Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fremad. Det ultimative panorama over Köln får du fra havnen.
Foto: Horst Gerlach/istockphoto.com

Fremad. Det ultimative panorama over Köln får du fra havnen.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

La Kölsche Vita: Besøg Tysklands storby-spradebasse

Köln bobler af kreativitet og overraskelser. Slap af i skyggen af domkirken og hør livemusik på lossepladsen hele natten.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du tænker domkirke, Ruhr-distrikt og eau de Cologne, men sig Köln til en tysker, og han vil fable om sydlandsk mentalitet, tolerance og karneval.

Millioner af turister besøger hvert år den vesttyske by, som ihærdigt dyrker sit image som Tysklands kåde livsnyder.

Köln er Tysklands fjerdestørste by og den ene af tre metropoler, der bindes sammen af Rhinen: Köln, Bonn og Düsseldorf.

Nok har de andre to status af tidligere hovedstad og delstatshovedstad, men Köln har noget, ingen andre har, nemlig Kölner Dom – en af verdens største katedraler og Tysklands mest besøgte seværdighed.

LÆS OGSÅ Der er dog mange andre grunde til at svinge forbi den livlige Rhin-metropol. Rundt om den 700 år gamle menneskemagnet tumler en international og åben befolkning, som gerne – højlydt og længe – opremser deres bys mange fortræffeligheder.

Som for eksempel, at Köln har Tysklands mest venlige og glade indbyggere, landets højeste gennemsnitstemperatur på 11,9°C., Kölner-karnevallet, som i to uger sætter hele byen i festundtagelsestilstand og flest barer og bryggerier pr. m2 i Tyskland.

Og så er der statussen som homohovedstad og universitetsby med over 40.000 studerende, at man både taler og drikker Kölsch – byens særlige dialekt og stolte øl-brand. Nattelivet, Rhinen og skønne spabade.

Prøv selv med en weekend, hvor fokus er på den særlige rhinlandske udgave af det søde liv: La Kölsche Vita.

FREDAG i KÖLN

Kl. 17: Drømmenes domkirke
»Når domkirken er færdig, går verden under«, siger man i Köln. Og kigger man godt efter, kan man se, at det gotiske vidunder konstant er under renovering.

Det tog ellers sin tid at opføre verdens næsthøjeste gotiske bygning, som er optaget på listen over Unescos verdenskulturarv. Byggeriet startede i 1248 og blev først færdigt i 1880. Så kom Anden Verdenskrig, hvor 70 procent af byen blev lagt i ruiner, og hvor domkirken også led stor skade.

Så sent som i maj sidste år var den igen gal, da en beruset düsseldorfer klatrede op på kirkemuren og ødelagde dele af hovedportalen på domkirken, der er byens vartegn med de to sylespidse tårne, der rager 150 m op i luften.

Indenfor i det gigantiske kirkerum er et himmelsk lys fra 80 farver i kirkens nye glasmosaik fra 2007 af Gerhard Richter. Her findes også relikvier fra de hellige tre konger, som i 1200-tallet gjorde kirken til helligt valfartssted.

Kölner Dom, Domkloster 3.

Kl. 20: Kölsch og kaviar
»Et glas vand, tak«.

»S’gerne – kan jeg bringe Dem et stykke sæbe og et håndklæde dertil?«.

Tjeneren på bryghus Früh am Dom spiller rollen perfekt med lige dele frækhed og påtaget høflighed, for en tjener på et bryghus i Köln skal være en lille smule uforskammet. Især hvis man tillader sig at bestille andet end Kölsch, byens lokale bryg.

Kölsch er ikke bare en øl, men et beskyttet varemærke på linje med champagne og bourgogne, og byen vrimler med mikrobryggerier, som brygger deres egen variant. Glem alt om tunge ølkrus – Kölsch serveres i Stangen, små slanke glas på 2 cl, som udskiftes automatisk, indtil man lægger sin ølbrik over glasset.

Hos Früh am Dom har man brygget og serveret Früh Kölsch i 100 år. Nyd den lette og lyse øl med en gang Kölsche Kaviar: blodpølse i tynde skiver med løgringe på rugbrød.

Früh am Dom, Am Hof 12-18.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kl. 23: Freaky fristad

'Aufenhalt in Odonien ohne gültiges Visum verboten’, står der ved indgangen. Så er det slået fast. Odonien er en stat i staten, tidligere losseplads og nu legeplads for eksperimenterende kunst og musik. Her drikker man øl mellem fortidsøgler bøjet i gammelt jern, robotter i stål og bombastiske skulpturer i cement. En knaldrød Trabant er placeret på taget af en bygning, og en gruppe unge sortklædte har slået sig ned i en graffitimalet skolebus. Under åben himmel bliver der danset præcis, som man har lyst til, mellem skrotkunst, stilladser og flammende olietønder. Det er Köln-kunstneren Odo Rumpf, der har tryllet lossepladsen om til den mærkeligste party-location i Köln. Rumpf står også i spidsen for kunstværkerne, som bryder alle rammer for, hvad man kan, og hvad man ikke kan. I Odonien er alt muligt.Odonien, Hornstraße 85.

ARTIKLEN FORTSÆTTER HER

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden