findes tilsvarende andre steder i landet. Så bevæbn dig med en botanikbog – fx Anholts Flora – og se, hvor mange forskellige arter, du kan spotte. Ikke mindst de utallige typer lav. Læg blandt andet mærke til den lidt undseelige, og alligevel bemærkelsesværdige Skarlagenrød Bægerlav.

LÆS OGSÅ:

5. Lej en Anholt Porsche

Eftersom biler er mere eller mindre bandlyst for besøgende (og dyrt at medbringe), må man primært bevæge sig rundt ved egen kraft til fods eller på cykel. Men for de mindre mobile – eller mageligt anlagte – er det også muligt at leje en ”ø-mobil” – også kærligt kaldet en Anholt Porsche. Den fornemme betegnelse dækker over en knap så strømlinet golfvogn, som dog på ingen måde bevæger sig med samme hastighed som sin navnebror.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

6. Til kamp med og mod Anholt United

Sommeren igennem stiller øens inkarnerede fodboldhold, Anholt United, gerne op til kamp mod assorterede udfordrere, som mener, at de har en chance mod de lokale helte. Kampene er livlige affærer med heppekor, holdtrøjer og højlydte udbrud. Tjek spilletider på www.anholt.dk.

7. Nyd udsigten fra højderne

Fra øens to højeste punkter, Sønderbjerg på 48 meter og Nordbjerg på 39 meter, er der en forrygende udsigt ud over øen og ikke mindst ud over havet, som virker nærmest uendeligt. Der er vand, så langt øjet rækker. Kun på usædvanligt klare dage dukker Djursland og den svenske kystlinje op i det fjerne.

LÆS OGSÅ:

8. Find din egen strand

Om sommeren kan strandstrækningen ved havnen nemt konkurrere med københavnske Bellevue om titlen som bedste fluepapir. Uden for sæsonnen er det nemt at finde en privat plet med kridhvidt sand og krystalklart vand.

LÆS OGSÅ:

9. Anholt uden for sæsonen

Højsommeren har sin charme med hundredvis af både i lag på lag i havnen, utallige udenlandske sprog på havnen og sandsynligheden for at rende ind i et kendt ansigt. Men uden for højsæsonen er Anholt nærmest endnu mere skøn. Når roen stadig hviler over øen, strandene er lange og tomme, og man kan vandre i timevis i ørkenen eller langs stranden uden at møde andre mennesker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

10. Se Anholt fra luften

Der er to veje til Anholt: Ad vandvejen med færge eller egen båd og ad luftvejen med en af de små maskiner, som Copenhagen Airtaxi flyver med mellem Roskilde Lufthavn og Anholt. Luftturen er en ganske særlig oplevelse. På blot godt en halv times flyvning er man fremme og lander på den 650 meter lange streg græsmark med et skur, som øen kalder for lufthavn. Turen giver også et godt billede af øens form fra luften, af den vidtstrakte ørken og fyret på spidsen.

Udforsk vores guides: Restauranter, seværdigheder, caféer og barer
Storby:Rom, Lissabon, Berlin, Århus, Toscana, Firenze, Se flere
Sol & strand:Gran Canaria,Costa Brava, Cypern, Mallorca, Algarve

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce