Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Eurail/Eurail
Foto: Eurail/Eurail

Togrejse. Med toget som rejsemakker kan man selv skræddersy sin ferie.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Top 5: Ekspertens guide til Europas bedste togruter

Trods billige flybilletter er togrejser fortsat populære. Vi guider til fem fantastiske oplevelser med tog.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Engang bumlede man af sted med toget til destination 'badeferie' eller på kryds og tværs af Europa for at opleve de forskellige lande og byer. Det var inden, flytrafikken for alvor blev udbredt, og man kunne få flybilletter til priser, der kunne overmatche købet af et par jeans på tilbud.

I dag ser tingene noget anderledes ud. Vi rejser og tager flyet til vores feriesteder som aldrig før. Men ikke desto mindre holder danskerne fast i ferieformen, hvor transporten ikke handler om at komme fra a til b, men hvor turen er en del af rejsen i sig selv.

Også på europæisk plan er InterRail populært. Ifølge Eurail, der står for at markedsføre InterRail-passene, blev der i 2010 solgt 244.000 InterRail-pas. Det er en stigning på 6,2 procent i forhold til 2009. Herhjemme blev der solgt 9.849 pas i 2009, mens tallet faldet en smule og var på 7.969 i 2010.

LÆS OGSÅ

Til næste år har systemet med InterRail pas eksisteret i 40 år, men hvorfor er det stadig populært at rejse med tog? Tom Nørgaard, der er redaktionschef på Politikens Turen Går Til-rejsebøger, sammenligner InterRail med vinylpladen - den overgiver sig ikke. Og han mener, at rejsemåden i dag er blevet vigtigere:

»Mange folk har efterhånden været overalt. Det er ikke længere noget særligt at have været i Thailand eller USA for slet ikke at tale om Paris og London. Derfor bliver selve måden, vi rejser på, også vigtigere«, siger Tom Nørgaard.

Han tilføjer, at man med et InterRail-pas i hånden kan rejse til nogle destinationer, man måske ikke umiddelbart havde forestillet sig, man ville tage til.

Vi vil selv vælge ruten
Turismeforsker og akademisk assistent på Institut for Kultur og Globale Studier på Campus Ballerup, Martin Trandberg Jensen, er enig.

Han mener, at i dag, hvor de fleste hjørner af verden er dokumenterede og kommercialiserede, er destinationen i mindre grad selve oplevelsen af en rejse. Det er derimod rejseformen, og derfor vil vi i dag selv skræddersy vores rejse:

»Vi vil selv skabe vores ferie, og vi vil selv vælge ruten. På det punkt passer InterRail-fænomenet som fod i hose. Turisten vælger selv, om han eller hun vil rejse mod Øst eller Vest ved München Hauptbahnhof«.

Martin Trandberg Jensen peger på en anden faktor for InterRails popularitet, nemlig at der i dag er flere ældre blandt de tog-rejsende. Samtidig er rejseudbydere blevet bedre til at sælge rejser, som er målrettet den gruppe.

Turismeforskeren mener desuden, at nutidens forældre kan genopleve et nostalgisk minde ved at pakke tasken på ny og tage på InterRail, og unge kan gå i deres forældres spor - eller snarere søge dét som deres forældre selv søgte, da de var på den alder: nemlig det spændende og alternative ferieeventyr.

Og så er der ifølge Tom Nørgaard fra Politikens rejsebogsforlag en række helt konkrete fordele ved at droppe fly og bil og i stedet satse på toget:

»Tog er en af de nemmeste og mest komfortable måder at rejse på. Man kan bevæge sig og strække benene undervejs og gå rundt, tale med folk og tage billeder og skyde videofilm. Og så rummer togrejsen mulighed for at opleve fantastiske landskaber undervejs. Ingen andre former for transport bringer nemlig den rejsende så tæt på naturen som rejsen på skinner og to hjul«, mener Tom Nørgaard.

Og så skal man heller ikke glemme, at toget også er en af de mest miljøvenlige rejseformer.

Klik her for at læse Tom Nørgaards fem favoritruter

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden