Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

OVERRASKELSE. Oman er ikke blot beduiner og brandvarme ørkener. Du kan også bade i turkisblå bølger.
Foto: MLenny/iStockPhoto

OVERRASKELSE. Oman er ikke blot beduiner og brandvarme ørkener. Du kan også bade i turkisblå bølger.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oman: Paradisstrande og mellemøstlig mystik

I det nordlige Oman kan du komme tæt på ynglende havskildpadder, sove i sandklitter, møde beduiner og gå på opdagelse i historiske ørkenforter.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rolige kystbyer, kridhvide sandstrande og kobberfarvede ørkener. Vilde bjergmassiver og grønne dale, det ranke fort i den hellige by Nizwa og den store basar i den pulserende hovedstad Muscat.

Oman, sultanatet på Den Arabiske Halvø, der ligger ud til Det Arabiske Hav og Omanbugten, har det hele, men adskiller sig fra De Forenede Emiraters forkromede højhusfacader med sin traditionelle arkitektur og imødekommenhed.

Politiken Rejser tager dig med til Omans mange kontraster. Vi snorkler i havet ved den fredede drømmestrand 'White Beach', spiser og sover i beduintelte under ørkenens stjernehimmel, nyder den enestående udsigt fra Solens bjerg 'Jebel Shams' i Akhdar-bjergene og vandrer langs klippevægge i bjergslugterne. I Nizwa udforsker vi det islamiske kulturfort Jabrin, i Muscats livlige basar køber vi souvenirs og mærker sultanpaladsets eksotiske sus.

Oplev herunder seks stemningsmættede indtryk fra det magiske Oman.

Uberørte 'White Beach'


Lune turkisbølger skvulper mod den fredede kyststrækning i nordøst. Vi kører forbi en langstrakt, næsten flormelishvid sandstrand, som ligger ud til Det Indiske Ocean mellem landsbyerne Tiwi og Fins og drager os til sig som en magnet. Vi finder hurtigt badetøjet og snorkeludstyret frem. Havet er som at dykke ned i en ædelsten, hvor lysstrålerne brydes i en prisme. Bløde koraller vokser i tætte klynger på revets lodrette vægge og svajer elegant frem og tilbage i strømmen. Vi svømmer mellem stimer af gule garibaldifisk og sølvskinnende småfisk, mens mantarokker svæver lydløst gennem vandet under os. Det, der ligner en sten på bunden, får pludselig øjne, da en muræne bevæger sig. Efter svømmeturen får vi lidt mad på strandbredden i selskab med vinkekrabberne, der myldrer op af det lyse sand og løber forhindringsløb mellem koralstykkerne på strandbredden.

Et enestående naturfænomen


Vi er i fiskerbyen Ras al Hadd på den arabiske halvøs østligste punkt. Livet går lidt langsommere herude ved kysten, hvor de traditionelle træbåde, dhow's, vugger på havet. I læ af lyse klippeformationer laver vi bål på stranden i det lille fiskerleje Ras al Hadd og spiser friskfanget fisk i tusmørket, mens vi venter på, at havets store vandrere, havskildpadderne, baner sig vej gennem brændingen til deres ynglested. I skæret fra lommelygter ser vi, hvordan hunskildpadderne graver en rede i sandet med forlufferne og lægger næsten hundrede glinsende, marmorfarvede æg. I nogle reder er æggene allerede udklækket og små havskildpadder iler fra de dybe sandhuller ned mod havet.

Camp under stjernehimlen


Solen står nærmest lodret over hovedet på mig, da jeg træder ud af beduinteltet i den rødgyldne ørken. Jeg går om bag teltet og tager brusebad under åben himmel. Mine sko efterlader aftryk i det bløde sand, da jeg går over mod et andet telt for at spise morgenmad. Friske frugter, omelet og khawa - kaffe med kardemommesmag. Tidligere var omanerne stammefolk og beduiner og al transport foregik med kameler. I dag drøner beduinerne rundt i 4WD og tilbyder kamelture til turisterne. Omanerne valfarter her til Wahiba Sands i weekenden for at slappe af. De morer sig med at køre bilræs op og ned ad de kobberfarvede sandklitter om dagen og synger og spiller levende musik om aftenen under stjernehimlen. Efter morgenmaden forlader vi lejren i en støvsky fra 4WD’ens baghjul under en stråle af blødt ørkenlys.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Solens bjerg og øko-resort


Med aircondition anlægget på max kører vi til 'Solens Bjerg' - det 2.980 meter høje Jebel Shams i Akhdar-bjergene, hvor et fascinerende Grand Canyon-agtigt bjerglandskab folder sig ud fra plateauet. Kvindelige 'bjergbeduiner' spreder deres håndvævede tæpper i farvestrålende mønstre ud over klipperne, men løber væk, da vi tager vores kameraer frem. Sidst på eftermiddagen når vi frem til øko-luksus-resortet 'The View Camp'. Et par timer senere glimter lejren af levende fakler og der er bål på teltpladsen, mens kokken tryller ved kødgryderne og vi nyder en vandpibe. Bjergenes takkede silhuetter viskes langsomt ud i minutterne, inden mørket falder på. Solen stiger op over Akhdar-bjergene og vi kører mod én af Omans mange frugtbare wadier, bjergkløfter. Undervejs bliver vi stoppet af en mand i en lang hvid kjortel. Uden et ord stiger han ind på bagsædet i bilen og dunker på taget som tegn på, at vi skal køre. 30 kilometer senere dunker han igen på taget og stiger ud med et »Shukran, tak«. Ved indgangen til Wadi Shab snører vi vandreskoene. Klipperne snor sig som en slange om palmetræerne i den betagende bjergkløft, og vi suger udsigten til fugle, citronbuske og daddeltræer ind, før vi hopper i et vandbassin.

Det fascinerende kulturarvs-fort


Duften fra parfume, krydderier og røgelse blander sig med sølvsmedenes hamren i Nizwa’s besnærende souq, kendt for sine unikke beduinsmykker, der sælges efter vægt, kobberarbejder og smukt udførte khanjars, Omans traditionelle dolke. Vi køber to dolke efter intense forhandlinger om prisen, ivrige armfagter og himmelvendte øjne. Byen var tidligere Omans hovedstad og har haft besøg af berømte rejsende som Marco Polo. I dag nyder Nizwa status som hellig by. Lidt uden for byen står ørkenfortet Jabrin rankt i horisonten med sine takkede tårne under en koboltblå himmel. Vi går rundt på fortet fra det 17. århundrede, ét af de smukkeste islamiske bygningsværker i Oman, og stiller skarpt på tæpper med finurlige mønstre, rester af håndmalede lofter og smukt udskårne døre i cedertræ. Og her er hemmelige rum og lemme, hvorfra omanerne hældte kogene dadelolie ned på fjenden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Livlige Muscat


Tilbage i Muscat hænger vi ud på Grand Hyatt, som har både restauranter og butikker, stor swimmingpool og udendørs jacuzzi. Vi besøger fiskemarkedet på havnepromenaden Corniche, hvor fiskerbådene kommer ind med deres fangst. Tilslørede kvinder og turbanklædte mænd i lange dishdashas kjortler og med dyre solbriller taler ivrigt i deres smartphones og er moderne og traditionelle på én og samme tid. Vi flygter fra den tunge middagshede ind i den store Muttrah Souq og farer vild i labyrinten af boder med guld og tæpper, indhyllet i en aroma af krydderier og røgelse. Jeg køber et pashmina tørklæde til at dække håret med, og vi besøger den store moské, kendt for sin enorme krystallysekrone, fremstillet af Swaroski-krystaller. Rejsens sidste seværdighed er sultanens palads, Al Alam Palace, der ligger som et eksotisk sus i hvide, lyseblå og gyldne farver i den gamle bydel mellem to fæstninger fra dengang, Muscat var under portugisisk styre.

Politiken var inviteret af Profil Rejser.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden