Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Madtrend. I Berlin skyder nye street food-markeder og -fester op som Schnippel Disko, hvor der bliver skrællet og snittet grøntsager.
Foto: Rasmus P.S. Therkildsen, Florian Dolk, Marek Thielemann.

Madtrend. I Berlin skyder nye street food-markeder og -fester op som Schnippel Disko, hvor der bliver skrællet og snittet grøntsager.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Næste gang du rejser til Berlin, skal du huske din kartoffelskræller

Berlins nye køkken er politisk. Som FoodXchange, hvor hobbykokke og fagets professionelle mødes og bytter hjemmelavet mad.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Har du pakket din kartoffelskræller?

Ikke lige det spørgsmål, man som regel bliver stillet på vej i byen i Berlin. Men det helt rigtige spørgsmål en fredag aften i januar på vej til Schnippel Disko i et cirkustelt mellem den legendariske technoclub Berghain og floden Spree, der løber gennem Berlin.

Til Schnippel Disko (som løst oversat betyder hakkedisko) blev der skrællet, snittet og skåret over et ton grøntsager, som i takt med et technobeat blev forvandlet til suppe. Det er ’typisk Berlin’, som der blev sagt blandt de 400-500 festdeltagere, der mødte op i cirkustøj med køkkenredskaber i inderlommen.

LÆS OGSÅ

Berlinerne har ændret spisevaner. Byen bugner af restauranter, dönerbarer og currywurst, men den nye udvikling inden for mad kommer et helt andet sted fra.

Det fortæller kogebogsforfatter og gastronomisk rådgiver Cathrin Brandes. Hun har mange års erfaring med Berlins traditionelle restauranter, men har i de senere år fokuseret mere på det, hun kalder Berlins undergrunds madscene:

»Der bliver eksperimenteret meget. Der kommer hele tiden nye suppe-clubs eller street food-markeder og -fester. Mange af eksperimenterne har også en politisk ansats og kritiserer fødevareindustrien«, siger hun.

Suppestatement
Schnippel Disko var en del af den kritik. Suppen fra festen blev serveret for over 20.000 demonstranter, der dagen efter protesterede foran kansler Angela Merkels kontor imod landbrugsindustrien, madspild, genmodificerede fødevarer og massedyrehold. Selve suppen var et statement, fortæller Hendrik Haase, medlem af Slow Food Youth Network, en af Schnippel Disko-arrangørerne .

Suppen blev nemlig lavet af grøntsager, der var for tynde, skæve, knoldede eller af en anden grund ikke ville kunne blive solgt i tyske supermarkeder:

»Landbruget siger hele tiden, at vi skal være med til at brødføde verden, og derfor producerer de hele tiden mere, mere, mere. Det samme argument bruges for at få tilladt genmodificerede fødevarer. Alligevel smides en tredjedel af de producerede fødevarer væk. Det er bullshit. Vi skal bare blive bedre til at bruge det, vi har«, fortæller Hendrik Haase.

Arrangørerne fik leveret over tusind kilo ellers usælgelige fødevarer fra markerne omkring Berlin. På få timer blev de forvandlet til små bjerge af suppetern og dermed reddet fra skraldespanden. Aktionen blev bemærket af Mathias Greffrath, journalist på avisen TAZ. Han ser stor fremtid i den type events:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce



»I de næste par år vil der vokse en bevægelse frem, der bliver lige så hårdnakket og radikal som den mod atomkraftværker, der startede for cirka 40 år siden i Wyhl«, skrev han 15. januar:

»Frygten for forgiftning og bekymringer om menneskets fremtid er skiftet ud med angsten for forfalskede fødevarer, jordbær med norovirus (som giver akut maveinfektion med diarré og opkast, red.) og biernes uddøen«. Penge er intet værd

Cathrin Brandes kæmper for bedre fødevarer både til demonstrationer og bag gryderne. Derfor startede hun i 2013 projektet FoodXchange, hvor hobbykokke og professionelle mødes og bytter deres hjemmelavede mad. De udveksler gode råd til syltning af årstidens grøntsager eller til pleje af den otte år gamle surdej. Eneste krav for at være med er hjemmedyrket eller -tilberedt mad, så man har noget at bytte med. For der kan intet købes for penge:

»Alle, der har deltaget, ved, hvor fedt det er at bytte sig til unikke produkter og uden en krone på lommen få noget nyt med hjem«, siger Cathrin Brandes og tilføjer:

»Folk vil have flere ægte fødevarer, som er tilberedt med kærlighed af gode råvarer. Det får man ikke i et supermarked. Samtidig opdager mange glæden og stoltheden ved at sylte, bage eller dyrke sine egne grøntsager«.

De berlinske fødevarebyttere mødes i den nyrenoverede Markthalle IX i Kreuzberg, hvor sidste års største nyskabelse på madområdet også holder til. Til Street Food Thursday spiste berlinere i 2013 gademad fra hele verden solgt fra små boder i den gamle markedshal. Kavita Meelu startede projektet for at vise byens diversitet frem:

»Berlinere bliver mere internationale på grund af de mange tilflyttere. Og min holdning er, at man bedst lærer om nye kulturer gennem mad og fællesskab omkring mad. Street Food Thursday er en opfordring til kulturel dialog og til at få øjnene op for de nye kulturer i byen«, fortæller Kavita Meelu om projektet, som i december 2013 indbragte hende en pris for årets gastronomiske innovation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce



Og hvis alt går vel, kan den succes bane vejen for hendes nye projekt: et mødested, hvor drinks og drikkevarer fra hele verden står i centrum.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden