Højt oppe. En togtur i 4.00 meters højde er en attraktion for mange Tibet-rejsende.
Foto: Color China Foto/AP

Højt oppe. En togtur i 4.00 meters højde er en attraktion for mange Tibet-rejsende.

Temarejser

Ustabilt bjergrige er igen klar til turister

Rejsebureauer med de rigtige kontakter sender gæster af sted til Tibet.

Temarejser

Grænsebommen til Tibet smækkede ned for turister tidligere på året, og det betød, at en del danske rejsende måtte opgive at komme dertil.

Der blev meldt om voldelige sammenstød mellem demonstranter og politi i Lhasa, og det betød, at de kinesiske myndigheder forbød indrejse for f.eks. turister.

LÆS OGSÅ

Nu forekommer situationen mere normal, og et rejsebureau som DaGama Travel har ingen problemer med at få danske rejsende af sted på rundrejse til Tibet:

»Vore Tibetture bliver gennemført som planlagt. Det kommer nok også lidt an på, om man har de rigtige lokale samarbejdspartnere, der kan skaffe de nødvendige indrejsetilladelser. Vi har en rejse, der afgår i morgen (onsdag den 15. august.), og udsigten er også, at det vil fortsætte sådan resten af efteråret«, siger Lisbet Pors, da vi fangede hende forleden på hendes sidste dag som bureauchef for Da Gama Travel, inden hun skiftede til andet job.

DaGama Travel har 5 ture til Tibet her i efteråret, og der er ca. 20 personer med på hver tur.

Holder lidt tilbage

Tidligere på sommeren måtte Horisont Rejser aflyse en tur til Tibet og tilbyder i øvrigt ikke en ny før i foråret 2013. »Tibet fylder kun ganske lidt hos os, og nu har der jo været lukket hen over foråret og sommeren. Det betød, at vi måtte aflyse en rejse, fordi vores gruppe ikke kunne få indrejsetilladelse. Så vi er lidt tilbageholdende, men vi har da Tibet på programmet både forår og efterår i 2013«, siger direktør Peter Frederiksen, Horisont Rejser.

LÆS OGSÅ Albatros har lukket ned for rejser til Tibet for mere end år siden. »Hoteller i området er blevet meget dyre, og efterspørgslen er ikke særlig stor. Og der er denne her usikkerhed med, at så lukker de (Kina, red.), og så åbner de igen. Vi kan ikke leve med de lande, hvor vi ikke ved, om vi kan komme af sted eller ej. Det kan vi ikke byde vore kunder, så vi holder pause med Tibet for øjeblikket«, siger Steen Albrechtsen, pressechef i Albatros Travel, og tilføjer: »Tibet er jo et fantastisk sted, og så snart vi kan se, at der igen kan rejses til Tibet uden at skulle frygte aflysninger, er vi klar igen«. Hvis uroen i Tibet – og for den sags skyld alle andre lande – betyder, at hele rejsen eller betydelige dele af den må aflyses, har kunden krav på at få sine penge retur. Det skyldes ikke godhed fra de enkelte rejsebureauers side – det siger loven om pakkerejser. Det samme siger jurist Mads Mølgaard Braüner, Forbrugerrådet: »Hvis rejsen er solgt på, at det er Tibet, der er hovedindholdet, skal man have alle penge retur, hvis rejsen må opgives«. Aflysningen skal dog være begrundet i f.eks. Udenrigsministeriets rejsevejledning, som kan fraråde ture til området. Det er ikke nok, at man bare mister lysten til at tage af sted.Det danske udenrigsministerium skriver om Tibet i sin rejsevejledning til Kina. Her rådes danske rejsende bl.a. til at »undgå demonstrationer og til at blive inden døre, hvis der skulle opstå uroligheder. Danske rejsende til Tibet bør nøje følge sikkerhedssituationen via deres rejsebureau og medierne«.

Det britiske udenrigsministerium skriver følgende i sin vejledning, der findes under ’China’:

»Rejs ikke til Tibet uden de nødvendige tilladelser. De kinesiske myndigheder begrænser undertiden adgangen til Tibet med kort varsel. Vi er bekendt med, at myndighederne for tiden i alvorlig grad begrænser udlændinges tilladelser til at rejse til Tibet«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce