Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Veninder sprang i vandet ved Svanemøllen i går.
Foto: Jens Dresling

Veninder sprang i vandet ved Svanemøllen i går.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det danske badevand er rent, lækkert og i topform

Badevandet i Danmark bliver stadig bedre - og der bliver stille og roligt flere gode danske badestrande, viser EU's årlige badevandstjek.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Maj har været gansk lunt, og nu er der ekstra godt nyt til de danske badedyr.

Badevandet omkring Danmark er rent, lækkert og i topform langt de fleste steder, viser den seneste opgørelse fra Det Europæiske Miljøagentur.

Ved 86 procent af de danske strande har badevandet således fået den højeste karakter, otte procent har fået næsthøjeste karakter, men 2,9 procent har fået det, som betegnes som tilfredsstillende kvalitet. I alt lever 96,8 procent af de danske badestrande op til EU's minimumstandarder for badevand, viser EU's årlige badevandstjek.

»Langt størstedelen af de danske badestrande har det godt, og det er nogenlunde sikkert at gå ud og bade ved de strande«, konkluderer Peter Kristensen, badevandsekspert hos Det Europæiske Miljøagentur.

Fra 2013 til 2016 er antallet af danske strande med højeste karakter gået fra 814 til 890.

Blot otte ud af de 1.036 danske badestrande, som løbende udsættes for tjek i badesæsonen, har fået dumpekarakteren 'ringe'.

Kraftig regn kan volde problemer

De problematiske badestrande ligger typisk i områder, hvor der er tendens til overløb af spildevand i forbindelse med kraftig regn. Det er kommunerne, der har ansvaret for at holde øje med vandkvaliteten ved de danske badestrande, og opstår der problemer, skal der enten laves tiltag, der kan rette op på forholdene, eller også skal den pågældende strand lukkes som badestrand, forklarer Peter Kristensen.

I Danmark har myndighederne lukket to strande siden sidste år - begge i Ringkøbing-Skjernområdet. Lukning af en strand skal ske, hvis en strand fem år i træk er blevet klassificeret som 'ringe'.

Men der kommer også nye badestrande til, og samlet er tendensen, at der kommer bedre og enkelte flere strande i Danmark, siger Peter Kristensen.

Påtænker man at holde badeferie i Europa, er der også godt nyt. Andelen af strande med højeste karakter fra myndighederne har aldrig været større. Mere end 85 procent af de eksisterende strande bliver således klassificeret som udmærket.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden