Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Uspoleret. Con Dao-øgruppens beboere er endnu ikke helt vant til turister.
Foto: Lars Roest-Madsen

Uspoleret. Con Dao-øgruppens beboere er endnu ikke helt vant til turister.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oplev fængselsøen, der blev til et paradis for rejsende

På Con Dao får du et fredet, men vildt stykke Vietnam helt for dig selv.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Få meter inde på So Ray-plantagens vandresti i den tropiske regnskov har den stillestående fugtige luft og lugten af våd muld og visne blade taget over.

Skoven lukker med det samme lyde fra resten af den vietnamesiske øgruppe Con Dao ude og erstatter dem med sit helt eget lydtapet, som forstærkes og fortættes, som vi bevæger os længere ind i vildnissets fugtige verden.

Alene på skovstien er vi på første parket i regnskovens grønne koncertsal, hvor forunderlige fuglekald og insekters insisterende summen pludselig afbrydes af grene, der knækker, og et glimt af en abe følges af lyden af hvislende blade, når den suser videre i trætoppene.

LÆS OGSÅ

Turengårtil.dk har taget flugten fra forurenede og hektiske Ho Chi Minh By, Vietnams økonomiske kraftcenter, hvor trafikken og byggekranerne aldrig står stille, til Con Dao. Blot 230 kilometer og 45 minutter med fly adskiller millionbyen fra øgruppen, hvor man i stedet for betonjungle finder store områder med fredet og uberørt regnskov.

Turismen på Con Dao er stadig kun i sin vorden, for det er først i de seneste par år, at der er etableret flyruter med daglige afgange fra Ho Chi Minh By og Hanoi. Her findes derfor et stykke Vietnam, hvor livet leves lidt langsommere, hvor trafikken er minimal, og hvor der stadig kommer så få turister, at lokalbefolkningen sender måbende blikke, når de får øje på dig i bybilledet.I modsætning til større byer i Vietnam kan vi som turister gå uforstyrret omkring uden konstant at blive mødt med tilråb fra gadesælgere og overivrige motobike-chauffører. Det er rart at kunne lette på skuldrene og slappe af, vel vidende at prisen for den friske frugt, man køber på markedet, virkelig er prisen. Her er et salg et salg – ikke en benhård forhandling.

LÆS OGSÅ

Blandt aber og havskildpadder
Hele øgruppen er nationalpark og består af 14 småøer, hvis omkringliggende vande er fredede marineparker, som gemmer på Vietnams fineste koralrev og er hjemsted for truede dyrearter. For eksempel kan man være heldig at møde en havskildpadde, som kommer på land for at lægge æg.

Con Daos store skovområder har været fredede siden midten af 1980’erne, og her er adskillige planter og dyr, som man kun finder her. Blandt andet den langhalede makak-abe, som efter sigende gemmer sig i rigt antal ved en gammel fransk plantageejendom en lille times let vandring gennem regnskoven og op i bjergene.At dømme efter de produkter, der sælges på det lokale marked, har Con Dao også en pæn koncentration af slanger. De fås i både tørret, pulveriseret og flydende form, behørigt marineret i lokal brændevin. Så vi kigger os godt for, når vi træder i skovbunden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og farer sammen, når vi pludselig hører en raslen i bladene og får et glimt af en glat, sølvglinsende skabning, som skynder sig væk. Det viser sig dog altid at være flotte, men harmløse øgler på en fods længde.

Et vildnis under vandet
Aberne hører og ser vi kun i glimt, mens vi arbejder os vej gennem So Ray-plantagen på Con Daos hovedø, Con Son. Selv om skyerne i løbet af eftermiddagen trækker sig sammen, er det alligevel muligt at nyde udsigten fra plantagen, hvorfra vi kan se ud over Con Son og de omkringliggende øer.

Fra den forladte plantage fortsætter vi nu dybere ind i regnskoven, og nu går det nedad. Terrænet er glat og sine steder stejlt, og vi må forcere flere væltede træer, som spærrer vandrestien.Efter en god times vandring kommer vi ad stien til Ong Dung Beach. Den øde strand ser ved første øjekast ikke ud af meget med sine klipper og hvide perlesten. Men da vi kommer tættere på, finder vi ud af, at perlestenene i virkeligheden er forstenede koraller, som udgør hele stranden. På Ong Dung Beach findes skønheden nemlig først og fremmest under vandet.Vi tager snorkelmasken på og svømmer omkring 200 meter ud i vandet – og får den fulde belønning for vores vandring i regnskoven. Under vandet åbenbarer sig nemlig noget af det fineste koralrev, Vietnam har at byde på, hvor store stimer af skrigende gule og lilla småfisk og koralfisk piler mellem vajende havplanter. Da dykning på Con Dao er dobbelt så dyrt som ved byerne langs Vietnams kyst, er en snorkeltur her på stranden en helt fin erstatning.

Åndernes ø

På hele vandreturen har vi ikke mødt et eneste menneske. Men som vi sidder og puster ud efter snorkelturen i det varme og meget klare vand, dukker to skikkelser pludselig op på koralstranden. Huang, som har taget sin 6-årige søn med på vandretur i skoven, arbejder til daglig i sin souvenirbutik i Ho Chi Minh By. Det er lavsæson, så han har tid til at tage sin kone og to børn med på ferie. Huang mener at have en god forklaring på, hvorfor der stadig er så få turister på øen. »Det er ånderne. Mange vietnamesere er meget overtroiske, og de bryder sig ikke om at holde ferie et sted, hvor der er så mange ånder, som ikke har fået fred«, mener Huang, som dog ikke selv bekymrer sig om ånderne fra de omkring 20.000 indsatte, som menes at have mistet livet på øen gennem årene.Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ Paradiset gemmer nemlig på en grum historisk bagside. Con Dao var tidligere hjemsted for et fængselskompleks opført i sidste halvdel af 1800-tallet af franske koloniherrer og brugt til at internere vietnamesiske politiske fanger. Mange tusinde døde under de barske forhold og af det udmarvende strafarbejde, som de blev pålagt at udføre. Så hvem ved? Måske er det alligevel rastløse sjæle, som hyler i kor med vinden, når mørket lægger sig over Con Dao. Men det er okay, hvis resultatet er et sjældent stykke uspoleret Vietnam, hvis herligheder man har stort set for sig selv.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden