Bornholm, Hammershus. Det inderste fæstningsværk.
Foto: Morten Langkilde

Bornholm, Hammershus. Det inderste fæstningsværk.

Ferie i Danmark

Drilsk klippegrund forsinker Hammershus' besøgscenter

Nyt besøgscenter om de kendte borgruiner skulle åbne dørene i sommer, men åbning er rykket til 2018.

Ferie i Danmark

Besøgende på Bornholm må vente til næste år med at opleve Hammershus nye besøgscenter. Det skulle efter planen åbne denne sommer, men byggeriet, som ligger 200 meter øst for borgruinen, er stødt på udfordringer med undergrunden. Det siger Søren Friese, skovrider hos Naturstyrelsen på Bornholm og bygherre på projektet

»Den helt store udfordring er, at vi nærmest bygger på en bjergside. Det er en helt spektakulær placering, og vi har gjort os umage med de geotekniske undersøgelser, men når man kommer ned i undergrunden, kan den byde på overraskelser«.

Det viste sig, at klippen var rådden og ikke så fast som ventet, og derfor var man nødt til at fjerne yderligere 2.000 kubikmeter og konstruere et væsentligt større fundament i beton. Søren Friese mener ikke, forsinkelsen kunne være undgået.

»Vi havde to sæt geoteknikere deroppe for at undersøge det, og vi havde styr på overfladen, men ikke klippens kvalitet. Det ville have været så bekosteligt at undersøge, at det ikke havde stået mål med resultatet«.

Museet er kun forsinket et par måneder, men frem for at slå dørene op i slutningen af turistsæsonen, vil Naturstyrelsen rykke det til Påsken næste år.

Inspiration fra Jørn Utzon

Det er en fondsgave fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond på 92,5 mio. kroner, skænket i 2012, som gør det muligt at opgradere Hammershus’ besøgscenter. Pengene går til restaureringen af borgruinerne samt byggeriet af det nye besøgscenter. Byggeriet gik i gang i februar sidste år, og det samlede areal bliver på cirka 1.000 kvadratmeter. Ud over moderne udstillinger vil det bl.a. rumme butik og cafe.

Besøgscentret bygges på skråningen overfor Hammershus, og taget fungerer som en promenade lavet af bornholmsk eg. Herfra (og inde fra besøgscentrets panoramavinduer) vil man kunne nyde udsigten til ruinerne. Besøgscentret og Hammershus er adskilt af en kløft, men de to forbindes af en gangbro.

Byggeriet af panoramataget med direkte kig til ruinerne. Foto: Naturstyrelsen

Byggeriet af panoramataget med direkte kig til ruinerne. Foto: Naturstyrelsen

Arkitema Architects står sammen med arkitekt professor Christoffer Harlang for udformningen af projektet.

Det nye formidlingscenter er tegnet med inspiration fra arkitekt Jørn Utzon, der som bekendt stod bag operahuset i Sydney. Utzon skitserede allerede i 1970'erne, hvordan et nyt besøgscenter kunne se ud, og hvor det med fordel kunne placeres, og hans forslag til placering er blevet til virkelighed, fortæller Søren Friese.

»Det er diskret, fordi det 'hænger' på siden af Mølledalen. Man kan ikke se besøgscentret fra vejen«, lyder det fra Søren Friese med henvisning til, at det altså ikke stjæler opmærksomheden fra borgruinerne.

I øjeblikket arbejdes der på panoramataget, og tekniske installationer inde i huset. Ellers fremstår det stort set, som det skal i sit ydre udsende. Og besøgende kan godt glæde sig til åbningen, mener Søren Friese.

»Besøgscentret bliver second to none. Med tanke på placeringen og udformningen kan jeg med ro i maven sige, at den udsigt vil du ikke opleve andre steder. Det bliver en arkitekt-attraktion i sig selv«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce