Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Velbekomme. Familien Watanuki har sat sig til bords sammen med danske Julie og Frank Rasmussen. I anledning af besøget er der lidt flere retter på bordet end normalt.
Foto: Asger Røjle

Velbekomme. Familien Watanuki har sat sig til bords sammen med danske Julie og Frank Rasmussen. I anledning af besøget er der lidt flere retter på bordet end normalt.

Temarejser

Familien Watanuki inviterer turister på et hjemmelavet måltid

Ildsjæle vil bringe udenlandske turister på besøg ved japanske middagsborde. Dansk par har prøvet det.

Temarejser

Der sidder to mænd over for hinanden ved et lavt bord i et privat hjem i en Tokyo-forstad. De folder papirtraner og papirhjelme og hygger sig gevaldigt.

Japanske Masao Watanuki er cirka en generation ældre end danske Frank Skov Rasmussen. Når den ældre japaners kone ikke er der til at oversætte til engelsk, har de ikke ret meget fælles sprog. Men alligevel lykkes det ham at føre sin unge danske gæst et stykke vej ind i den japanske origamikunsts forunderlige verden.

Normalt ville de to mænd aldrig have mødt hinanden. Normalt ville Frank og hans kæreste på deres Japan-rejse ikke have haft mulighed for at opleve et japansk hjem indefra. Og normalt ville familien Watanuki aldrig få besøg af udlændinge i deres hus i forstaden Naka-Urawa, hvor de har boet i 30 år.

Det utraditionelle møde ved det lave bord er et resultat af, at de to familier er blevet parret af det internationale nonprofitselskab Nagomi Visit.

Tanken bag Nagomi Visit er, at turister fra hele verden skal have mulighed for at komme hjem til japanske familier og deltage i et dagligdags hjemmelavet måltid. Missionen er at »fremme kulturel forståelse gennem hjemmelavet mad«, hedder det på selskabets webside.

Rieko Watanuki er konversationslærer i engelsk ved den lokale folkeskole. Hun fandt en omtale af Nagomo Visit i sin avis ved nytårstide og meldte sig straks. Det er hendes nye hobby, fortæller hun, og hun har allerede haft besøg fra Canada, Spanien og USA. Da hun og hendes mand henter Frank og Julie på den lokale togstation, er det fjerde gang, de modtager Nagomi-gæster.

Julie Honnens de Lichtenberg fandt en bannerreklame for Nagomi Visit, da hun i sidste måned søgte på forskellige Japan-sider på internettet. Hun og Frank havde endelig fået mulighed for at virkeliggøre deres drøm om en Japan-rejse.

Det unge danske par har haft gode erfaringer med at besøge private hjem på tidligere rejser i andre lande, og da hun så, at foretagendet blev anmeldt overmåde positivt på nettet af tidligere gæster, udfyldte hun en formular og ansøgte om en Nagomi-visit i Tokyo. »Det var virkelig nemt at gå til«, fortæller hun.

Rundtur i nabolaget

Efter mødet på togstationen viser det japanske par lidt rundt i deres kvarter. De tager deres danske gæster med i det lokale Seiyu-supermarked, der har åbent hele døgnet og har et helt overdådigt udbud af friske dagligvarer. Japan satte 1. april momsen op fra 5 til 8 procent, og de er højlydt forbløffede, da de får at vide, at man i Danmark kan leve med en moms på 25 procent uden at brokke sig synderligt over det.

Hjemme hos familien Watanuki viser Rieko Watanuki rundt i den lillebitte have, hvor hun ikke desto mindre har fået flere bonsaitræer til at leve i små urtepotter, og hvor hun i sin tid fandt plads til en sandkasse til børnene, dengang de var små. Frank og Julie lærer, at bonsai ikke er en særlig træart, men en måde at beskære træerne på, og de får virkelig syn for sagn om, hvordan mange japanske familier udnytter hver eneste kvadratmeter, de har til rådighed, så effektivt som muligt.

Rieko Watanuki gør også noget, som ikke alle japanske husmødre ville være særlig stolte ved. Hun tager sine danske gæster på rundvisning i hele huset – og må undervejs konstatere, at den 23-årige datter, Hanae, ikke har ryddet helt så omhyggeligt op, som hun vist havde lovet at gøre.

Begge parter har forberedt sig grundigt på at gøre mødet til en succes. Familien Watanuki disker op med salte snacks og søde kager, og hr. Watanuki viser Frank, der til hverdag arbejder i en trælasthandel, hvordan man bruger en soroban, en japansk kugleramme.

Julie og Frank har lakrids og andre danske gaver med – kun fru Watanuki er særlig vild med lakridsen – og de viser billeder på den medbragte tablet af det lille hus i Greve, som de for nylig har købt.

»Åh, jeres have er så stor«, udbryder værtinden med en vis misundelse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Skal skabe venskab

Nagomi Visit er grundlagt af den driftige unge kvinde Megumi Kusunoki, der fik ideen under sit første besøg i Danmark for fem år siden.

»Jeg blev inviteret hjem til middag hos en lokal familie. Alt, hvad jeg så, var nyt, og det lærte mig en hel masse om danskerne. Det var en fantastisk oplevelse at få som turist. Derfor besluttede jeg at grundlægge Nagomi Visit for at give samme oplevelse til turister, som kommer til Japan«, fortæller Megumi Kusunoki, der i dag bor i Danmark.

Hun har opbygget selskabet sammen med en veninde hjemme i Japan. De understreger, at det er meget vigtigt, at alting foregår ud fra et nonprofitprincip.

Prisen for hver gæst og honoraret for hver vært er helt fast for hvert besøg. Det er ikke meningen, at nogen af parterne skal begynde at forhandle om prisen, og at der skal gå forretning i det.

»Det handler om at skabe venskaber, ikke forretningstransaktioner«, siger Megumi Kusunoki.

Siden etableringen i 2011 har der været 810 gæster fra ikke mindre end 40 forskellige lande på Nagomi-besøg i japanske hjem, og man er nu oppe på at have profiler på i alt 143 værter og værtsfamilier overalt i landet. Antallet er steget dramatisk år for år, og et tv-indslag om Nagomi Visit for nylig på satellit-tv-kanalen BBC World har skabt et yderligere boom i interessen.

»Vi tror virkelig på det gamle japanske ordsprog om, at man kommer tættere på hinanden ved at ’spise ris af den samme gryde’«, fortæller Megumi Kusunoki.

Da Julie og Frank sætter sig til middagsbordet hos familien Watanuki, er den indledende generthed for længst væk. Frank har til datteren Hanaes begejstring optrådt midt i stuen med sine færdigheder med det traditionelle japanske trælegetøj kendama, og begge de unge danskere har været med i køkkenet hos fru Watanuki.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Menuen står på små rå tunbøffer, zhirashi-sushi (eddikeris-gryde med svampe og rodfrugter), tempura (friturestegte grøntsager), spinat med sesam, diverse pickles samt misosuppe.

»Det er fantastisk. Får I sådan en menu hver eneste dag?«, spørger Julie.

»Arh, hvis vi ikke havde haft gæster, ville der nok være to retter færre«, indrømmer fru Watanuki.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce