Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PR
Foto: PR

Skabsitaliener. Rolf Sørensen har boet 26 år i Toscana, hvor der næppe er det stykke asfalt, der ikke har mødt hans cykelhjul.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rolf Sørensen: Her er mine italienske yndlingsruter

Efter 26 år i Italien kender Rolf Sørensen de italienske landeveje indgående. Få eks-cykelrytterens insidertips til de bedste cykeloplevelser i hans 'hjemegn'.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Garda-søen har smukke, smukke cykelruter. Og så er der Napoli. Amalfi-kysten. Og Sorrento, der måske er det smukkeste sted i hele verden med citronplantager, og hvor de laver verdens bedste pasta«.

Spørg Rolf Sørensen om, hvor man skal tage hen, hvis man har cyklen med på ferien i Italien, og det vælter ud af eks-cykelrytteren og kommentatoren med insider-råd, staldtips og anekdoter.

Rolf Sørensen har selv boet 26 år i Toscana, hvor der næppe er det stykke asfalt, der ikke har mødt hans cykelhjul - og de ruter vender vi tilbage til - men Danmarks mest vindende cykelrytter er også fuld af begejstring, når han kommer i tanke om alle de andre italienske cykelsteder.

»Området og naturen omkring Napoli er skønt. Men byen Napoli er Europas Rio de Janeiro. Vildskab, fattigdom og rigdom«, lyder det eksempelvis om storbyen i det sydlige Italien.

Rolf Sørensen er som regel i Italien fem til seks gange om året. Cykler tager han ikke med. Dem står hans gamle konkurrent og ven, Michele Bartoli, klar med.

»Jeg cykler altid, når jeg er i Italien«, siger Rolf Sørensen.

Og hvor er det så han gerne kører hen, hvis han får chancen?

Her følger Rolf Sørensens bud på nogle af de mest oplagte cykelruter i hans elskede Toscana og omegn.

1. Den kuperede ø

Øen Elba Isola ligger 20 kilometer fra kystbyen Piombino, og er den tredjestørste ø i Italien efter Sicilien og Sardinien. Øen ligger også kun 50 kilometer fra den franske middelhavsø Korsika.

»Der har vi ofte taget til. Elba Isola er meget mere tilbagelænet end tilværelsen på fastlandet. Lidt som Tisvildeleje i Nordsjælland. Naturmæssigt er det Toscana, men bare på en ø. Den er smuk og meget kuperet. Der er intet fladt«.

»Og så er der strande, så familien kan holde ferie samtidig med, at du cykler«.

2. Igennem marmorbrud med udsigt til vandet

»Et af de steder, der er nummer et i min bog, og som jeg kender bedst, er byen Lido di Camaiore, hvor man kan bo på badehotellet Hotel Caesar. Det er en typisk italiensk badeby lige ud til vandet«.

»Men lige i baggrunden, fem kilometer bag ved vandet, ligger Marmorbjergene. Der er ruter, der er fantastiske, fordi du kører igennem marmorbrudene med udsigt ud over vandet samtidigt. Der er så mange gode ruter i det her område, at du kan køre en ny hver dag i en hel måned«.

»Og så er der restauranterne. I min verden er det her, du finder verdens bedste fiskerestauranter. Min egen yndlingsrestaurant er Lorenzo«.

3. Stigninger man bare skal prøve

11,2 kilometer med en gennemsnitlig stigningsprocent på 7,8. Monte Serra-stigningen, der begynder i Calci og ligger i Appenninerne, er ifølge Rolf Sørensen et must for alle cykelryttere

»Man bør bare prøve Monte Serra. Der findes ikke en pro-cykelrytter, der ikke har kørt den. 80 procent af cykelrytterne bor her. Det er bare så stort cykelmæssigt. Man cykler i de bjerge, der ligger i forgrunden til Pisa. Og det er fantastiske stigninger«.

Hvis man vil bo et anderledes, men meget cykelnørdet sted, har Rolf Sørensen et godt tip.

»Andrea Tafi, der er en af mine gode venner (og også eks-cykelrytter, red.) har et agriturismo, der hedder Il Borghetto. Alle værelserne er opkaldt efter hans sejre. Det er meget intimt og fantastisk lækkert«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

4. Gennem vin- og olivenmarker

Ifølge Rolf Sørensen er det kendte Chianti-område oplagt for cykelfolk. Særligt alle de små byer, der hedder noget med 'Chianti' i nærheden af Siena. Han anbefaler Gaiole In Chianti som udgangspunkt.

»Det er helt specielle cykeloplevelser, der går igennem vin- og olivenmarker. Der er ingen trafik overhovedet. Alle de store vinhuse ligger meget tæt på. Og det er god vin – det kan jeg godt love dig. Kig på kortet og bare kør ud. Det er lige meget hvor. indimellem vil du støde på nogle grusveje, der er klassificeret som bevaringsværdige - det er bare en del af terrænet. Dem skal man ikke lade sig afskrække af«.

»Hvis man vil bo et utroligt sted, så er Badia a Coltibuono - et gammelt kloster - en anbefaling. Det er en grevinde, der har det. De har madlavningskurser, hvor der bliver lavet fantastisk mad. Og det er ikke vanvittigt dyrt. I den lille by Castello di Spaltenna kan du bo på et slot med en kirke. Det er også ret fantastisk«.

5. Rolfs egen by

Sidst, men ikke mindst, er der Rolf Sørensen 'egen' by. Montecatini Terme.

»Der er 400 hoteller. Du vælger bare. Byen ligger for foden af Appenninerne, så det er bare med at komme ud. Der findes også en lille gammel bydel, Montecatini Alto, længere oppe i terrænet. Her er der spisesteder og caféer på en gammel plads. Det skal man besøge. Min stamrestaurant. Restaurant de Juisti eller De Barda. Ungerne kan lege udenfor på pladsen, mens du spiser god toskansk mad, der koster ingenting«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden