Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MUKHTAR KHAN/AP
Foto: MUKHTAR KHAN/AP

Attraktion. Indiske børnehjem får indimellem besøg udefra. Det kan være udenlandske turister eller - som her - Bollywood-skuespillerinden Sushmita Sen

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske turister tager på børnehjems-safari

»Usmageligt og uetisk«, lyder det fra Børns Vilkår om rejsetendens.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fotografering og fri leg med forældreløse børn i fattige lande er blevet stadig mere populært blandt danskere, der ønsker at krydre den eksotiske solferie med lokale og sociale oplevelser. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Derfor fletter flere rejsebureauer i dag besøg på børnehjem ind i programmet for luksusferier og rundrejser i lande som Indien, Burma, Thailand og Cambodja.

I bureauernes rejsebeskrivelser kan man læse, hvordan de rejsende danskere »skal forberede sig på en hjertevarm oplevelse«, hvor »et par timer med leg og opmærksomhed vil blive taget imod med kyshånd«.

Et uforpligtende ferieophold i fattige børns virkelighed er imidlertid både usmageligt og uetisk, lyder det fra børneorganisationer, der vil have bureauerne til at indstille børnehjemsturismen øjeblikkeligt.

»Det kan kun gå for langsomt. Man skal jo bare forestille sig det omvendte billede, hvor udenlandske turister tager på guidede ture gennem Jylland og besøger institutioner for udsatte børn, for at se, hvor absurd det er. Der er jo ingen forskel på sådan en udflugt til et børnehjem og en til zoologisk have. Det er dybt usmageligt og uetisk«, siger formand i Børns Vilkår Peter Albæk.

Han bakkes op af børnepsykolog i Red Barnet Anne-Sophie Dybdal, der forklarer, at en tæt trafik af turister ind og ud af i forvejen udsatte børns hverdag er skadelig og uacceptabel.

»Det siger jo sig selv, at det her ikke er for børnenes skyld. De skal affinde sig med at blive kigget på og rørt ved af fuldstændigt fremmede mennesker. De bliver tingsliggjort og oplever, at de er til for, at andre kan lege med dem og måske se dem optræde. Det er meget alvorligt for de børn og helt uacceptabelt«, siger Anne-Sophie Dybdal og tilføjer, at Red Barnet nu vil rette henvendelse til rejsebureauerne for at få dem til genoverveje børnehjemsudflugterne.

Rejsebureauerne, der blandt andet tæller Albatros Travel, Karavanerejser, Stjernegaard Rejser og MarcoPolo, arrangerer ture til børnehjem, der ofte drives udelukkende for frivillige midler. Flere finder kritikken fra børneorganisationerne arrogant.

»Jeg synes, de fratager de lokale både kritisk sans og ret til selv at tage stilling. Turisterne inviteres indenfor, fordi de med donationer og øget opmærksomhed er med til at sikre fattige børn rent vand, skolegang, tøj og tag over hovedet. Besøgene foregår på en meget værdig og respektfuld måde og er en god oplevelse – også for børnene«, siger medejer af Karavanerejser Rikke Former.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden