Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
VisitAalborg/VisitAalborg
Foto: VisitAalborg/VisitAalborg

ARKITEKTUR. Utzon Center er en hyldest til bysbarnet Jørn Utzon. Tæt på er der ungdomsboliger og dermed masser af liv.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En weekend i: Danmarks lykkeligste by

Der hygges og bygges som aldrig før i den gamle stad ved Limfjorden, Aalborg.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aalborg – den lykkeligste by i Europa? Ja, ifølge en stor undersøgelse, som Europa Kommissionen offentliggjorde for nylig, indtager Aalborg en glad førsteplads på listen over Europas lykkeligste byer efterfulgt af København, Reykjavik og Zürich. At den nordjyske hovedby topper denne oversigt kommer nok bag på mange, for romanen Nordkraft, den dystopiske film Portland og rapperen Niarns tekster har lært os, at Aalborg er er en slidt, grå og farlig by.

Sagen er dog den, at Aalborg har været i en eksplosiv udvikling siden årtusindskiftet. Byen har oplevet en kolossal tilvækst, der ikke er set siden industrialiseringen. Hvor det engang var røgen fra de mange fabrikker, der steg op, oser Aalborg i dag først og fremmest af selvtillid. Nye bydele ser dagens lys, lufthavnen vokser med flere og flere internationale afgange, og Aalborgs førstehold, AaB, blander sig i toppen af dansk fodbold.

WEEKENDGUIDE

Den moderne fortælling om Aalborg er historien om en forvandlet havn, om åbningen af nye kulturhuse og gode spisesteder og om stadigt bedre uddannelsessteder, der tiltrækker unge studerende i hobetal. Mange af dem bliver boende, og byens indbyggertal nærmer sig 150.000 med yderligere 60.000 i det nærmeste opland.

Senest er et storstilet projekt, der skal omdanne byens navnkundige spritfabrik til endnu et kulturpalads, ved at forme sig. Hjulene står alt andet end stille, og Aalborg spejler sig i disse år muntert og selvsikkert i Limfjordens vande.

Fredag

1. Klokken 15: Velkomstkaffe

For nogle år siden var pladsen Gabels Torv en død ende i byen. Men en forskønnelse – og det faktum, at den ligger midtvejs mellem stormagasinet Salling og butikscentret Friis – har givet Gabels Torv nyt liv. På lune dage rykker folk ud i solen ved kaffebaren Behag Din Smag, hvor man pt får noget af Aalborgs bedste kaffe. Lær byen at kende her, og mærk den nordjyske puls over en kop friskbrygget cortado eller latte.

Behag din Smag, Gabels Torv.

2. Klokken 17: Fest i Vest

Tidligere var Vestbyen i Aalborg et kvarter, man ikke regnede for en del af centrum. Her var kun lokale butikker og arbejderboliger. Men med Aalborgs kraftige vækst er hovedåren Kastetvej (med tryk på første stavelse) blevet inviteret med ind i varmen. Det blev stadfæstet, da cafeen og baren Ulla Terkelsen London åbnede for et par år siden. Og ja, den er opkaldt efter TV 2’s legendariske korrespondent. På ’Ulla’ er der fest og farver, ikke mindst fredag eftermiddag, når studerende og andet godtfolk fejrer weekendens komme i de spraglede omgivelser.

Café Ulla Terkelsen London, Kastetvej 36.

3. Klokken 19: Den parisiske bistro

ERTMANN CATHRINE
Foto: ERTMANN CATHRINE

Det er med ønsket om at sende gæsterne med det hurtigste TGV-tog til Frankrig, at Bistro59 inviterer indenfor. Klassikere som gratineret løgsuppe, escargot de bourgogne og foie gras terrine er på menuen sammen med sæsonens skiftende retter. På det relativt nye spisested, som Politiken sidste år gav fire hjerter, er stilen lige dele romantisk og afslappet – et godt sted at fornemme, hvilken overskudsby Aalborg har udviklet sig til.

Bistro59, Christiansgade 59.

Lørdag

4. Klokken 10: Sydlandsk stemning på torvet

På en sommerlig lørdag er der ét bestemt sted i Aalborg, som næsten forvandles til et lille stykke Frankrig eller Italien: Grønttorvet. Økologiske bønder, honningproducenter og fiskere fra oplandet står klar fra først på morgenen side om side med ostehandlere, slagtere og bagere for at falbyde friske råvarer. Synes man, at nordjyderne er nogle indelukkede væsner, er der også mulighed for at få afkræftet den fordom, for frugtsælgerne råber indimellem af karsken bælg, når der er slagtilbud på 10 bananer eller et kilo kirsebær. Et herligt gadeteater, der lokker mundvandet frem.

Grønttorvet, Ågade.

5. Klokken 12: Frokost på vinbaren

Et spisested, der er opkaldt efter et Beatles-album, der er opkaldt efter en gade i London. Det entreprenante ægtepar Lisa og Claus Søgaard, der står bag Søgaards Bryghus og den farverige café Penny Lane, åbnede forrige år cafeen og vinbaren Abbey Road over for kulturhuset Nordkraft. For få år siden var det utænkeligt, at man kunne drive en gourmetcafé i denne forladte ende af midtbyen, men nu blomstrer mad- og kulturliv her, og Abbey Road er et godt sted at få en frokost.

Cafeen er bl.a. kendt for sine hjemmebagte boller og lækre salater. Tørstige sjæle kan gå om bord i stedets vintapperi, hvor man køber sig til selvbetjening.

Café Abbey Road, Kjellerupsgade 1A.

6. Klokken 14: De tre nye kulturtempler

Der går en gylden akse langs Aalborgs omskabte havnefront. På den finder man byens tre nye kulturhuse, der hylder musik, teater, film og arkitektur. Musikkens Hus, Nordkraft og Utzon Center er tilsammen blevet et symbol på det nye Aalborg, og selv om der måske ikke er en koncert, forestilling eller særudstilling på plakaten i netop dette tidsrum, så nyd bygningerne både indvendigt og udvendigt.

VisitAalborg/VisitAalborg
Foto: VisitAalborg/VisitAalborg

Utzon Center blev tegnet af bysbarnet Jørn Utzon og står som en hyldest til arkitektur i almindelighed og til den verdensberømte arkitekt i særdeleshed. I det ombyggede kraftvarmeværk, Nordkraft, er der bl.a. koncertsal, teater og biograf, hvor avantgarde fører over mainstream. Musikkens Hus – det nyeste af de tre – rummer bl.a. en koncertsal, der er internationalt anerkendt for sin raffinerede akustik.

Musikkens Hus, Musikkens Plads 1.

7. Klokken 16: Livet på kajen

De fleste aalborgensere kan stadig huske, dengang havnen bestod af asfalt, beton og slidte terminalbygninger og småindustrielle foretagender. Men Aalborgs havn er ikke længere det kedelige vindue mod Limfjorden. Flere af byens gode spisesteder som den smarte og indbydende Fusion finder man her – og på milde sommerdage flokkes især yngre borgere på det rekreative område Jomfru Ane Parken langs kajen, hvor der spilles bold, solbades og drikkes håndbajere med vennerne. Andre tager en dukkert i det stilfulde havnebad.

Hvor det måske er lykkedes mindre godt i andre byer, har man i Aalborg virkelig haft held til at integrere havnemiljøet i byens øvrige liv, og en tur op og ned ad promenaden er en god måde at fornemme de positive forandringer på.

Aalborg Havn, Vestre Havnepromenade.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

8. Klokken 17: Fadøl i historiske omgivelser

C. W. Obels Plads er navnet på det brolagte torv uden for byens gamle Helligåndskloster fra 1431. Mens det meste er nyt og snorlige langs havnefronten, så har tidens tand gnavet godt og grundigt i bygningerne her. Pladsen er flankeret af de tre serveringssteder Søgaards Bryghus, Café Vi2 og institutionen KlosterTorvet, der kalder sig Aalborgs hyggeligste café. Skinner solen, så gør som de lokale og snup en fadøl ude på pladsen. Historisk interesserede bør også hoppe på en rundvisning i klostret.

Café KlosterTorvet, C.W. Obels Plads 14.

9. Klokken 19: Håbet om en michelinstjerne

Der er åbnet mange gode spisesteder i Aalborg de seneste fem-seks år. Men det er endnu ikke lykkedes at vippe Mortens Kro af pinden som byens bedste restaurant. Ejeren, Morten Kok Nielsen, udtalte for kort tid siden til den lokale presse, at han nu målrettet går efter en michelinstjerne. Niveauet på det 18 år gamle spisested er derefter – en udsøgt, nordjysk madoplevelse venter her.

Menukortet skifter med årstiderne, men tommelfingerreglen er, at der er mange grøntsager og danske råvarer på tallerknerne.

Restaurant Mortens Kro, Mølleå 4.

10. Klokken 22: Urbane cocktails

Ambitionerne er høje på Helmuth, hvor man har ønsket at tilføre Aalborg noget, byen ikke rigtig har haft før: en kombination af et cool madsted og en stilfuld cocktailbar. Navnlig det sidste kan virke tillokkende for dem, der gerne vil smage på Aalborgs natteliv, men som ikke orker Jomfru Ane Gades bulder og bling. Her er en lækker lyssætning, bartenderne er tækkeligt klædt med skjorte og seler, og tankerne bliver sendt i retning af en hotelbar i New York eller Østen.

Natteravne kan evt. søge mod Café Vesterå, der bliver til en smart natklub med dj og gode drinks til tæt på de lyse timer.

Helmuth Bar & Kitchen, Boulevarden 28.

Søndag

11. Klokken 11: Det genåbnede kunstmuseum

Med fare for at fornærme Cobra- og Fluxus-kunstnere, Kurt Trampedach, Tal R og mange andre, er det måske ikke forkert at sige, at det største kunstværk på Aalborgs kunstmuseum er selve museumsbygningen. Finske Alvar Aaltos geniale og i øvrigt eneste bygning på dansk grund genåbnede for få måneder siden efter en længere istandsættelse. Den knitrende hvide marmorfacade er blevet udskiftet, og de elegante, lyse rum løftet endnu mere. Der findes ikke et bedre sted i Aalborg at tilbringe en søndag formiddag end her blandt udsøgt moderne kunst fra ind- og udland.

Kunsten Museum of Modern Art, Kong Christians Allé 50.

12. Klokken 13: Frokost i arkitekturen

Museets transformation har også betydet åbningen af et nyt spisested i underetagen. På Café Aalto er der ambitioner om, at moderne kunst og gastronomi skal gå hånd i hånd. Køkkenchefen er hentet til Aalborg fra michelinrestauranten Frederikshøj i Aarhus, og frokostretterne er elegante anretninger med en fin blanding af fisk, kød og klassikere som f.eks. Caesarsalad. Nogle af bordene har kig til museets skulpturpark – og møblementet er naturligvis fra Alvar Aaltos eget bagkatalog.

Café Aalto, Kong Christians Allé 50.

13. Klokken 15: Se byen fra tårnets top

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det blev bygget i anledning af en stor udstilling i 1933, og bagefter var der ikke råd til at rive det ned.

Aalborgtårnet har prydet byens skyline i flere generationer – og udsigten herfra er formidabel. Tag med den udvendige elevator – den ældste i Danmark – op til panoramacafeen i toppen og få et uforglemmeligt vue over hele Aalborg og byens opland; i klart vejr kan man se langt op i Vendsyssel nord for fjorden. En magisk måde at afslutte besøget i den nordjyske metropol.

Aalborgtårnet, Søndre Skovvej 30.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden