Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
UDSIGT. Ikke langt fra den slovenske hovedstad Ljubljana finder man den naturskønne sø Bled.
Foto: Mitja Mladkovic/iStockPhoto

UDSIGT. Ikke langt fra den slovenske hovedstad Ljubljana finder man den naturskønne sø Bled.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stik af fra storbyen og tag på naturskønne vandreture

Du behøver ikke vevæge dig langt fra flere af Europas storbyer for at finde skønne naturoplevelser. Her er seks europæiske byer med nærliggende vandreruter.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er rigelig vandring at hente i en storby, men trænger man til lidt natur, behøver man ofte ikke søge langt væk fra centrum.

Her er et udvalg af vandreture tæt på seks europæiske storbyer.

Få udsigt over romernes by

Selv om Rom er kendt for sine syv høje, så glemmer mange besøgende, at storbyen befinder sig i et bakket terræn. Byen i sig selv er ikke hjemsted for de store bjergtinder (byens højeste punkt, Monte Mario, ligger 130 meter over havets overflade), men det kræver ikke den store dagsrejse at tage på vandring i et mindre bjerglandskab.

Det mest nærliggende sted er Monti Lucretili naturpark, der ligger nordøst for Roms centrum og strækker sig over 18.204 hektarer.

Fra byen Palombara Sabina kan man tage på en firetimers vandretur op ad bjerget Monte Gennaro, der befinder sig 1.272 meter over havets overflade og giver et flot panorama ud over det romerske landskab.

Parco Naturale Regionale dei Monti Lucretili Parkens besøgscenter ligger i byen Palombara Sabina, der kan nås med busselskabets Cotrals busruter fra metrostationen Roma Rebibbia.

LÆS ARTIKEL

Kom tæt på den svenske natur

Den svenske hovedstad, Stockholm, ligger ideelt placeret i forhold til ferie i det fri. Både nord og syd for byen går vandreruter af forskellig længde og sværhedsgrad, så både de rutinerede vandrere og nybegynderne kan få lov til at udforske den rige svenske natur.

Én af de mest populære ruter, som båder kommer forbi historiske mindesmærker, skove og søområder, er Sörmlandsleden, der starter i Stockholm og bevæger sig i en cirkel sydvest mod Eskilstuna, Katrineholm og Nyköping, inden den efter knap 100 etaper og diverse afstikkere ender tilbage ved udgangspunktet.

Etaperne er mellem 3 og 20 km lange og kan følges uafhængigt af hinanden, hvis man ikke har mod på at gå alle 1.000 km, som den samlede rute strækker sig over.

Sörmlandsleden Ruten begynder ved Björkhagen metrostation syd for Stockholms centrum. Første etape er 8 km lang og ender ved Skogshyddan, hvorfra der kan tages bus tilbage til byen.

LÆS ARTIKEL

Se Sloveniens slugt

Slovenien er rig på smuk natur, hvad enten man er til kystområder, skove eller bjerge. Er rejsen gået til landets hovedstad, Ljubljana, skal man blot 60 km uden for byen for at finde en af landets mest populære naturoplevelser, Vintgarslugten tæt ved byen Bled.

Den 1.600 meter lange slugt bevæger sig gennem bjerglandskabet og har følgeskab af Radovnafloden, der ved slugtens udmunding transformeres til det 26 meter høje vandfald Sum.

Flere markerede vandrestier er udmålt langs slugten, og besøgende har også mulighed for at komme lidt op i højderne og nyde udsigten ud over det omkringliggende landskab.

Vintgarslugten - Vintargar Gorge Bled kan nås både via busser og tog fra Ljubljana. Fra Bled er der kun 3,5 km hen til slugten, der befinder sig i den lille landsby Gorje. Slugten er åben for besøgende fra slutningen af april til oktober. Entré: voksne 4 euro (30 kroner), børn (6-16 år) 2 euro (15 kroner), børn u. 6 år 0,8 euro (6 kroner).LÆS ARTIKEL

Tag på vandring i Dublins bjerge

Den grønne ø Irland har en frodig natur, og med den rette påklædning er der masser af naturoplevelser at hente i landet, hvad enten man er til flere ugers vandring eller blot til en endagstur ud af byen.

Selv om hovedstaden Dublin har et stort udvalg af parker, kan det godt betale sig at søge lidt længere væk fra centrum og sydpå til Wicklow Mountains Nationalpark, der ligger godt og vel 50 km fra byen. Fra besøgscenteret i Glendalough går ni forskellige markerede ruter af forskellig varighed.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Prøv eksempelvis den bronzefarvede rute, der går forbi Poulanassvandfaldet, gennem en egeskov og op til et udkigspunkt med udsigt over Upper Lake.

Wicklow Mountains National Park Parken og besøgscenteret i Glendalough kan nås med offentlig transport fra Dublin. Busselskaberne St. Kevin’s Bus og Wicklow Way Bus Service har flere ruter dagligt til parken.

LÆS ARTIKEL

Gå fra rede til rede

I 1300-tallet byggede Polens daværende konge Casimir den Store en række slotte langs handelsruten fra Krakow i syd til Czestochowa i nord for at kunne yde de rejsende på ruten beskyttelse.

I dag er kun ruinerne fra de mange bygningsværker tilbage, og ruten benyttes ikke længere af handlende, men derimod af turister med interesse for polsk historie. Ruten er blevet døbt Ørneredestien og strækker sig over 169 km. Undervejs kommer besøgende på ruten forbi de mange slotte og oplever samtidig det polske klippelandskab med dets grotter, kløfter og rige plante- og dyreliv på tæt hold.

Ruten kan tilbagelægges enten til fods, til hest eller på cykel – eller med bus og bil.

Ørneredestien – Szlak Orlich Gniazd Er man til fods eller på cykel, starter ruten i Krakows nordlige bydel. Ruten er markeret hele vejen med en rød vandret linje flankeret af to vandrette hvide linjer. De fleste turistselskaber arrangerer busture, der tager besøgende fra slot til slot hele vejen frem til Czestochowa.


LÆS ARTIKEL

På tur i Portugals populære naturpark

Portugal har intet mindre end 20 officielle naturparker, hvoraf Sintra-Cascais i byen Sintra omkring 25 km nordvest for hovedstaden Lissabon er en af de mest populære. Det skyldes ikke mindst den praktiske beliggenhed tæt på Lissabon, men parkens forskelligartede natur har også en stor indflydelse på populariteten.

Mod vest er der en klippefyldt kyst, mens et bakket, grønt bjerglandskab dominerer mod øst. 15 forskellige markerede ruter går på kryds og tværs gennem parken, så der er mulighed for at vælge lige præcis den rute, der passer til ens formåen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foruden natur gemmer parken også på en række kulturelle historiske seværdigheder, der blandt andet har fået UNESCO til sætte Sintra på verdensarvslisten i kulturlandskabskategorien.

Parque Natural de Sintra-Cascais Parken kan nås med tog fra Lissabon.

Er du til endnu mere aktiv ferie? Så se her:

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden