Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fred. Vi kender ikke hinanden på forhånd, men skal dele pool, buffet og bar med hinanden i en uge eller mere. Nogle rejsende, som Rene Christensen, foretrækker at bo på hotel med med andre skandinaver. Arkivfoto: Pelle Rink, Polfoto
Foto: RINK PELLE

Fred. Vi kender ikke hinanden på forhånd, men skal dele pool, buffet og bar med hinanden i en uge eller mere. Nogle rejsende, som Rene Christensen, foretrækker at bo på hotel med med andre skandinaver. Arkivfoto: Pelle Rink, Polfoto

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansker: »Jeg har ikke noget imod russere, men jeg føler, det er en negativ oplevelse at bo på hotel med dem«

Rene Christensen foretrækker at bo på hoteller kun med andre skandinaviske gæster.

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rene Christensen er en erfaren charterrejsende. Sammen med sin familie, der tæller hans kone og tre mindre børn, rejser han sydpå to gange om året. Én ting har han erfaret: Han foretrækker at bo med skandinaviske gæster på ferien. Og russiske turister vil han helst undgå.

Han har oplevet russiske turister i vild leg i poolen, uden at der blev taget hensyn til hans små piger eller andre, der badede. Russere der var højlydte og stod og råbte til hinanden på kryds og tværs i baren. At stå og vente på en elevator med en klapvogn med den yngste datter i, hvor de gik ind foran ham og ikke respekterede køkulturen. Det samme har han oplevet ved hotelbuffetten.

»Jeg har haft mange oplevelser af den slags. Jeg har ikke noget imod russere, men der er en pli, der mangler, og generelt et højere toneleje, end jeg bryder mig om. Jeg synes, de fylder for meget«, lyder det fra Rene Christensen med henvisning til, hvorfor hoteller kun for skandinavere nu er et pejlemærke, han nu booker rejser efter.

Den 38-årige dansker er langt fra den eneste, som har det sådan. Politiken skrev i sidste uge, at danske rejsebureauer jævnligt bliver kontaktet af danskere, der vil bo med vores nordiske naboer under rejsen. Spies vurderer, at omkring fem procent af selskabets gæster efterspørger 'skandinaviske' hoteller, mens meldingen fra TUI (tidligere Star Tour) er, at »rigtig mange« ønsker det.

»Vi føler af gode grunde, at vi har meget tilfælles med vores nordiske brødre og søstre, og det giver et godt udgangspunkt for ferien. Vigtigst af alt er dog, at ingen gæster føler sig som en minoritet. Det vil sige, at en lille del danskere på et hotel sammen med 95 procent russere eller en anden nationalitet er en dårlig cocktail. 25 procent af danskere, svenskere, nordmænd og finner vil tiltale langt de fleste«, lød det fra Nikolai Johnsen, pressechef i TUI.

Skandinaver kan også være højlydte

Rene Christensen vurderer, at på rejsen til Cypern i sidste måned var 60-70 procent af gæsterne på hotellet russere.

»Jeg kan da godt finde eksempler på danskere, svenskere eller nordmænd, der også har opført sig højlydt og ubehøvlet. Jeg synes generelt, jeg er tolerant og åben. For mig er det mængden af russere, der vælter læsset«, siger han.

Rene Christensen fortæller om en oplevelse på den seneste ferie, hvor familien var i poolen på hotellet, og hvor en yngre russisk kvinde gav udtryk for, at familiens yngste datter på 10 måneder var rigtig bedårende. Hun kunne ikke tale engelsk, men gestikulerede, om hun måtte holde hende.

»Derefter tog hun min datter med hen til poolens kant og legede med hende i fem minutter. Jeg synes, det var lidt grænseoverskridende, men prøvede at være åben og tænkte, sådan er det nok. Men på flyet på vej hjem fra ferien talte min kone og jeg om, at vi vil have mere ro på ferien«.

I forhold til hans børn tilføjer Rene Christensen, at det er vigtigt for ham og hans kone, at deres børn danner nye relationer og venskaber med andre jævnaldrende på ferierne. Og det er unægteligt nemmere for fem-syv årige at gøre sig forståelige over for et svensk eller norsk barn end overfor et russisk barn.

Når du for eksempel oplever russere lege for voldsomt i poolen, hvorfor så ikke tale med dem om det?

»Det er jeg bare ikke en person, der gør. Jeg har det egentlig ikke godt med det (at foretrække hoteller kun for skandinaver, red.), og jeg er træt af, at det skal være sådan. Jeg har ikke noget imod russere, men jeg føler, det er negativ oplevelse at bo på hotel med dem«.

Rene Christensen medgiver, at rejser skal være et kulturmøde. Men:

»Det skal være et kulturmøde, hvor jeg kan sætte rammerne, og hvor det foregår på en god måde«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden