Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kamæleoner. De danske turister er kamelæoner, når der rejser. De besøger alt fra Alperne til badeferier.Illustration: Anne-Marie Steen Petersen

Kamæleoner. De danske turister er kamelæoner, når der rejser. De besøger alt fra Alperne til badeferier.Illustration: Anne-Marie Steen Petersen

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske rejsende opfører sig som kamæleoner

Det ene øjeblik er vi på vandreferie, det næste nyder vi solen eller shopper i Berlin.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som turister er vi som kamæleoner og ikke til at rubricere.

I den ene ferie gennemfører vi en hård omgang alpintrekking sammen med børnene. I den næste ligger vi på stranden og laver absolut ingenting. I den tredje ferie rejser vi sammen med farfar på generationsferie, og så er der lige tid til en storbyweekend i Berlin.

Szilvia Gyimóthy er lektor ved Aalborg Universitet og forsker i turisme, og hun fortæller, at hun selv er en kamæleonturist:

»Vi har også slæbt vores to børn rundt i stejle bjerge og på en senere ferie slappet af i solen. Selv om danskerne er et homogent folkefærd, er det svært at generalisere, men mange bruger ferien til at være sammen med familie og gamle venner, og så betyder det ikke så meget, om man rejser mod solen eller tager på skiferie«.

LÆS OGSÅ

Gyimóthy peger på en række tendenser som eksempelvis unge, der gerne vil gøre en forskel og tager ud som volontører med et humanistisk sigte. De er følsomme over for den voksende ulighed i verden og vil gerne bidrage til at gøre den bedre.

Lejlighedsbytte i fremmarch
Arbejde og ferie kombineres også under begrebet bleisure, som er en sammentrækning af det engelske business og leisure. Folk på tjenesterejse, især unge, slutter tit med to-tre dages ferie på destinationen ofte sammen med partneren.

»Et andet nyt fænomen fra USA er Pank – Professional Aunt No Kids. Det er karrierekvinder, som har valgt børn fra, men når de kommer lidt op i alderen, bruger de deres fritid på at rejse med niecer og nevøer. Det er en voksende trend«, siger Szilvia Gyimóthy.

Hun tilføjer, at karriereonkler så må kaldes for Punk eller Professional Uncle No Kids.Centerleder og turismeforsker på Copenhagen Business School, Lise Lyck, fortæller om en række trends, som bliver mere og mere populære, når det gælder måden, hvorpå vi rejser.

»Lejlighedsbytte er i stærk fremmarch. Folk fremhæver det, fordi de kan rejse sammen med venner og kan have børnene med og ikke er afhængige af et hotelværelse. De får en ekstra oplevelse, fordi de bor i et privat hjem og som regel centralt, og så er det billigt. Når folk hører det positivt omtalt, stiger interessen«.

Krydstogter har også øget deres markedsandel blandt danskerne. Fordelen er, at man ikke skal skifte hotel og pakke ned og ud, selv om man lægger til ved forskellige destinationer. Et ekstra plus er, at der er mange adspredelser om bord undervejs. Desuden er økonomien til at overskue akkurat som i all inclusive.Danskerne er måske blevet børneallergiske, for en tredje ferieform, som får flere og flere tilhængere, er voksenferie. Altså hoteller, hvor børn eksempelvis under 16 år ikke har adgang. Parrene, for det er især par, søger ro og fred, og det kan sagtens være unge mennesker, som vil nyde hinanden uden børneskrål.

Selvudviklingsferier tales der meget om, siger Lyck, men når hun så spørger folk, om de selv har prøvet det, er svaret som regel nej.

Tre revolutioner inden for turismen
Derimod har pilgrimsvandringer som Caminoen stor succes, både fordi der er tale om fysiske anstrengelser og oplevelser, og så har man tid til at tænke og opdage andre sider af sig selv. Lyck tror, at højskoleophold både herhjemme og i udlandet også vil stige, fordi der er et element af selvudfoldelse i det, men hun har ikke set tal for fænomenet.

For år tilbage ville forældre også have, at deres børn skulle lære Danmark at kende, men der er ikke megen vækst i Danmarksferier, siger Lyck, og »unge mennesker ved knap nok, hvor byer i Midtjylland ligger«.

Festivaler er dog en populær form for korttidsferie, og så er det lige meget, om det hedder Langeland eller Roskilde.

Antropolog og turismeekspert ved videnscentret TourismLab Anders Sørensen fremhæver tre revolutioner inden for turismen, som har haft afgørende indflydelse på, hvordan vi rejser, og hvor vi rejser hen, når vi tager af sted på ferie.

»Den første store revolution kom i slutningen af 1950’erne, da Spies og Tjæreborg introducerede pakkerejsen og demokratiserede turismen. Nogle kalder det hånligt for masseturisme, men i mine øjne blev turismen tilgængelig for alle«, siger Sørensen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi planlægger selv ferien

Internettet var den næste store revolution, som gav helt nye distributionsmuligheder. Kun få går på et rejsebureau for at købe en flybillet eller henvender sig til en rejsekonsulent for at høre, hvad man skal se i Tyskland.

Vi tilrettelægger ferien mere og mere individuelt, men ifølge Sørensen er der tale om »masseindividualisering«, hvor vi stadig gør det samme, men bare vælger selv på nettet. Vi booker selv billetten til og hotellet i Rom, hvor vi så møder naboen.

LÆS OGSÅ Den tredje revolution, som forandrede vort rejsemønster, var liberaliseringen af luftfarten i 1970’ernes USA og senere lavprisflyselskabernes indtog. Flybilletter har aldrig været billigere end nu. »Den dyreste billet, jeg har købt, var for 25 år siden. I dag er der næsten ikke det sted på kloden, som man ikke kan nå for 15.000-18.000 kroner«, siger Anders Sørensen.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden