Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Poul Husted/Poul Husted
Foto: Poul Husted/Poul Husted

UDGRAVER. At grave efter fund i Egypten er enhver arkæologs store drøm.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Egyptiske arkæologer tager skeen i egen hånd

Egypten gemmer stadig på mange skatte og det er egypterne selv, der finder dem.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Howard Carter må være enhver arkæolog og egyptologs forbillede. Hans opdagelse af Tutankhamons grav i 1922 gav og giver den dag i dag genlyd over den ganske verden, og millioner af turister valfarter til Det Egyptiske Museum i Kairo for at dåne over skattene fra Tutankhamons gravkammer og til Kongernes Dal for at gyse over faraoens mumie.

Howard Carters navn står ikke med hieroglyffer, men med versaler over det hidtil største gravfund i Egypten. Nutidens arkæologer og egyptologer behøver imidlertid ikke fortvivle, for Egyptens undergrund skjuler fortsat masser af skatte fra landets glorværdige fortid. Howard Carter var englænder, men i dag har han masser af dygtige egyptiske arvtagere. Salah ElMasekh Ahmed på 31 år er en af dem og har siden 2005 arbejdet ved Karnak-templet i byen Luxor.

LÆS ARTIKEL »Det vigtigste er at få en grundig uddannelse, selv er jeg uddannet i Egypten og USA. Så skal man elske sit arbejde og sit udgravningssted og være heldig. Det sidste er altafgørende, for man ved aldrig, hvad der ligger under jordoverfladen«, siger Salah ElMasekh Ahmed. »Alle arkæologer er lidt skøre. De arbejder i måske fem år for at finde små ting som potteskår. Arkæologi er en lidenskab, hvor tålmodighed er en dyd og en nødvendighed. Der er megen jalousi og konkurrence. Hver dag selv under ramadanen arbejder jeg på pladsen fra 6.30 til 15.30, hvorefter jeg tager ind til kontoret for at registrere dagens fund indtil klokken 20. Så er det tid at gå på cafe med vennerne, men jeg er i seng klokken 22. Mine forældre er lidt utilfredse med, at jeg endnu ikke har fundet en hustru, men der er ikke tid«, ler Salah ElMasekh Ahmed.

Ærlige arkæologer

Den unge arkæologs chef, Mansour Boraik, som er øverste inspektør for alle udgravninger i Øvre Egypten, tilføjer, at en god arkæolog skal have en god uddannelse, masser af selvtillid og være ærlig: »Når vi graver, forstyrrer vi fortidens grave og vores historiske rigdom fra oldtiden. Derfor skal arkæologerne vide, hvad de har med at gøre. De skal være i stand til at lede et stort hold arbejdere, som ikke ved noget om arkæologi. Selv om de ikke finder store skatte, skal de stadig arbejde forsigtigt og værdsætte og bevare deres fund for eftertiden. At udgrave er langsommeligt og kedsommeligt. Selv om vi ikke finder noget, skal det nedskrives og arkiveres, så andre arkæologer ikke bruger tid på samme sted 5-10 år senere«.

LÆS ARTIKEL »Ærlighed er helt afgørende. Arkæologer må ikke overdrive eller ty til egen fortolkning. Hvis de ikke kan identificere deres fund, må de bare registrere dem. Måske kan eftertiden med nye tekniske hjælpemidler opklare mysteriet«, siger Mansour Boraik, som ellers foretrækker de gamle metoder, fordi moderne maskiner risikerer at ødelægge arven fra fortiden og viser alt for meget, som slet ikke er nyt: »Nogle arkæologer mener, at teknologien kan afsløre alt under overfladen, men jeg tvivler. Under udgravninger kan formationer og revner i klipper lede en dygtig arkæolog på vej. Det er stadig hånden, skeen og børsten, som er de vigtigste redskaber«.Selv om egyptiske arkæologer har taget over efter Howard Carter, er der fortsat over 200 udenlandske hold, som graver i Egyptens fortid. Det ser Mansour Boraik og hans underordnede som positivt.

»Udenlandske arkæologer er et stort plus for os. Vi kan lære meget af dem, og vi har brug for deres erfaringer. Desuden er de gode at diskutere med, så vi får ny inspiration til vort arbejde«, fastslår Salah ElMasekh Ahmed.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden