Foto: Alexander Deursen/Alexander Deursen
Temarejser

UNESCO: Galápagos er ikke længere truet

UNESCO vurderer ikke længere, at de frodige øer i Stillehavet er i fare.

Temarejser

Galápagos, som består af 13 større øer og 17 småøer og ligger omkring 1.000 kilometer fra Ecuador, er nu ikke længere at finde på listen over UNESCO's verdensarvssteder, som er truet.

Ifølge den norske avis Verdens Gang vedtog FN-komiteen med 15 stemmer mod 4 at fjerne Galápagos fra listen.

Ø-gruppen, som hører under Ecuador, blev sat på listen i 2007 på grund af belastning fra al for meget fiskeri, større beboelse og mere turisme. Alene turismen er steget med 150 procent i løbet af 15 år.

UNESCO giver blandt andet som begrundelse for sit valg, at Ecuador har gjort betydeligt fremskridt i at bekæmpe problemerne og styrke bevaringen af øerne.

LÆS OGSÅ:

Nyt sted på listen

Galápagos-øernes unikhed og særpræg skyldes især, at de ligger så geografisk isoleret i Stillehavet, at de beboes af mange forskellige dyre- og plantearter, og at de har så lidt menneskelig indflydelse.

Mange forbinder især øerne med to ting; Galápagos betyder skildpadde på spansk, og kæmpeskildpadderne lever på øerne og er en attraktion blandt turister. Derudover kan man ikke sige Galápagos uden også at sige Charles Darwin.

Øerne, der er blevet kaldt "et unikt levende museum og udstillingsvindue for evolutionen", er udgangspunktet for Darwins banebrydende videnskabelige evolutionsteori om arternes oprindelse. Forskeren besøgte øerne i 1835.

Buganda-kongenes gravsted i Uganda blev tilføjet UNESCO's liste over verdensarvssteder, som er i fare.

I marts måned i år ødelagde en omfattende brand hovedbygningen i gravstedet, som indeholder fire royale gravsteder.

LÆS OGSÅ:

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce