Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

summen. Som en bugtende stålorm vrider den 1.300 meter lange bobslædebane sig gennem 13 sving nedad bjerget. Ved Vinter-OL i 1984 var der 30.000 jublende tilskuere, som heppede på bobslædekørerne. I dag hører man kun den summende lyd af mountainbikens nubrede dæk mod den slidte beton.
Foto: Frank Sebastian Hansen

summen. Som en bugtende stålorm vrider den 1.300 meter lange bobslædebane sig gennem 13 sving nedad bjerget. Ved Vinter-OL i 1984 var der 30.000 jublende tilskuere, som heppede på bobslædekørerne. I dag hører man kun den summende lyd af mountainbikens nubrede dæk mod den slidte beton.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kør på cykel gennem et krigshærget OL-anlæg

Med grønne bjerge, stejle alpine stier og et historisk landskab er Sarajevo i dag en drømmedestination for mountainbikere.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tusindvis af tilskuere brølede af jubel, da italienske Paul Hildgartner susede forbi dem ned ad den knapt 1.300 meter lange bobslædebane. 46 sekunder tog det ham at vinde OL-guld ved vinterlegene i 1984 i Sarajevo – et kulturelt højdepunkt for det dengang stadig forenede Jugoslavien.

I dag er det kun mountainbikens svage knirken, der høres, mens vi vinkler cyklen for ikke at skride i en af de 13 kurver, som OL-atleterne forcerede.

30 år efter at bobslædebanen blev indviet, står den graffitimalet og forfalden tilbage, og hullerne, der med jævne mellemrum er banket i banens beton, vidner om, at det var her, de okkuperende serbere havde base under deres 1.000 dage lange belejring af Sarajevo fra 1992 til 1996.

For kun syv år siden var der stadig miner her i området. Men nu – 18 år efter krigens afslutning – er de sidste miner blevet fjernet, og det har givet mulighed for mountainbike-oplevelser i verdensklasse: I 2012 kårede magasinet National Geographic bjergene omkring Sarajevo i Bosnien-Hercegovina til at være blandt verdens bedste mountainbike-terræner.

Meget mere end krig

Vores tur på Trebevic, som det olympiske bjerg hedder, er begyndt fem timer tidligere i brændende morgensolskin.

»Naturen er lige uden for døren. Jeg kan ikke finde den bedre andre steder i verden«, siger vores guide Thierry Joubert, mens han spænder de lejede mountainbikes på firehjulstrækkeren. Eksilhollænderen kom til Sarajevo under krigen som nødhjælpsarbejder, og siden valgte han at slå sig ned i byen.

Han ønsker at gøre op med, at det først og fremmest er det krigshærgede Bosnien, der bliver vist frem for turisterne. Ifølge ham udbyder alt for mange turistbureauer ture, hvor turisterne kun kommer rundt og ser ruiner og tidligere krigsskuepladser.

»Krigen har spillet, og spiller stadig, en vigtig rolle i Bosnien, men jeg synes, der er alt for meget fokus på krigen i turismen. Det giver os et ufortjent ry«, siger Thierry Joubert, som var med til at etablere guidefirmaet GreenVisions for at sætte mere fokus på Bosniens mangfoldige natur.

GreenVisions har også valgt, at de ikke udbyder decideret krigsturisme som en del af deres program. Heller ikke selv om det højst sandsynligt kunne skaffe dem mange flere kunder.

På dagens mountainbiketur vælger vi at blive transporteret de første kilometer op ad bjergets asfaltveje. Det er grusstierne, de smalle spor og klipperne, vi er interesserede i at få under mountainbikens dæk. Sarajevo ligger i godt 500 meters højde og højeste punkt på dagens rute befinder sig 1.627 meter over havet.

Allerede efter fem minutter på cyklen drypper sveden af os. Grusvejene er stejle og fyldt med huller, og den affjedrende forgaffel på cyklen kommer med det samme på arbejde. Fra kanten af vejen kan vi dufte den vilde timian og oregano, der vokser her i stor stil.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Efter et par timer når vi toppen af ruten. Nu står den på såkaldt singletrack – det vil sige kørsel på smalle stier, og vandrestier med rødder, klipper og hårnålesving.

På vej ned ad det olympiske bjerg sprøjter jord og småsten om ørerne på os, og vi skyder bagdelene tilbage for ikke at falde ud over styret. Det er absurd at tænke på, at det netop var herfra, at de serbiske styrker lod mortergranaterne regne ned over Sarajevo indtil for blot 18 år siden.

Flere steder kommer vi forbi tilgroede ruiner af gamle hoteller og sportsklubber, der blev bygget på præsident Titos befaling under Jugoslaviens storhedstid, og hvor der nu går vilde heste og græsser mellem den grå beton, som var Tito-kommunismens foretrukne byggemateriale.

Masser af nye ruter

Efter vi har slukket tørsten i køligt kildevand, og fotografen har været taget tur ud over styret på grund af nogle lidt for udfordrende rødder, når vi til den forladte olympiske bobslædebane.

»Se på bjergene omkring os og mærk duften af nåletræerne. Vi har det hele for os selv«, siger vores guide Thierry Joubert, mens vi slæber cyklerne op på banen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Selvfølgelig er det vigtigt at fortælle historien om, hvad der skete i krigen, men vi skal også huske at se fremad og se på alle de positive ting, vi har her«, siger han.

»Bosnien kan sagtens konkurrere med andre turistdestinationer, især når det kommer til adventure turisme og mountainbiking, og prisniveauet er meget lavere, end man finder det andre steder. Den historie er også vigtig at få fortalt. En mountainbiketur i en forladt olympisk bobslædebane finder man ikke andre steder i verden«, erklærer han, inden vi gearer op og begynder på den sidste halve times slalomkørsel ned mod byen.

I bjergene omkring os ligger kilometer efter kilometer af uudforskede mountainbikeruter og venter på eventyrlystne rejsende. Man skal bare huske at undersøge, om områderne er sikrede for miner, inden man triller af sted på cyklen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden