Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Halvor B./Munchmuseet /© Munchmuseet
Foto: Halvor B./Munchmuseet /© Munchmuseet

Topmøde. Edvard Munch og Asger Jorn er to nordiske kunstnere, der især er kendt for deres ekspressive og intense udtryk.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kunstner-duel i Oslo: Oplev danske Jorn og norske Munch i samme udstilling

Den sidste af Munch-museets '+ Munch'-udstillinger kan ses frem til 8. januar.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I snart to år har Munch-museet i Oslo parret stedets huskunstner, den berømte norske ekspressionist Edvard Munch, med en række forskellige kunstnere. Det begyndte med hollandske Vincent Van Gogh og slutter nu med danske Asger Jorn i en udstilling, der kan ses frem til 8. januar 2017.

Udstillingen 'Jorn + Munch' er blevet taget godt imod af de norske anmeldere. Arve Rød fra Dagbladet kalder den en værdig afslutning på rækken af '+ Munch'-udstillinger, mens Kjetil Røed fra Aftenposten beskriver 'Jorn + Munch' som en naturlig og fin afslutning, hvor »vi går til ned til rødderne af, hvad vi ser og ser udover rammerne«.

Anmelderen fra Aftenposten mener desuden, at serien af kunstnertopmøder har været en interessant rejse gennem Edvard Munchs virke med andre kunstnere som lup.

Samme oplevelse har danske Tina Kristensen, der er chefredaktør på magasinet Kunst. Hun siger om hele udstillingsrækken:

»Museer, der er dedikeret en enkelt kunstner, skal hele tiden finde på nye vinkler til at belyse netop deres kunstner. '+ Munch'-udstillingsserien har, synes jeg, budt på gode, nye vinkler på Munchs kunst, så på den front er projektet som helhed vellykket«.

Tina Kristensen mener, at udstillingstypen, hvor man sætter to kunstnere sammen, giver gode muligheder for at nuancere blikket på Edvard Munchs kendte værker. Og det har fungeret godt.

»Det er altid med fare for, at det bliver lidt søgt, når man stiller to kunstnere så direkte over for hinanden, som det har været tilfældet med ’+ Munch’-serien, men man har heldigvis holdt sig i skindet og har ikke klemt hverken Edvard Munch eller de andre kunstnere ind i kasser, de ikke kunne siges at tilhøre«, siger Tina Kristensen.

Udstilling kommer også til Danmark

Den nye udstillingskonstellation med danske Asger Jorn kommer lidt som en overraskelse for chefredaktøren.

»I tilfældet ’Jorn + Munch’ er det ikke umiddelbart to kunstnere, jeg har forbundet med hinanden, så jeg var faktisk overrasket over, at Jorn var den sidste i rækken. Men efter alt at dømme er det også meningen med denne udstilling, at man vil føje nyt til kunsthistorieskrivningen – og der er helt sikkert noget at komme efter også med den sidste udstilling i rækken«.

Udstillingsrækken har fået masser af roser og trukket horder af kunstinteresserede til Munch-museet i Oslo. Den første udstilling med van Gogh var således en af Munch-museets største succeser gennem tiden med 170.000 besøgende.

Munch-museet åbnede i Oslo i 1963 efter Edvard Munch før sin død i 1944 havde testamenteret sine kunstværker til Oslo Kommune. Museet har i mange år haft et stabilt besøgstal på godt 125.000 gæster årligt, men siden 2010 er det tal blevet fordoblet. Det er en af årsagerne til, at museet i 2020 rykker til helt nye lokaler i en museumsbygning i Bjørvika ved siden af Operaen på havnen i Oslo.

Hvis ikke du når at tage til Oslo inden den sidste udstilling lukker ned 8. januar, kan du glæde dig over, at udstillingen 'Jorn + Munch' kommer til Museum Jorn i Silkeborg fra 11. februar til 28. maj 2017.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden