Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Smitte. Næsten 40 procent af salmonella-tilfælde konstateret i Danmark sidste år stammer fra Spanien, Thailand og Tyrkiet.
Foto: THOMAS BORBERG (Arkiv)

Smitte. Næsten 40 procent af salmonella-tilfælde konstateret i Danmark sidste år stammer fra Spanien, Thailand og Tyrkiet.

Sundhed og sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pas på den klamme souvenir: Mange tager salmonella med hjem fra ferien

Buffeter og især tre populære feriedestinationer er de største syndere.

Sundhed og sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Solskoldning, lommetyve, turistfælder og dybt badevand.

Selv om der er rigeligt at kæmpe imod, når familien tager på solferie, kan der være ganske god grund til at være på vagt over for nok en modstander, nemlig infektionen salmonella.

Knap halvdelen af de 1.122 salmonellafælde, der sidste år blev konstateret i Danmark, stammer nemlig fra udlandet, fremgår det af en ny rapport, som DTU Fødevareinstituttet, Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen står bag.

Helt præcist drejer det sig om 48 procent, hvoraf langt størstedelen er tygget, slugt og smasket indenbords på de populære feriedestinationer Thailand, Tyrkiet og Spanien.

6,4 procent af de danske salmonellaofre er således smittet i Spanien, mens 15,4 procent har hentet infektionen i Tyrkiet, og 17,5 procent stammer fra Thailand.

Buffeten er en hyppig smittekilde

Ifølge Luise Müller, der er epidemiolog hos Statens Serum Institut, er der en ganske naturlig grund til, at så mange infektionstilfælde kommer med hjem fra ferier.

»Forklaringen er, at der ganske enkelt findes meget mere salmonella i udlandet end herhjemme. Vi har et rigtig godt og fintmasket kontrolnet, og det sikrer et særligt lavt niveau af salmonella i fødevarer på det danske marked. Samme kontrol har de ikke i udlandet, hvor vi derfor desværre ser, at rigtig mange danskere får salmonella«, siger hun til Foodculture.dk.

Luise Müller betragter især de buffetrige all inclusive-ferier som en af hovedsynderne.

»Vi ser i stigende grad, at folk kommer hjem med salmonella efter at have været på all inclusive-ophold. Her opfattes maden som sikker, og de rejsende ser det derfor ikke som en risiko at spise for eksempel æg, der ikke har været gennemvarmede, eller grøntsager, som måske ikke har været skyllet i rent vand«, siger hun til Foodculture.dk.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden