Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Overrendt. Både lå side om side, og turister i massevis flokkedes på strandene og i vandet på Koh Khai-øerne. Sådan oplevede Hanne Lynge Rasmussen en halvdagstur til øerne i sidste måned. Foto: Hanne Lynge Rasmussen

Overrendt. Både lå side om side, og turister i massevis flokkedes på strandene og i vandet på Koh Khai-øerne. Sådan oplevede Hanne Lynge Rasmussen en halvdagstur til øerne i sidste måned. Foto: Hanne Lynge Rasmussen

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skrøbelige Thailands-øer er stadig overrendte af turister

Hanne Lynge Rasmussen fik et chok, da hun besøgte de tre Koh Khai-øer i sidste måned.

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I oktober måned var Hanne Lynge Rasmussen og hendes familie på ferie på Phuket. Det var første gang, de var i Thailand. Da de gerne ville ud at snorkle, købte de en tur ved en turistbod ved Kata Beach – en halvdagstur til de tre øer Koh Khai Nok, Koh Khai Nui og Koh Khai Nai.

Da de efter en speedbådstur kom frem til de små øer cirka fem kilometer øst for Phuket, fik Hanne Lynge Rasmussen et chok.

»Det var et cirkus. Der blev spyet turister ud med speedbåde konstant. Øerne er små, men var proppet med turister«.

Hendes oplevelse af masseturismen harmonerer skidt med den udmelding, som de thailandske myndigheder ellers kom med i maj måned. Den store turiststrøm til de tre små øer skulle kontrolleres bedre. De blev dagligt besøgt af cirka 4.000 mennesker i højsæsonen og var ved at segne under presset.

Derfor trådte et marine- og kystregulativ i kraft, som blandt andet betød, at det er forbudt for både at smide anker ved koralrevene. Jetski er ikke tilladt omkring øerne, man må ikke røre eller fodre fisk eller smide skrald i vandet. Ligesom både, der sejler turister til øerne, skal have tilladelse fra myndigheder, og strandene skulle ryddes for liggestole og parasoller. Det oplyser Niphon Phongsuwan, der er specialist i miljø og økosystemer hos Thailands kyst- og marinemyndigheder i en mail til Politiken.

Undersøgelser viste, at 80 pct. af koralrevene omkring øerne har taget skade. Det var blandt andet sket ved, at både smed deres anker oven på korallerne og turister trådte på dem eller knækkede små stykker af. Nogle fodrede fiskene eller tog dem op for at tage billeder af dem. Øerne var desuden plastret til med restauranter, små boder, liggestole og parasoller, og der var ikke skralde- eller toiletforhold til at kapere de tusindvis af turister.

Flere turister end fisk

Myndighedernes stramninger af forholdene på og omkring øerne virker dog ikke til at have den store effekt. Hanne Lynge Rasmussen så ikke noget til restriktioner om, at man ikke måtte svømme og snorkle i visse områder, og der var salgsboder overalt.

»Men det var desværre værst for naturen. Den er under pres. Der var flere turister at se end fisk. Og fiskene var der, fordi de blev fodret. Det var rigtig skræmmende at overvære«.

Generelt er marine-nationalparkerne i Andaman regionen, som Koh Khai-øerne ligger i, lukket i lavsæsonen, som er forår til efterår. Sigtbarheden for dykkere er ringe, og stærke vinde og store bølger er dårligt turist-vejr.

»Det giver øerne lidt tid til at »komme til hægterne miljømæssigt«. Men de genåbner så i oktober måned, og turisterne returnerer i hundred- eller tusindvis dagligt«, forklarer Chris Husted, journalist på den lokale avis Phuket News.

Total ro til økosystemet

Men hvis koraller og det skrøbelige marineliv skal reddes, bør området have mere ro. Det siger Peter Blanner, der er marinebiolog og projektkoordinator hos WWF Verdensnaturfonden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der findes ikke et ’quick fix’ for at genskabe et koralrev. Det har taget flere hundrede år for korallerne at vokse op og blive til en turistattraktion. Koraller er grundstenen i fødekæden, så det er der, man skal starte. Det første, man skal gøre, er at give dem fred. Den del af korallerne, der ikke er skadede, kan regenerere, men det tager tid. Det kan derfor også hjælpe at genudsætte koral-stykker, som – hvis forholdene er i orden – kan vokse op og rekolonisere området«, siger Peter Blanner og tilføjer, at den vigtigste grund til, at turister oplever mange fisk ved øerne, er, at fiskene bliver fodret af tur-operatørerne.

Peter Blanner tilføjer, at det ikke kun er menneskers slid, der skader korallerne. Også faktorer som forurening og forhøjede vandtemperaturer som følge af global opvarmning er med til at skade dem. Han mener, det er kortsigtet ikke at kontrollere turismen bedre og passe godt på økosystemet ved de tre øer.

»Der er jo en økonomisk værdi i dem, ikke kun fra turismen men også for fiskeri. Mange steder i verden lever man af at fange fisk, der lever ved koralrevene«, lyder det fra Peter Blanner.

Chris Husted forklarer, at det mest progrssive skridt i forhold til at kontrollere turist-situationen er Maya Bay. Bugten, der er kendt fra filmen 'The Beach' og som ligger på Koh Phi Phi Lee. Bugten har været meget belastet af turister, der ville se stranden - op til 5.000 om dagen. I år har myndighederne for første gang lukket den i lavsæsonen. Og nu, hvor den igen er åben, er der oprettet et register og dermed bedre kontrol over de både, der lægger til ved stranden.

»Det næste skridt for myndighederne er at begrænse antallet af turister, der besøger den smukke bugt. Men at gøre det bringer mange problemer med sig, såsom hvor mange besøgende man skal tillade i alt og endnu vigtigere, besluttet hvilke rejsearrangører, der må tage turister med dertil, og hvilke der ikke må«, lyder det fra Chris Husted

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han har svært ved at give et entydigt svar på, om han tror, de thailandske myndigheder for alvor vil skride ind og kontrollere turismen bedre på de tre Koh Khai-øer, så naturen kan komme til hægterne.

»Masseturismen vil fortsætte. Mange lokale afhænger af den, og turismens bidrag til bruttonationalproduktet er mere end betydeligt (ligger på ca. 10 pct., red.). Men jeg tvivler samtidig på, at thaierne vil tillade, at de steder, som de afhænger af, bliver ødelagt«.

Niphon Phongsuwan er ikke vendt tilbage med svar på spørgsmålet om, han mener, at de restriktioner, der er sat i værk på Koh Khai-øerne er nok til at rehabilitetere naturen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden