Nogle oplevelser er større, hvis man ikke deler dem med 15 andre safaribiler.
Foto: Josep Pena Llorens/ Josep Pena Llorens

Nogle oplevelser er større, hvis man ikke deler dem med 15 andre safaribiler.

Temarejser

Safari: Her får du savannen for dig selv

Oplev dyr og natur, uden at 15 andre safaribiler skygger for udsigten. Tre eksperter guider dig til, hvor du skal tage hen i Afrika for at få en hel unik safarioplevelse.

Temarejser

Solen er netop stået op, morgendisen blander sig med den knaldorange himmel og skaber et tåget landskab, der brydes af den orange Afrika-jord. Det pusler i buskadset, og foran dig står pludselig en 3,5 tons stor elefant. Alt står stille, og det føles som om, det kun er elefanten og dig selv i safaribilen, der eksisterer.

Filmen knækker dog, når 12 andre biler med safari-hungrende turister skygger for det imponerende syn.

Sådan er det - sat lidt på spidsen - desværre nogle steder i de meget besøgte afrikanske nationalparker, og en af de forestillinger man har om at køre alene rundt på den enorme savanne, lever ikke altid op til forventningerne.

En safari, hvor dyrene bliver jaget vildt af en masse frådende turister, er et trist syn, fortæller Carsten Mejlgaard Jensen, indehaver af rejsebureauet Livingstone Safari.

"Skrækscenariet er at se en stakkels gepard blive omringet af køretøjer. Det er ikke sjovt for dyret, og da den jager i dagslys, bliver den frataget sin jagtmulighed. Det er respektløst," mener han.

Derfor har vi fundet en række spændende safari destinationer i Afrika, som ikke er turistede, og hvor man får den unikke oplevelse mere eller mindre for sig selv.

LÆS OGSÅ

Jo mere turistet, jo billigere tur

Med safari er det som hovedregel sådan, at de billigste safariture går til de steder, hvor der er flest turister. Tætheden på køretøjerne er størst, guiderne har den dårligste baggrund og tænker mere på drikkepenge end på, at turene også skal leve om 20 år, fortæller Carsten Mejlgaard Jensen.

"Hvis man sammenligner to rejser, og der er en prisforskel på 5.000 kroner, så tænker mange, at det ene sted blot tager mere i pris for deres rejse. Men der er en årsag til det, for de dyrere ture er typisk rykket væk fra de meget turistede områder," siger Carsten Mejlgard Jensen.

Alt afhængigt af turens længde og overnatningsstandard skal man regne med, at en sådan safarirejse koster minimum 20.000 kroner per person og opefter.

Carsten Mejlgaard Jensen forklarer, at der grundlæggende er tre store safarilande i Afrika: Kenya, Tanzania og Botawana. Og vil man undgå turiststrømmen, anbefaler Carsten Mejlgaard Jensen, at man rejser til Botswana, hvor der kommer færre turister. Carsten Mejlgaard Jensen understreger dog, at man også kan få exceptionelt gode oplevelser uden mange andre i Kenya og Tanzania.

Vi har bedt ham samt Henriette Sørensen og Lars Gundersen, indehavere af henholdsvis Blixen Tours og Kipling Travel, om at komme med deres bud på de uopdagede og uspolerede safariområder, hvor man får elefanter og alle de andre dyr og oplevelser for sig selv.

LÆS OGSÅ

Botswana - Carsten Mejlgaard Jensen, Livingstone Safari

Generelt: Botswana er et stort safariland på størrelse med Kenya. Men Kenya har cirka 40 millioner indbyggere, mens Botswana har omkring 1,7 millioner, og de bor primært i den østlige del af landet. Resten er vild natur. Der er ingen indhegninger, som mange andre steder, og det giver dyrene fri vandring. Der ligger ingen store safarilodges, og man bor typisk i små camps eller lodges, der har maksimum 10 værelser, hvor de typisk er seks til otte gange større i Kenya eller Tanzania. I Botswana ligger de langt fra hinanden, og man ser måske et eller to andre andre køretøjer i løbet af en dag. Mange dyrearter er de samme som i Kenya og Tanzania, men de lande har også dyrearter, der ikke findes i Botswana og omvendt. På en safari her ser man eksempelvis løver, elefanter, zebraer, gnuer, flodheste og krokodiller.

Områder: Kalahari-ørkenen er speciel. Her oplever man dyrearter som øreræv, honninggrævling, sjakaler og springbuk. Det regner i Kalahari mellem december og februar måned, og derfor er maj måned et godt tidspunkt at besøge Kalahari, for da er det piblet frem med græs, og det får mange dyr som zebraer, gnuer og antilloper til at søge til sletterne, og mange små blomster springer ud - det er utrolig smukt. Okavango deltaet er helt anderledes og har et specielt rigt dyreliv som leoparder, vilde hunde, geparder og masser af små dyr, som man ikke umiddelbart kender.

Kombiner eventuelt med: Zambia har blændende muligheder, og her får man oplevelsen af at være alene i Afrika. Landet har tre spændende hovedområder, Kafue Nationalpark, Lower Zambezi Nationalpark og South Luangwa Nationalpark. Man kan sagtens plukke et område ud, og Kafue Nationalparks dyr og natur adskiller sig mest fra andre områder. Her er for eksempel andre antilopearter og fugle.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På vej til Sydafrika? Bliv inspireret af vores nye guide

Zimbabwe - Henriette Sørensen, indehaver af rejsebureauet Blixen Tours

Generelt: Jeg vil anbefale Zimbabwe og Mana Pools National Park, der ligger ved Zambesi floden. Turismen i Zimbabwe har været kørt ned, men nu kan man igen få madvarer og brændstof. Mange tænker, det er farligt, men efter min mening er det ikke farligere end andre steder. I den her park tager de kun få turister ind, og udbuddet af overnatning er meget begrænset, og man ser ikke mange andre turister. Jeg var selv på en tur, hvor vi var to gæster og en professionel guide. Vi stillede bilen og gik ud i bushen og kom meget tæt på løver og elefanter. Man kan også komme ud og sejle og opleve krokodiller, flodheste, vilde hunde og elefanter, der bader, og det er muligt at gå dybt ind i skoven og se, hvor de vilde hunde holder til med deres unger. Der var desuden næsten ikke en dag uden elefanter i campen. Man kan sidde og tage et billede af en elefant, der har snablen en meter fra dig, mens den spiser af akacietræerne. Så du kommer ekstremt tæt på dyrene her.

Vær opmærksom på: Det er for den erfarne safarigæst, og jeg vil ikke sende alle og enhver dertil, for man befinder sig langt ude i bushen og skal for eksempel have eget apotek med. Det er meget vildt og rustikt, og ikke alle vil synes, at mobile camps er fantastiske. Normalt sidder du i bil, men det gør du ikke altid hernede. Til gengæld er det den ægte safari oplevelse.

Bedste tid på året: November til cirka maj måned er regntid, så juni til november er bedst.

Kenya og Tanzania - Lars Gundersen, Kipling Travel

Kenya: Kenya er det mest besøgte land i Østafrika, og her er tale om masseturisme. Men landet har stadig unikke og uberørte steder, for eksempel Lake Barino og Lake Bogoria, der ligger nordpå. Man er ikke alene her, men det er tæt på. Det er ikke et "big five" område (Big five består af løve, leopard, elefant, sort næsehorn og bøffel.red), men et gudbenået fugleområde og et godt sted at se leoparder, rørbukke, flodheste og krokodiller.

Tanzania: Mange tror, Tanzania er meget besøgt, og ja, Serengeti-sletten er meget populær, men savannen er samtidig kæmpe stor, og den er et af verdens bedste safariområder. Er man der, mens den store migration sker, er der mange biler, men ikke 25. Områderne Ndutu og Seronera er ubetinget verdensklasse, især mellem juleaften og slutningen af marts, for det er under migrationen. Jeg var i de to områder i marts måned, og vi havde det stort set for os selv.

Sydpå i Tanzania ligger Selous Nationalpark, som er en af Afrikas største. Arealet er samlet set omkring 50.000 kvadratkilometer. Her er alt; Big five, formentlig den største koncentration af storvildt på over en million dyr, gigantiske flokke af bøfler og 80.000 elefanter. Der kan være en del andre turister lige over Selous-floden, men ellers er der ikke mange mennesker. Jeg tror, det skyldes, at nationalparken ligger midt inde i Tanzania, og den er så stor, at den kan virke uoverskuelig. Man lander på en savanne, der er på størrelse med Danmark, og hvor starter man?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bedste tid på året: Det er aldrig dårligt, men mellem december og april sker den store migration med horder af gnuer, zebraer og alskens rovdyr.

Kombiner eventuelt med: Uganda og Queen Elizabeth National Park, som ligger ved grænsen til DR Congo. Her får man klassisk safari med big five, men fordelen er, at der ikke mange er turister. Det skyldes dels, at det er dyrt at komme hertil, dels har navnet Idi Amin klæbet til Uganda, og dels ligger landet midt inde i Afrika, og man kan ikke sådan lige komme til strande, som man kan i Kenya og Tanzania.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce