Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skuffet. Færøernes solformørkelse står ikke højt på Fred Espenaks liste over de mest mindeværdige.
Foto: Matt Dunham/AP

Skuffet. Færøernes solformørkelse står ikke højt på Fred Espenaks liste over de mest mindeværdige.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mr. Eclipse: »Solformørkelsen var en kæmpe skuffelse«

Den garvede ekspert, Fred Espenak, så på Færøerne sin 27. totale solformørkelse.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er solformørkelsesjægere, og så er der Fred Espenak.

Amerikaneren er pensioneret astrofysiker ved NASA's Goddard Space Flight Center og den amerikanske rumfartsadministrations ekspert i sol- og måneformørkelser med en lang portefølje af udgivelser bag sig.

Og så har han overværet 26 totale solformørkelser.

20. marts 2015, hvor han overværede solformørkelsen på et græstag på Hotel Færøerne i Tórshavn, går dog for ham ikke over i historien som en af de store oplevelser.

»Det var en kæmpe skuffelse. Så enkelt kan det siges«, siger Fred Espenak til Politiken, mens han ryster på hovedet og laver en grimasse.

Forventningerne til den totale solformørkelse, der som kun et af ud to steder (det andet var Svalbard) kunne ses fra land, har ellers bygget op, efterhånden som fredagen nærmede sig.

Det var så tæt på

Klokken 8.38 fredag morgen begyndte folk ved Hotel Færøerne at finde specialbrillerne frem og kigge op mod solen. Da bevægede månen sig ind foran solen, og klokken 9.41 og lidt over to minutter frem, var solformørkelsen total for dem, der befandt sig i downtown Tórshavn.

Til gengæld betød et massivt skydække, at tilskuerne ved Hotel Færøerne ikke fik den forløsning, de flere tusinde mennesker havde ventet på. Man kunne ikke se solens ring kaldet koronaen, og i det hele taget var det sjældne naturfænomens absolutte højdepunkt godt gemt bag de skyer, Færøerne er så kendt for.

»Men vi var tæt på«, siger Fred Espenak med henvisning til, at skyerne forsvandt kort efter.

»Var solformørkelsen sket bare 25 minutter senere, ville himlen have været blå, og så havde det været godt. Men nu er jeg bare meget skuffet«.

Man blev dog ikke snydt for oplevelsen af, at mørket lagde sig over Tórshavn og omegn dramatisk hurtigt. Og at vinden lagde sig, og temperturen faldt, da solen 'slukkede'.

Totaliteten varede gode to minutter, og lyset kom kom tilbage og glimtede over vand og over fjeldene. Gennem beskyttelsesbrillerne kunnne man betragte den delvise formørkelse blive mindre og mindre.

Og for et kort øjeblik viste Venus sig på himlen.

Stress leder op til formørkelsen

Andre steder på Færøerne var der folk, som var mere heldige. Blot få kilometer fra Hotel Færøerne, hvor Fred Espenak og langt over 1.000 mennesker befandt sig, var det muligt at se den totale formørkelse. Ifølge forlydender havde folk, der så solformørkelsen ved Færøernes internationale lufthavn, Vágar Lufthavn, også haft klart vejr og kunne opleve totaliteten sætte ind.

I tiden op til formørkelsen har snakken blandt de tilrejsende på landjorden især centreret sig om to hovedspørgsmål: »Hvad siger den seneste vejrudsigt? Hvor skal vi stå?«

Mr. Eclipse karakteriserede på en pressekonference torsdag forløbet op til en solformørkelse som »meget stressfuldt«. Han beskrev med et grin, hvordan han ikke er særlig behagelig at være sammen med om morgenen op til en solformørkelse.

»Men det er en del af det«, sagde han om jagten.

Næste totale solformørkelse finder sted i 2016 blandt andet i Indonesien.

Mr. Eclipse? Han vil være på pletten for 28. gang.

Politiken er inviteret til Færøerne af Visit Faroe Islands

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden