Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nysgerrighed. Også i sin død tiltrækker Jim Morrison folk. Her er det hans gravsted i Paris.
Foto: JACQUES BRINON/AP

Nysgerrighed. Også i sin død tiltrækker Jim Morrison folk. Her er det hans gravsted i Paris.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Derfor besøger vi de døde på rejsen

Nostalgi, nysgerrighed eller fascination af det uhyggelige? Kirkegårde verden over tiltrækker mange turister - men hvorfor?

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dér ligger hun efter sigende. María Eva Duarte de Perón. Eller bare Evita. På kirkegården La Recoleta Cemetery i Buenos Aires.

Vi står i en mindre kødrand rundt om gravstedet, der er en mindre bygning af sort marmor med mindeplader på. Kigger man ind igennem den metal-ornamenterede glasdør skimter man en kiste. Nogen har sat røde roser op på døren, lige som en enlig rød blomst ligger ved indgangen til gravstedet.

LÆS ARTIKEL

Der er en nærmest andægtig stilhed. Mens jeg står der, slår det mig - hvorfor er vi her egentlig?

Jeg er på byrundtur i Buenos Aires, Argentinas hovedstad, og på den godt tre timer lange fremvisning af byen er kirkegården, og gravstedet, en naturlig del af programmet. Derudover over har jeg ikke nogen speciel relation til Evita.

De fleste har formentlig været forbi et gravsted eller to på rejsen. Besøgt Jim Morrison på Pere Lachaise-kirkegården i Paris, Karl Marx' på Highgate Cemetery i London, Jimi Hendrix på Greenwood Memorial Park i Seattle, Marilyn Monroe i Westwood Village Memorial Park i Los Angeles for blot at nævne nogle få.

Men hvorfor besøger vi kirkegårde på rejsen, og hvad får vi ud af det? Drives vi af god, gammeldags nysgerrighed? Et nostalgisk tilbageblik på én, man så op til? Ifølge eksperterne kan der være mange grunde.

»Der kan være mange motiver for at besøge de steder – ikke kun gravsteder og kirkegårde, men også steder som Utøya og Ground Zero. Nogle leder efter noget, der er autentisk. Og man kan ikke betvivle, at et gravsted er ægte. Andre kommer af ren og skær nysgerrighed og vil snuse til, hvad det er for noget. Atter andre peger på fascinationen af det nostalgiske. Det er ikke så meget gældende på et sted som Ground Zero, som på store kirkegårde«, fortæller Jenny Holm Hviid, videnskabelig assistent på Aalborg Universitets Institut for Kultur og Globale Studier.

LÆS ARTIKEL

Jenny Holm Hviid tilføjer, at andre forskere har peget på, at det kan skyldes en morbid interesse i at opleve andres ulykke og død, fascinationen af det uhyggelige, eller at det kan give dannelse og viden, ligesom det kan give et anderledes indblik i en bys historie.

Ægte og ikke Disney-agtigt
Hvis Jenny Holm Hviid selv skal pege på årsagen til de flestes besøg på kirkegårde, tror hun, det er ret ligetil:

»Jeg tror, det handler om nysgerrighed. At få en snas af berømthed og historiens vingesus. Man kan sige, man har været der. Det giver både en personlig tilfredsstillelse, men også mulighed for at sige til andre, at vi har været der, hvor tingene er ægte - at vi ikke kun tager til Disneyland, når vi rejser«.

LÆS ARTIKEL

Anders Sørensen, turismeforsker og antropolog og indehaver af vidensbureauet Tourismlab er enig i, at motiverne til at besøge gravstene og kirkegårde kan have forskellig dybde.

»Nogle, der besøger Evitas gravsted, har turistens nysgerrige blik og kun en svag indsigt i hendes liv og verden. De ser på stenen og graven, men ikke så meget det, den står for. Andre kommer ikke for at se graven - de kommer for det, som den står for«.

Pilgrimsrejse til Marx' gravsted
Ifølge Anders Sørensen er det for nogen rejsende en slags pilgrimsferie - uden det religiøse element - at besøge Karl Marx' gravsted i London eller Attaturks gravsted i Ankara.

»De græder måske, når de ser stedet. Andre har en mindre dyb forankret årsag til at se stedet, men man skal Ikke gøre grin med den ikke-dybe nysgerrighed«, understreger Anders Sørensen.

LÆS ARTIKEL

Og nysgerrigheden kan forstærke sig selv. Nogle vil se et gravsted, fordi andre gør det, og så bliver det interessant i sig selv, siger Anders Sørensen.

»Der kan være et element af kædereaktion. En del af motivet for et besøg på Jim Morrisons gravsted kan være for at se, hvilke ting andre efterlader«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På Andy Warhols grav i Pittsburgh finder man af og til Campbells suppedåser, på Jimi Hendrix' lægger folk plektere, mens fans overhælder Jim Morrisons grav med whisky. Morrisons gravsten er desuden flere gange blevet stjålet.

Ifølge Jenny Holm Hviid fra Aalborg Universitet er besøg på kirkegårde og gravsteder en del af turisme-området, der hedder dark tourism. Det er et nyere forskningsfelt, og selv om vi turister har inkluderet et besøg hos de døde på vores rejse gennem formentlig rigtig mange år, vidner det, at det nu er blevet til et forskningsfelt, om, at det interesserer flere og flere rejsende.

Men selve tiltrækningen af de dødes sidste hvilesteder har formentlig eksisteret i mange år:

»Nogle eksperter peger på, at tendensen til at opsøge de steder startede, da Titanic sank. Andre siger, det er et fænomen fra middelalderen, hvor man ville se martyrernes grave. Andre siger, det altid har eksisteret«, siger Jenny Holm Hviid.

Se på næste side 10 interessante kirkegårde rundt om i verden.

ARTIKLEN FORTSÆTTER HER

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden